Winterse quiche met pompoen en rode biet

Lunchen is iets waar ik het in de winter wat moeilijker mee heb. In de zomer ben ik dol op slaatjes, frisse boterhammen met fruit, maar in de winter wil ik liever iets hartiger in mijn brooddoos of op mijn bord. Dan is een quiche de perfecte partner in crime. Deze winterse quiche met pompoen en rode biet al helemaal. Je maakt hem op zondag/maandag en je kan er elke dag van de week van genieten!

Quiche kan je zo moeilijk of zo makkelijk maken als je zelf wil. Ben je van de complexe smaken dan kan je uitjes karameliseren, look fijnhakken, allerlei kruiden gebruiken en een heleboel groenten om te stoven. Het belangrijkste is dat je geen overbodig vocht mee in je quiche neemt. Bij deze variant maken we ons daar allemaal geen zorgen over. We snijden de pompoen in blokjes, net zoals de biet en bakken hem 5 minuutjes aan tot hij goudbruin ziet. Daarna in de vorm met wat eieren en wat kaas erover en hop: hij kan de oven in!

Ik ben dol op quiche, maar dit hartig taartje heeft nogal de reputatie om calorierijk (of vetrijk) te zijn. Dat kan inderdaad snel gebeuren. Gebruik je al meer dan 2 eieren per persoon, of een enorme hoeveelheid kaas bovenop dan telt het snel door. Vervang simpelweg je room door ricotta (voor gezondere vetten) of door melk zoals we hier doen. Of  kies om een combinatie van eieren en eiwitten te nemen. Kies tot slot een flink afsmakende kaas voor bovenop, dan heb je veel minder nodig. Een top lunch waar je van kan genieten zonder schuldgevoel.

Winterse quiche met pompoen en rode biet

Aantal personen: 4 personen (6 als lunch)

Ingrediënten

 • 1 vel bladerdeeg
 • 4 eieren
 • 500g pompoen
 • 200g gekookte bietjes
 • 70g feta
 • 50ml melk
 • paar takjes tijm

Werkwijze

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Snij de pompoen en de bietjes in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm.
 3. Zet een pan op het vuur en bak de pompoenblokjes ongeveer 5 minuten goudbruin (ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn).* RIts de blaadjes van de tijm en voeg toe bij de pompoen. Kruid met peper en zout.
 4. Klop de eieren los met de melk en kruid met peper en zout.
 5. Spreid het vel over een quichevorm of een springvorm en prik wat gaatjes in de bodem.
 6. Verdeel de licht gekoelde pompoen en biet over de bodem en verdeel het eimengsel erover.
 7. Werk af door de feta erover te verkruimelen.
 8. Zet in de oven voor 25-30 minuten tot de quiche goudbruin is en het eimengsel niet meer lopend is.

Notes

*Hou je niet zo van de pure rode bieten smaak kan je ze ook mee bakken om die smaak te verminderen. Let wel op dat je pompoen dan roze wordt. :)

Smakelijk!

You may also like2 thoughts on “Winterse quiche met pompoen en rode biet”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *