How to: Pompoen roosteren

Pompoen is één van mijn lievelingsgroenten, ik zou het écht elke dag kunnen eten. Jammer genoeg doen mijn pompoenen vaak alsof ze liever niet opgegeten zouden willen worden. Hakken, snijden, prutsen, schaven, … er komt veel bij kijken om een pompoen recept-ready te maken. Tot ik deze methode ontdekte, de methode van pompoen roosteren in zijn geheel! Je kan dit met alle soorten pompoenen doen. Ik hou zelf het meest van de butternut of flespompoen, omdat deze een zoetige ondertoon en stevig vlees heeft dat heel mooi bakt en niet korrelig wordt. Afhankelijk van de grootte zal je pompoen al dan niet iets langer in de oven moeten voor hij helemaal zacht is. Gebruik dit stappenplan als richtlijn en stuur bij waar nodig.

Een gehele pompoen roosteren

STAP 1

Verwarm de oven voor op 200°C op de stand hetelucht.

STAP 2

Snij ondertussen je pompoen in tweeën. Dit is overigens het enige snijwerk dat je zal moeten doen. Valt da even mee!

STAP 3:

Verwijder met een lepel of ijsschep (dit is zo gemakkelijk) de pompoenpitten en “sliertjes”. Als je van plan bent om soep te maken van de geroosterde pompoen of pompoenpuree, hoef je niet per se alle sliertjes weg te schrapen. Ik vind ze zelf niet zo lekker in salades bijvoorbeeld.

STAP 4

Bestrijk de randen van de pompoen met een beetje olijfolie. Leg de twee pompoenhelften op een bakplaat. Wiebelt je pompoen fel, leg hem dan met met de gesneden kant naar beneden.

STAP 5:

Zet de pompoen in de oven en bak voor ongeveer 40-50 minuten. Natuurlijk is elke pompoen anders. Ik gebruik hier een pompoen van ongeveer 3 kilogram, gebruik je een grotere of kleinere, dan zullen de baktijden verschillen. Je kan testen of je pompoen gaar is door met een vork door de schil te prikken. Gaat de vork er vlotjes door, dan is je pompoen klaar!

Aan de slag met je geroosterde pompoen

Afhankelijk van waar je je pompoen voor wil gebruiken kan je twee dingen doen. Maak er pompoenpuree van of gebruik hem in blokjes, reepjes of sneetjes.

Recepten met pompoenpuree

Wil je de pompoen gebruiken om soep of een dip mee te maken? Neem dan gewoon een lepel en schep het pompoenvlees uit de schil en doe het pompoenvlees in een grote pot.

Enkele toffe recepten met pompoenpuree:

Recepten met stukjes geroosterde pompoen

Wil je de pompoen gebruiken in een salade of andere maaltijd waarbij je blokjes nodig hebt? Snij de pompoen dan in stukjes (zó gemakkelijk!). Je kan de schil mee opeten of heel gemakkelijk verwijderen.

Enkele toffe recepten met stukjes pompoen:

Nu ben je klaar om aan de slag te gaan met je eigen pompoen! Veel rooster plezier! Liefs, Ellen9 gedachten over “How to: Pompoen roosteren”

   • Dag Ellen,
    ik heb gisteren je tip uitgeprobeerd op een joekel van een pompoen!!! Heb hem in twee gesneden en, omwille van plaatsgebrek in de oven, elke helft afzonderlijk geroosterd. Het duurde best lang voor de pompoen overal zacht was, maar … het lukte!! (volgende keer ga ik hem in 4 snijden). Voordeel van deze techniek: 1/ mmmm de keuken ruikt lekker! 2/ minder afval: de pompoenpel komt makkelijk los van het vruchtvlees! 3/ gemakkelijk: géén gevecht! 4/ na het afkoelen meteen klaar om in te vriezen! Een belangrijk weetje: bij grote pompoenen gebruik je best een diepe ovenplaat want er komt heel wat vocht vrij tijdens het roosteren.
    Besluit: Zeker voor herhaling vatbaar! :-)
    Groetjes,
    Hilde

    • Bedankt handige tips om grotere pompoenen nog gemakkelijker te gaan roosteren! Ik ben blij dat het een succes was! ;)

 • Heel goede tip, Ellen :-). Om tijd te winnen doe ik iets gelijkaardigs maar dan in de microgolfoven – dat werkt ook. Je kunt hem er zelfs in z’n geheel insteken (maar dan moet je er wel een paar keer in de pompoen prikken voor je hem erin zet).

 • Ik keek er altijd tegenop om iets met pompoen te maken omdat het zo veel snijwerk was maar sinds ik je tip zag op instagram is er een nieuwe wereld open gegaan!
  Hello pumpkin season 🎃

 • Een vraagje: kan je de geroosterde pompoenpuree ook invriezen? Heb wat veel over en zou dit graag bewaren voor een volgende keer. Of hoe lang kan ik dit bewaren?
  Dankjewel al!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *