Gezonde broodpudding met banaan & chocolade

Broodpudding is iets van de oude stempel, maar het is helemaal terug van weggeweest. Daar ben ik alleen maar blij om! Hoera voor receptjes die tegen voedselverspilling zijn! Oude sneetjes brood blijven vaak lang liggen en worden in veel gezinnen uiteindelijk weggegooid maar dankzij een broodpudding-receptje krijgen ze een nieuw leven. Als je deze broodpudding met banaan maakt, maak je er bovendien een heerlijk en gezond ontbijtje of snack van. We gebruiken namelijk in dit recept geen toegevoegde suiker (buiten wat fijngehakte chocolade), maar al het zoete komt van rijpe bananen. Nog zo’n product dat al te vaak in de vuilbak beland. Is je banaan donkergeel met veel bruine vlekken? Gooi ze dan niet weg, maar maak er deze heerlijke gezonde broodpudding mee!

Voor dit basisrecept heb je niet veel ingrediënten nodig, maar je kan uiteraard nog allerlei lekkers toevoegen. Zo zouden gehakte walnoten, stukjes gedroogd fruit of wat kokosschilfers er perfect bij passen. Wil je trouwens je receptje net iets decadenter maken, met nog meer smaak? Voeg dan een zakje puddingpoeder toe aan het deeg en meng goed. Hierdoor krijgt de gezonde broodpudding wat extra body en transformeer je dit gerechtje om tot een heerlijk dessert.

Ingrediënten
- 1 klein brood 400g
- 4 eieren
- 200 ml melk
- 3-4 rijpe bananen des te rijper, des te beter
- 50 g chocoladedruppels of plak in stukjes gehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de rijpe bananen in een kom en blend met een staafmixer tot een fijne puree.
- Doe de eieren en de melk erbij en mix goed.
- Snij het brood in stukken van ongeveer 2 bij 2 centimeter.
- Doe het brood bij de bananen en meng alles goed. Laat het brood het mengsel 10 minuten absorberen.
- Meng alles nog even goed door en voeg nu de chocoladedruppels of gehakte chocolade toe.
- Doe het deeg in een bakvorm ingevet met boter en zet voor 30-35 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is en het deeg niet meer vochtig is.
Eet smakelijk!
Nog op zoek naar andere gezonde broodpudding recepten? Je vindt een heerlijk zomers recept in mijn kookboek The Breakfast Club, of maak deze eens met appeltjes en kaneel.
Of eerder op zoek naar meer ontbijtrecepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de ontbijt pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Wat zijn de afmetingen van je bakvorm?
Maak ik binnenkort es…
20x20cm! :)
net de broodpudding gemaakt met (oud) volkoren speltbrood en al even geproefd (kon niet wachten tot die volledig was afgekoeld) en het moet gezegd, nooit eerder zo’n lekkere gezonde broodpudding gegeten. Bedankt voor dit recept!
Dag Lieve,
Wat leuk dat je een berichtje nalaat! En al helemaal als het zo gesmaakt heeft. :)
Groetjes,
Ellen
Super lekker en makkelijk receptje. Ook voor mensen die niet vaak in de keuken staan zoals ik ! :-)
Super!!!! En zonder toevoeging van suiker!
Super gemakkelijk receptje om snel tussendoor te maken!
Heel erg lekker ?
Heel lekker!
Ik heb er nog nootjes aan toegevoegd… mmmmh !
Mijn go to recept wanneer ik teveel brood op overschot heb en de bananen te bruin worden naar de kids hun goesting. Telkens met een andere twist. Soms vervang ik een deel van de melk door koffie en voeg stukjes noten toe. Vandaag mixte ik een restje notenpasta met de bananen. Steeds even lekker en een perfect ontbijtje!
😱 OMG beste brood pudding dak ooit in mijn leven heb gegeten 👩🍳👩🍳👩🍳
Wauw, zo’n lief compliment!
Heerlijk recept!
Te lekker om gezond te zijn ;). Een blijvertje
Deze wordt hier standaard gemaakt waneer de bananen bruin zijn en het brood hard. Zo’n goed receptje om de restjes op te werken en oh zo lekker!
Super lekker! Ik heb het puddingpoeder toegevoegd zoals je suggereerde en ook wat bruine suiker. Heerlijk, en ideaal om droog brood & overrijpe bananen op te gebruiken.
Eindelijk heb ik het aangedurfd :o) ik dacht steeds dit is zo niet mijn ding maar… wauw zo lekker… dit komt op mijn favorietenlijstje!! Vanaf nu geen broodverspilling meer!
Nu brood zo duur is geworden, is het extra zonde restjes weg te gooien. Kinderen op een regenachtig zaterdag aan het werk gezet met dit recept. Ik moest het alleen voorlezen en in de oven zetten. Super makkelijk voor mij en blije trotse kindjes!
Absoluut voor herhaling vatbaar.
Heel lekker! Ik heb Cécémel Less Sugar gebruikt in plaats van melk! Maar ik had wel wat langer of aan hogere temperatuur moeten bakken want hij was iets te nat.
Eerste keer broodpudding gemaakt en met dit recept direct een succes!
Is eens iets anders dan bananenbrood om te rijpe bananen op te gebruiken.
Superlekker! Ik maakte het met speltbrood omdat ik geen tarwe kan eten. Blij met dit lekkere tussendoortje.
Wat is de beste manier om het te bewaren. En hoe lang? I
Oh wat fijn om te horen! Ik bewaar hem in stukken in de koelkast voor een kleine week. Daarna vries ik plakjes in die ik dan op verzoek kan ontdooien.
Veel groetjes,
Ellen
Super easy en snel receptje… love it
Superlekkere manier om de korsten van de kindjes niet gewoon in de vuilnisbak te gooien!
Heel lekker, heb zelf nog wat koek en speculaas kruiden toegevoegd. Volgende keer probeer ik eens het brood ook mee te mixen, ik gebruikte nu rozijnenbroof en een klein beetje wit brood