Pompoencake

Is deze pompoencake de ultieme topper van het herfstseizoen? Misschien! Naar mijn bescheiden mening alvast wel. :) Het is niet alleen een plaatje om naar te kijken (zeg nu zelf), maar hij is ook ZO lekker!

Ik maakte al eerder een dessert met pompoen, maar elke keer ik het deeg klaar maak denk ik toch: “Gaat dit wel lekker zijn?”. Nergens voor nodig die gedachten, want het resultaat is zo goddelijk! De pompoen samen met de koekkruiden zorgen voor de ultieme herfstsmaken, maar daarnaast houdt hij de cake ook lekker zacht en ‘sappig’. Je moet dus geen schrik hebben voor een droge cake in ieder geval. ;)

Pompoencake: tips voor bij het bakken

Ik maakte de pompoencake in mijn tulbandvorm, maar een gewone cakevorm kan uiteraard ook. Halveer dan het recept. Anders heb je te veel deeg voor die kleine vorm. Belangrijk is dat je de cake goed in het oog houdt. Waarom? Oventijden gaan sterk variëren op basis van drie belangrijke elementen:

  • hoeveelheid deeg in je vorm (tulband versus een gewone bakvorm bijvoorbeeld)
  • De vorm, grootte en het materiaal van je vorm:
    • De grootte van je vorm bepaald de zogenaamde dikte van je deeg. Heb je een grotere vorm en minder deeg? Dan gaat ie sneller bakken. Heb je een kleinere vorm? Dus is de laag deeg dikker? Dan duurt het bakken langer.
    • De vorm is ook van groot belang! Een ronde brede vorm zorgt voor een dunnere laag deeg, aka minder lang bakken. Een traditionele cakevorm (rechthoekig, hoge kanten) zal langer moeten bakken dan een ronde vorm.
    • Ook het materiaal doet baktijden variëren. Ik gebruikte een siliconen vorm, maar een zilveren bakvorm zal bijvoorbeeld langer nodig hebben dan een donkere bakvorm (want die trekt meer warmte aan).
  • Je oven zelf. Alle ovens variëren in temperatuur en hebben ook niet altijd een goede verdeling van hitte. De enige manier om de exacte temperatuur te weten is door er een externe thermometer in te plaatsen.

Hou dit in het achterhoofd bij het bakken van deze, maar ook al je andere baksels! Zo krijg je het meest perfecte resultaat! Maar hoe ga je nu te werk? Zet je timer op de kortste baktijd die is aangegeven in het recept. Neem een satéprikker of mes en prik in het dikste gedeelte van je cake. Hangt er nog deeg aan? Plaats terug in de oven voor 5-10 minuten. Test opnieuw (en op een andere plaats). Geen deeg meer? Haal je cake dan uit de oven.

Nog een laatste tip voor het werken met een tulbandvorm of eigenlijk elke vorm. Ik krijg vaak van lezers de opmerking dat hun cake breekt of niet mooi uit te vorm komt. 1) boter hem heel goed in! en 2) laat de cake altijd eerst 15-20 minuten afkoelen in de vorm. Niet korter, maar ook niet langer. Zo krijgt de cake een vastere structuur en kan je hem er gemakkelijker uithalen zonder scheuren. Laat hem er ook niet langer in want dan gaart ie nog te lang verder (aka wordt ie droog).

Pompoencake

Porties: 14 personen

Ingrediënten

Voor de pompoencake

  • 500 g pompoen (diepvries of vers)
  • 350 g zelfrijzende bloem
  • 1 el speculaaskruiden kaneel kan ook als je dit niet in huis hebt
  • 200 g kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 100 g bruine suiker
  • 250 ml neutrale olie ik nam zonnebloemolie

Voor de frosting

  • 50 g roomkaas
  • 50 g poedersuiker

Instructies

  • Rooster de pompoen in de oven (volgens deze instructies) of snij de rauwe pompoen in blokjes en stoom gaar in een stomer of in de microgolf oven. We willen zo weinig mogelijk vocht in onze pompoen, dus koken is af te raden. Laat de pompoen lichtjes afkoelen zodra hij gaar is. Werk ondertussen aan de rest van het beslag.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Maak een tulbandvorm klaar door hem helemaal in te boteren en daarna met een eetlepel bloem te bestrooien. Verdeel de bloem door met de vorm te schudden zodat overal een laagje bloem zit. Dit werkt het beste tegen het plakken van de cake.
  • Mix in een grote kom de eieren met de twee suikers met de eieren en de olie tot een homogene massa.
  • Pureer de afgekoelde pompoen met een vork of staafmixer. Verwijder eventueel overtollig vocht door de pompoen voor het pureren even uit te wringen in een theedoek of in een zeef. Voeg de pompoenpuree toe aan de kom en meng goed.
  • Voeg dan in het midden de bloem en de speculaaskruiden toe. Meng goed met de garde tot een homogeen geheel.
  • Verdeel het deeg over de tulbandvorm en bak in de oven voor 55-70 minuten. Dit hangt sterk van je oven en je vorm af. Prik vanaf 55 minuten om de 5 minuten met een mes in het midden van de cake? Hangt er nog nat cakedeeg aan? Zet hem er dan nog in voor 5-10 extra minuten. Test opnieuw tot er enkel kruimels aanhangen.
  • Haal de cake uit de oven en laat hem 15 minuten in de vorm afkoelen. Draai hem dan om en zet hem op een koelrekje en verwijder de vorm. Laat volledig afkoelen.

Voor de frosting:

  • Klop de roomkaas in een kom met een garde goed los. De kaas zal lopender worden.
  • Voeg de poedersuiker toe en klop goed. Je moet een yoghurt textuur krijgen. Is het mengsel te dik? Voeg dan een eetlepel water toe. Is het te dun? Voeg dan nog wat extra poedersuiker toe.
  • Verdeel de frosting over de cake zodra deze is afgekoeld. Bestrooi eventueel met pompoenpitjes of wat gehakte walnoten.

Smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk:



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *