Pompoen macaroni in de oven

Als we het over ultiem comfort food hebben, dan kan deze zalige ovenschotel met pasta pompoen uit de oven wel eens in je top 3 komen te staan! Deze knaller heeft alles wat de klassieke macaroni met hesp je kan bieden; heerlijke pasta, romige saus, krokante kaas aan de bovenkant en zoute stukjes spek. Maar daarnaast is deze pasta pompoen uit de oven een stiekeme gezonde variant met een goede dosis pompoen (en dus je dagelijkse behoefte aan groenten) en geen boter of bloem zonder ook maar iets aan smaak te moeten inboeten. Heb ik je overtuigd? ;)

Pompoen pasta uit de oven, Mac & cheese maar dan beter!
Deze ovenschotel is net zo gemakkelijk als de klassieker, maar zoals gezegd gewoon veel beter voor je. Ik heb gaandeweg al zoveel trucjes ontdekt om geen klassieke roux meer te gebruiken wat voor je gezondheid toch voordelig zal zijn aangezien je daardoor een heleboel boter en bloem kan skippen. Zo maakte ik vorig jaar al een gezonde éénpotsversie van de mac & cheese, maar deze herfstige variant mag er ook zééker wezen!
Ben je een pompoenliefhebber dan is deze pasta pompoen uit de oven voor jou helemaal het eind! Maak het jezelf lekker gemakkelijk en koop gesneden of geschilde pompoen of rooster je pompoen eerst in de oven, zoals ik je hier al eens uitlegde op de blog. Mix de pompoen met de melk en een goede dosis kaas en je hebt een saus om u tegen te zeggen!

Ingrediënten
- 500 g macaroni
- 1 butternut pompoen
- 250 g spekjes
- 1 ui
- 250 ml melk
- 200 g gemalen kaas pittig
- een paar takjes tijm
Instructies
- Snij en schil de pompoen in blokjes of rooster de gehele pompoen eerst in de oven voor 45 minuten om het snijden gemakkelijker te maken.
- Doe de spekjes in een pot en bak ze krokant. Haal ze eruit en doe in een kommetje. Verwijder eventueel het vet.
- Doe wat olie in dezelfde pot en fruit de ui en pompoen aan voor 5 minuten samen met de tijmblaadjes. Kruidt met peper en zout.
- Voeg de melk toe samen met 250ml water en kook het mengsel voor zo’n 5-10 minuten tot de pompoen helemaal zacht is.
- Kook ondertussen water voor de macaroni en kook voor 1 minuut minder dan de verpakking zegt.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Mix het pompoen-mengsel met een staafmixer en meng hieronder nu de helft van de kaas. voeg daarna de spekjes terug toe aan de saus die van textuur op dikkige soep lijkt.
- Voeg een half tasje van het pasta-water toe en giet de pasta daarna af.
- Voeg de pasta toe aan de saus en zet alles goed onder elkaar.
- Doe de pasta in een ovenschaal en bedek met de andere helft gemalen kaas.
- Bak in de oven voor zo’n 15-20 minuten tot de bovenkant goudbruin ziet.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer avond recepten zoals deze pompoen pasta uit de oven? Geen probleem, I’ve got you! Op de dinner pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Overheerlijk! Aangezien ik geen gemalen kaas in huis had,heb ik die vervangen door zachte geitenkaas. Werkte prima, ook de kinderen zijn helemaal fan. Dit ga ik zeker nog verschillende keren klaarmaken.
Mmmm, die geitenkaas variatie moet ik ook eens proberen dan! :) Blij dat jullie het lekker vonden!
Waw Ellen! Net gemaakt, zaaaalig! Dit wordt een nieuw toppertje hier thuis denk ik!
Aah super om te horen Sarah! :)
Dit weekend had ik familie op bezoek, en dit recept was een succes! Zonder vlees (want vegetarisch), en met extra courgette, maar het smaakte nog steeds. Super leuke blog ook!
Oh dank je wel voor het lieve compliment Haydée! :)
Zou je dit gerecht ook een dag van te voren kunnen maken en dan de volgende dag in de oven afbakken?
Hoi Cindy! Dat moet wel lukken. Je kan best denk ik dan de saus en macaroni nog niet mengen (anders droogt die te hard uit) en iets meer vloeistof aan de saus toevoegen. De volgende dag gewoon door elkaar roeren, in de oven met een laagje kaas en klaar! :)
Als ik kies voor diepvriespompoen, hoeveel gram pompoen zou ik dan ongeveer nodig hebben? Alvast bedankt!
Ik vermoed dat 1 kg wel volstaat! :)
Waarom wordt er eigenlijk wat water van de pasta onder de saus gedaan?
Door de pasta komt er veel zetmeel vrij in het water. Dat zorgt er voor dat de saus als ze wat afkoelt beter bindt en niet te loperig of waterig blijft! :)
Groetjes,
Ellen
Ik maak het gerecht volgende week
Super!
Wauw, dit is echt zot lekker! Groot succes bij iedereen hier thuis. Ga ik zeker nog maken. (En ik ga de variant die hierboven vermeld wordt met geitenkaas zeker ook eens proberen!)
Heb het recept zelfs doorgestuurd naar m’n schoonfamilie omdat die vaak niet goed weten wat ze met al hun pompoenen moeten aanvangen ?
Bedankt voor het recept, Ellen!
Heel lekker! Zal ik zeker nog eens maken. :)
Bij mij is de kleur wel veel geler dan op de foto. Kan ik hier iets aan doen?
Groetjes!
Staat hier regelmatig op de menu: snel, lekker, makkelijk en nog gezond ook, top-recept!
Super lekker en gemakkelijk! Perfect voor de koudere herfstdagen 😉
(Ik deed er ook nog champignons en gekookte eieren bij, wat ook wel een lekkere variant was)
Overheerlijk, in mijn opinie beter dan een gewone mac&cheese!
Ook lekker met tofu blokjes ipv spek :)
Heerlijk en zo simpel! De tijm geeft echt die extra smaak!
Pompoenmacaroni. Where have you been all my life 🤤🤤🤤
Beste,
Hoeveel gr pompoen moet je ongeveer rekenen? Ik heb namelijk behoorlijk kleine butternut in huis
Hoi Alieke,
Ik pak meestal gewoon wat ik in huis heb en voeg dan aan de hand daarvan eventueel wat extra melk of kaas toe om de gewenste dikte van saus te krijgen. :)
Groetjes,
Ellen
PS: Sorry voor de late reactie, ik was een weekje offline wegens ziekte.
TOP receptje voor druilerige, koude herfstdagen. Iedereen was fan hier! Deze maak ik zeker nog.
In die mate goedgekeurd dat onze kieskeurige eters van 6 en 3 macaroni alleen nog maar op deze wijze eten 😅
Alle andere macaroni heeft officieel afgedaan….
WAUW! Deze is echt waanzinnig lekker
Heerlijk smeuïge en smaakvolle pasta. Een ovenschotel die je helemaal warm maakt vanbinnen, ideaal voor tijdens koude dagen.
Super easy.. heel lekker voor het ganse gezin!
Makkelijk te maken en wordt hier door iedereen gesmaakt