De champignon – groente in de kijker

In Europa is er een veelzijdig en heerlijk aanbod aan eetbare paddenstoelen, waarvan de champignon ongetwijfeld de bekendste en meest geteelde soort is. Er wordt vaak gedacht dat champignons een herfstgroente zijn, maar eigenlijk worden ze jaarrond gekweekt. In dit artikel nemen we een duik in de wereld van champignons, bespreken de soorten, teelt, bereiding, bewaring en meer.

De champignon en zijn variëteiten

De meest populaire gekweekte champignonsoorten zijn:

  • De witte champignon: met een onberispelijke gladde ronde hoed en volle smaak
  • De bruine of kastanjechampignon: met een ruwere lichtbruine hoed, noodachtige tonen en knapperige textuur
  • De bruine en witte portobello: een grotere versie van de bruine champignon waarvan de hoed open groeit
champignon soorten - bruine, witte en pootbello

Hiernaast worden er in Europa ook andere soorten gekweekt zoals de shiitake, oesterzwam en Pioppino.

Jaarrond genieten van de champignon

Champignons zijn, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, het hele jaar verkrijgbaar omdat ze geteeld worden. Zo blijven ze niet alleen steeds dezelfde kwalitatieve smaak behouden, maar blijven ze in prijs stabiel en betaalbaar. Grot- en boschampignons worden geplukt in hun respectievelijke gebieden. Bijgevolg zijn deze eetbare paddenstoelen voornamelijk in de herfst verkrijgbaar.

Hoe bewaar je champignons?

Champignons komen in diverse verpakkingen, van plastieken bakjes tot kartonnen doosjes met geperforeerde gaasjes over. Hoe meer lucht er aan de champignons kan hoe beter. Haal de champignons daarom thuis uit de verpakking of haal het deksel er af. Hierdoor zal de champignon wat extra vocht verliezen maar langer goed blijven en zullen ze smaakvoller zijn. Bewaar de champignons in de koelkast. 

Vermijd luchtdichte of hersluitbare verpakkingen, omdat champignons vocht verliezen en dan sneller bederven. Probeer ze binnen een paar dagen te consumeren voor optimale versheid. Gebakken champignons kan je in een luchtdichte verpakking zo’n 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren.

Hoe kuis je champignons?

Gebruik een champignons borstel of licht vochtige doek om het vuil af te vegen. Vermijd het wassen van de champignons onder stromend water, omdat ze veel water kunnen opnemen en hun textuur en smaak kunnen veranderen. Bos- of grotchampignons was je wel onder stromend water, omdat die omgeving niet gecontroleerd is tijdens het groeiproces. 

Moet je een champignon schillen of het steeltje afsnijden?

Nee! Na het kuisen is de hele champignon klaar voor consumptie. De steel heeft dezelfde textuur en smaak als de hoed en is perfect eetbaar.

Wanneer zijn champignons slecht?

De geteelde champignons liggen de dag na hun pluk in de winkelrekken. Ze blijven na aankoop tot zeker 3 dagen goed in de koelkast. Ga af op de geur en visuele aanwijzingen. Champignons zijn niet meer goed als ze er slijmerig uitzien, een onaangename geur hebben, of als ze zachte of verkleurde plekken vertonen. 

Hoe worden champignons gekweekt?

Champignons worden gekweekt in speciale kweekbedden of champignonkwekerijen. De kweek begint met het mengen van compost, bestaande uit tarwestro, gips en kippen- of paardenmest. Dit mengsel fermenteert en wordt gepasteuriseerd. De compost is de ideale voedingsbodem voor de ontwikkelde zuivere champignonsporen (mycelium genoemd).

Vervolgens wordt dit mengsel in trays gestopt in een temperatuur- en vochtgecontroleerde ruimte, waarin de champignons kunnen groeien. Dit proces duurt een drietal weken. Daarna worden de champignons gedurende 4 geoogst. Ze worden een voor een met de hand afgesneden.

Champignons telen is bijzonder duurzaam:

  • Landbouwafval wordt gebruikt als basis voor de compost. 
  • Na het oogsten kan zo goed als alle compost als meststof gerecycleerd worden.
  • De teelt verbruikt weinig water in vergelijking met andere producten.
  • De productiemethode zorgt voor hoge opbrengsten op weinig landbouwgebied.

Geniet van champignons in je maaltijden en experimenteer met verschillende recepten om hun heerlijke smaak ten volle te benutten!

Hoe bak je de allerlekkerste champignons?

Ik vroeg teler Karel achter zijn tips voor de perfecte gebakken champignons en schreef er een uitgebreid artikel over. Volg deze stappen voor de meest smaakvolle en knapperige witte champignons:

  • Borstel de champignons af.
  • Snij ze in vieren. Het steeltje moet je niet afsnijden.
  • Voeg wat olie of boter (een combinatie kan ook) toe aan een grote pan en laat die goed heet worden. 
  • Bak de champignons in de ruime pan en schud ze regelmatig op. Zorg dat ze ruimte hebben om te bakken in plaats van te stomen. 
  • Draai het vuur uit en kruid met peper en zout en eventueel andere kruiden naar smaak. Serveer meteen!

Geniet van de champignon

Zin om zelf aan het koken te gaan met de champignon? Doe inspiratie op met een van deze heerlijke recepten.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met europeanmushrooms.com.

champignon logo

Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeën of meningen van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) weer. Noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

Nog goesting?

Kooktips

How to: bloemkool roosteren

Kooktips

How to: pompoenpitten roosteren

Kooktips

Eerste hulp bij overrijpe bananen

Kooktips

7 zomer hapjes die je kan maken in 5 minuten!

Kooktips

9 snelle & makkelijke bladerdeeghapjes

Kooktips
00:20

2 Halloween hapjes met maar 3 ingrediënten

Lunch
00:10

3 x eenvoudige brooddoos inspiratie

Kooktips
00:10

10 x briljante brunchrecepten