Goedgevulde Thaise rode curry met kip

Soms zijn de simpelste receptjes de allerlekkerste, vinden jullie dat ook niet? Een simpele Thaise rode curry met kip, daar kan je naar mijn mening nooit mis mee doen. Dit super snel gerecht dat je (buiten de rijst) in één pan klaarmaakt staat in minder dan 30 minuten op tafel en wordt sowieso door iedereen gesmaakt. Maar wat is nu precies die rode curry pasta?

Wat is (rode) curry pasta? en wat is Thaise curry?

Thaise curry is een verzamelnaam voor alle gerechten die voor de basis Thaise curry pasta gebruiken. Bijna altijd wordt deze in de Thaise keuken gecombineerd met kokosmelk, een bron van eiwitten (vlees, vis of vb tofu). Curry pasta is een mix van verschillende kruiden, smaakmakers, die samen gemixt of geplet worden tot een pasta. Curry pasta bestaat voornamelijk in drie verschillende kleuren: rood, groen en geel. Deze verschillende kleuren komen voornamelijk door de chilipeper die gebruikt wordt. In tegenstelling tot wat je normaal zou verwachten (rood = hot!) is de groene currypasta vaak het meest pikant. De gele variant van de curry pasta is erg mild en heel toegankelijk voor mensen die niét van pikant houden. De rode curry pasta, is naar mijn bescheiden mening, de perfecte middenmoot. :)

De overige ingrediënten in een curry pasta kunnen ontzettend variëren van merk tot merk, maar zaken die we vaak terugvinden zijn citroengras, gember, look, ui, limoen, koriander, komijn en ook vaak garnalenpasta en vissaus. Let dus zeker op als je vegetarisch kookt dat je de verpakking van je kant-en-klare curry pasta goed nakijkt.

De klassieke combo van curry, kip en kokos

Ik hou hou hou van de klassieke combinatie van curry, kip en kokosmelk. Het romige, licht zoete en kruidige van het gerecht om nog maar te zwijgen van de geur die in je keuken hangt. Heerlijk! Maar laten we de groenten niet vergeten! In de traditionelere versies van Thaise zijn er vaak wat minder groenten te vinden, maar ik vind dat ze enorm veel extra textuur, smaak en voedingswaarde aan ons maaltje geven. Dus deze vergeten we zeker niet! Ik ga voor de klassieke combinatie van paprika (rood is mijn favoriet), courgette en ik doe er ook graag bamboe scheutjes uit blik bij. Ik weet niet waarom maar ik vind dat zoooo lekker. Kies gerust groenten naar eigen smaak.

Als aanvulling op de smaken van de curry pasta, kan je uit een heleboel ingrediënten kiezen. Denk aan sojasaus, vissaus, oestersaus, sesamolie of -zaadjes, wat bruine suiker, noem maar op. Een toffe hack die ik ontdekt heb, waardoor je maar één flesje in je koelkast moet hebben, is een lepeltje sweet chili saus toevoegen. Super smaakvol en het geeft je gerecht een licht zoete ondertoon zonder overheersend te worden.

Bewaren, tips & aanpassingen

Bewaren

Deze curry wordt lekkerder als hij een tijdje staat, dus restjes de volgende dag zijn een aanrader! Hou je rijst w el apart, want anders gaat die alle saus opslorpen. De saus invriezen kan ook, die kan je dan opmaken tot zo’n drie maanden na het klaarmaken.

Tips

De groenten lenen zich enorm tot meal prep dus snij je rode paprika’s en courgette gerust tot een dag op voorhand. Idem voor de kip. Bewaar ze wel luchtdicht in de koelkast zodat ze niet te fel uitdrogen. Ik durf zeker en vast kant-en-klare pakjes rijst te gebruiken, als ik geen zin heb om rijst te koken. Dat spaart je weer wat extra afwas en tijd uit.

Aanpassingen

Gebruik gele curry pasta om het gerecht wat minder pit te geven of voeg nog wat verse of gedroogde chili toe voor een extra kick. Wil je liever geen vlees gebruiken? Ga dan voor tofu of vegetarische wokreepjes. Ik raad wel aan om ze apart te bakken in een pan, anders worden ze nogal plat van textuur. Bruine linzen uit blik kan ook een ideaal alternatief zijn voor vlees. Voeg ze toe samen met de bamboescheuten en laat ze mee pruttelen in de saus.

Ik weet dat er heel wat mensen zijn die niet van kokosmelk houden, dus voor dit recept zou je ook een (plantaardige) room kunnen gebruiken. Ik stel voor om dan zeker wat sojasaus toe te voegen voor wat extra smaak. Wil je het geheel wat lichter maken? Ga dan voor light kokosmelk in plaats van de gewone variant. Het kan zijn dat je dan een beetje meer maïzena nodig hebt om de saus in te dikken, aangezien de textuur van de light kokosmelk een stuk lopender is.

Recept afdrukken
5 van 5 stemmen

Thaise rode curry met kip en rijst

Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd15 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 400 gram kipfilet
  • 3 theelepels rode curry pasta
  • 2 rode paprika’s
  • 1 courgette
  • 1 blikje bamboescheuten optioneel
  • 1 blik light kokosmelk
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 eetlepel sweet chili saus

Basmati rijst, eventueel wat pindanootjes en verse koriander voor te serveren

    Instructies

    • Snij de kipfilet in dunne reepjes. Zet een grote pan met hoge zijden op het vuur en voeg een klein scheutje olie toe. Voeg de kip toe, samen met de curry pasta. Zo krijgt de pasta ruim de tijd om alle smaken terug tot leven te laten komen door de warmte van de pan. Het is niet de bedoeling dat de kip al volledig gaar of bruin is, want die gaart verder in de saus.
    • Snij ondertussen de paprika in reepjes. Voeg toe aan de pan van zodra deze klaar zijn. Snij dan de courgettes in halve maantjes. Voeg ook toe aan de pan. Kruid goed met peper en zout. Bak nog 1 minuut mee.
    • Voeg nadat de courgettes gebakken zijn de afgegoten bamboescheuten toe, samen met het blik kokosmelk en breng op een laag vuur aan de kook. Laat 10 minuutjes pruttelen.
    • Zet ondertussen ook je rijst op. Ik kies basmatirijst. Voeg eventueel een bouillonblokje toe aan het water voor extra smaak.
    • Van zodra je groentjes en de kip gaar zijn, meng de maïzena met een klein scheutje koud water en giet dit bij in de pan. Dit helpt om de saus in te dikken. Voeg ook de sweet chili saus toe en laat nog 1 minuutje inkoken. Proef en kruid af met peper en zout of eventueel sojasaus.
    • Serveer de curry met de rijst en eventueel wat extra toppings.

    Eet smakelijk! X Ellen

    Nog op zoek naar meer avond recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de dinner pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

    Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

    En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

    You may also like



    5 gedachten over “Goedgevulde Thaise rode curry met kip”

    • 5 sterren
      Heerlijk en eenvoudig recept!
      Dankjewel voor de curry-tips, voor het eerst de gele variant gebruikt! Dat was dus meer dan geslaagd voor mijn zoontje van 4 :)

    • 5 sterren
      Heel gemakkelijk en lekker ! Ideaal voor een avondje met gasten. Ik had alles vooraf gesneden, dan heb je op het moment zelf weinig werk. Omdat ik niet zeker wist dat mijn gasten kokos lusten, had ik de kokosmelk vervangen door light room.

    • 5 sterren
      Superlekkere rode curry 😍
      Bestellen we zelf altijd als we thais gaan eten, nu voor het eerst zelf eens gemaakt dankzij jouw makkelijk recept…
      Bij gebrek aan courgette en bamboescheuten heb ik het met bloemkoolroosjes gemaakt, 🔝 zelfs door de plusdochter goedgekeurd 😁

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept