How to: Pompoen roosteren

Poempoen

Pompoen is één van mijn lievelingsgroenten, ik zou het écht elke dag kunnen eten. Jammer genoeg doen mijn pompoenen vaak alsof ze liever niet opgegeten zouden willen worden. Hakken, snijden, prutsen, schaven, … er komt veel bij kijken om een pompoen recept-ready te maken. Tot ik deze methode ontdekte!

STAP 1: Verwarm de oven voor op 200°C.

STAP 2: Snij je pompoen in tweeën. Dit is overigens het enige snijwerk dat je zal moeten doen. ;)

Snijden

STAP 3: Verwijder met een lepel de pompoenpitten en “sliertjes”. Als je soep maakt, hoef je niet per se alle sliertjes weg te schrapen.

lege pompoen

STAP 4: Strijk de randen van de pompoen in met een beetje olijfolie. Leg de twee helften met de gesneden kant naar beneden op een bakplaat.

op bakplaat

STAP 5: Zet de pompoen in de oven en bak voor ongeveer 40 minuten. Natuurlijk is elke pompoen anders. Ik gebruik hier een pompoen van ongeveer 3 kilogram, gebruik je een grotere of kleinere, dan zullen de baktijden verschillen. Je kan testen of je pompoen gaar is door met een vork door de schil te prikken. Gaat de vork er vlotjes door, dan is je pompoen klaar!

KLaar

 

STAP 6: Afhankelijk van waar je je pompoen voor wil gebruiken kan je twee dingen doen.

a) Wil je de pompoen gebruiken om soep of een dip mee te maken? Neem dan gewoon een lepel en schep het pompoenvlees uit de schil en doe het pompoenvlees in een grote pot.

Uitscheppen

b) Wil je de pompoen gebruiken in een salade of andere maaltijd waarbij je blokjes nodig hebt? Snij de pompoen dan in stukjes (zó gemakkelijk!). Je kan de schil mee opeten of heel gemakkelijk verwijderen.

Stukjes

Nu ben je klaar om een heerlijk pompoenrecept te gaan uitproberen. Mag ik deze heerlijke Thaise pompoensoep aanbevelen?

You may also like8 gedachten over “How to: Pompoen roosteren”

   • Dag Ellen,
    ik heb gisteren je tip uitgeprobeerd op een joekel van een pompoen!!! Heb hem in twee gesneden en, omwille van plaatsgebrek in de oven, elke helft afzonderlijk geroosterd. Het duurde best lang voor de pompoen overal zacht was, maar … het lukte!! (volgende keer ga ik hem in 4 snijden). Voordeel van deze techniek: 1/ mmmm de keuken ruikt lekker! 2/ minder afval: de pompoenpel komt makkelijk los van het vruchtvlees! 3/ gemakkelijk: géén gevecht! 4/ na het afkoelen meteen klaar om in te vriezen! Een belangrijk weetje: bij grote pompoenen gebruik je best een diepe ovenplaat want er komt heel wat vocht vrij tijdens het roosteren.
    Besluit: Zeker voor herhaling vatbaar! :-)
    Groetjes,
    Hilde

    • Bedankt handige tips om grotere pompoenen nog gemakkelijker te gaan roosteren! Ik ben blij dat het een succes was! ;)

 • Heel goede tip, Ellen :-). Om tijd te winnen doe ik iets gelijkaardigs maar dan in de microgolfoven – dat werkt ook. Je kunt hem er zelfs in z’n geheel insteken (maar dan moet je er wel een paar keer in de pompoen prikken voor je hem erin zet).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *