Super smeuïge chocoladecake

Een smeuïge chocoladecake is écht een van de allerlekkerste dingen die je als dessert kan maken. Maar er kan zo snel iets mis gaan met je chocoladecake. Hij kan snel zwaar worden, uitgedroogd smaken of als een dikke blok aanvoelen. Deze cake is helemaal het tegenovergestelde: een super luchtige, lichte, smeuïge, een decadente chocolade smaak én dat allemaal in één kom gemaakt. Ik deel graag met jou mijn tips om je cake zo luchtig mogelijk te maken.

De ultieme baktips voor deze chocoladecake

  • In dit recept gebruiken we geen gesmolten chocolade, maar enkel kwalitatief cacaopoeder. Dit is niet hetzelfde als chocomelk poeder zoals bijvoorbeeld Nesquick. Aan dit chocolademelk poeder zijn nog een heleboel andere ingrediënten toegevoegd die we niet nodig hebben in dit recept en heb je veel minder krachtige chocoladesmaak. Puur cacaopoeder is dus the way to go!
  • In het recept hieronder zie je dat we koffie toevoegen aan ons cakedeeg. Maak je geen zorgen, je proeft namelijk niets van de koffie in je finale cake. Waarom gebruiken we het dan? Koffie haalt de chocoladesmaak extra naar boven in je cake. Het eindresultaat is zo ongelofelijk chocolade-achtig, terwijl we niet ongelofelijk veel cacao toevoegen.
  • Ik gebruik voor deze cake een traditionele langwerpige cakevorm. Dat wil zeggen dat er een hoge laag cakedeeg in de vorm gaat. De cake zal dus langer in de oven moeten dan bij een ronde vorm. Ik zet mijn cake ongeveer 55 minuten in de oven. Zo is hij perfect gaar, maar toch heel smeuïg, luchtig en absoluut niet droog. Gebruik je liever een ronde cakevorm of springvorm? Begin dan je cake al wat sneller te testen met een satéprikker, bijvoorbeeld vanaf 35 minuten.
  • Om deze cake zo luchtig en smeuïg mogelijk te houden gebruik ik geen boter, maar vervang ik het door twee andere ingrediënten: neutrale olie (zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie) en Griekse yoghurt (volle variant) of zure room. Boter stolt bij het afkoelen en zal dus voor een stevigere, vaste cake zorgen maar dat willen we liever niet bij deze chocoladecake. Zowel de olie als de zuivel gaan onze cake een zachte smeuïge textuur geven, zonder de chocoladecake zwaar te maken.
  • Deze chocoladecake smaakt heerlijk op zichzelf, maar vooral voor het uitzicht maakte ik er nog een snelle topping bij! Super eenvoudig met maar 2 ingrediënten. Maar uiteraard zijn er nog allerlei andere toppings die je zou kunnen toevoegen, zoals een klassieke botercrème, een topping met mascarpone of een ganache.

Bewaren en invriezen

Deze cake kan je prima tot 5 dagen in de koelkast bewaren, met of zonder topping. Ik had zelfs al plakjes gesneden en die in een luchtdichte doos bewaart en dat deed niet af aan de smaak. Online lees ik veel over cake invriezen, dus ik veronderstel dat je deze cake (zonder frosting) ook in individuele plakken kan invriezen. Zelf heb ik het nog niet uitgetest. To be continued dus. ;)

Recept afdrukken
5 van 12 stemmen

Smeuïge chocolade cake

Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd55 min
Porties: 12 Personen

Ingrediënten

  • 200 gram zelfrijzende bloem
  • 225 gram suiker
  • 60 gram cacao poeder
  • 1/2 theelepel natriumbicarbonaat (baksoda) optioneel
  • 100 ml neutrale olie ik nam zonnebloem
  • 2 eieren
  • 150 gram Griekse yoghurt/zure room
  • 200 ml afgekoelde koffie

Voor de frosting

  • 200 ml room
  • 150 gram pure chocolade

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de zelfrijzende bloem, suiker en cacaopoeder in een kom. Doe eventueel door een zeef als je bijvoorbeeld wat klontertjes ziet in het cacaopoeder. Voeg eventueel een snuifje zout toe.
  • Mix tot alle droge ingrediënten goed gemengd zijn.
  • Voeg dan de eieren toe, de olie en zure room. Roer met een garde tot een egaal deeg.
  • Giet dan al roerend de koffie bij het mengsel. Het zal een heel lopend cakedeeg zijn, maar dat is de bedoeling!
  • Giet het mengsel in een langwerpige cakevorm die je bekleed hebt met bakpapier of ingevet met boter en wat bloem. Klop een paar keer met je bakvorm voorzichtig op de tafel om luchtbelletjes te laten ontsnappen.
  • Zet de cake in de oven voor 50-60 minuten. Ik check hem met een satéprikker na 45 minuten, maar meestal moet hij er dan bij mij nog 10 minuten extra in.
  • Laat de cake eerst een kwartiertje afkoelen in de vorm en verplaats hem dan naar een koelrek en laat volledig afkoelen. Werk de cake eventueel af met de frosting.

Voor de frosting

  • Doe de room in een pannetje en zet op klein vuur om de room op te warmen (laat deze niet koken).
  • Voeg de chocolade toe en klop met een garde tot een egale massa. Je kan de frosting zo over de cake gieten of de frosting eerst laten opstijven en nog wat loskloppen met een garde en dan op de cake smeren.

Eet smakelijk! X Ellen

Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

You may also like



16 thoughts on “Super smeuïge chocoladecake”

  • 5 sterren
    Suuuuper smeuïg! Echt een aanrader en gemakkelijk om te maken. Ik heb inderdaad na 45 min de cake nog 15 min in de oven verder laten bakken. Wel om de 5 min nog gecontroleerd met een prikker. Elke oven is anders natuurlijk.

  • 5 sterren
    Makkelijk te maken en heel lekker! Ik zette de cake 55 min in de oven, maar ga er volgende keer misschien 5-10 minuten aflaten om hem nog iets smeuïger te houden. De frosting is trouwens echt hemels!

  • 5 sterren
    Net gemaakt en nu al favoriet!!
    Ik heb al veel pogingen ondernomen om een lekkere chocoladecake te maken maar het was altijd te droog en deze is lekker zacht. Wel gemaakt zonder de frosting want het is de bedoeling dat de kinderen een plakje meenemen naar school ( als de cake nog niet zal op zijn…😊)

  • 5 sterren
    Toprecept!! Ik heb het gemaakt met zusto ( suikervervanger) en het is overheerlijk.
    lekker smeuïg en valt absoluut niet zwaar. Ideaal voor mij ( gastric bypass) en uiteraard voor iedereen die gezond wil ‘zondigen’
    Bedankt voor dit (h) eerlijke recept 🙏🏻

  • Hoi Ellen
    Denk je dat ik de yoghurt ook kan vervangen door kwark? Ik heb hier nog een grote pot straciatella kwark staan en ik wil NU bakken! Ken je dat… vergeten dat het 1 mei is

  • 5 sterren
    Zooooooooooooooo lekker!!!
    Hier is de cake is wel niet zo ‘fluffy’ als andere cake. Is dat normaal?
    Smaakt wel heel smeuïg!

  • 5 sterren
    Super lekkere cake! Bij mij bleef hij alleen wel heel zwaar. Hij was niet echt gerezen. Ik had kokosolie gebruikt ipv zonnebloemolie (die was op 😅). Het was zelfrijzende bloem.

    Wat doe ik mis/moet ik anders doen?

    • Hoi!

      Kokosolie is vast van textuur als het op kamertemperatuur is, anders dan neutrale olie. Dat is de reden dat de textuur van je cake dan ook helemaal anders is.

      Groetjes
      Ellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept