Super smeuïge chocoladecake

Een smeuïge chocoladecake is écht een van de allerlekkerste dingen die je als dessert kan maken. Maar er kan zo snel iets mis gaan met je chocoladecake. Hij kan snel zwaar worden, uitgedroogd smaken of als een dikke blok aanvoelen. Deze cake is helemaal het tegenovergestelde: een super luchtige, lichte, smeuïge, een decadente chocolade smaak én dat allemaal in één kom gemaakt. Ik deel graag met jou mijn tips om je cake zo luchtig mogelijk te maken.
De ultieme baktips voor deze chocoladecake
- In dit recept gebruiken we geen gesmolten chocolade, maar enkel kwalitatief cacaopoeder. Dit is niet hetzelfde als chocomelk poeder zoals bijvoorbeeld Nesquick. Aan dit chocolademelk poeder zijn nog een heleboel andere ingrediënten toegevoegd die we niet nodig hebben in dit recept en heb je veel minder krachtige chocoladesmaak. Puur cacaopoeder is dus the way to go!
- In het recept hieronder zie je dat we koffie toevoegen aan ons cakedeeg. Maak je geen zorgen, je proeft namelijk niets van de koffie in je finale cake. Waarom gebruiken we het dan? Koffie haalt de chocoladesmaak extra naar boven in je cake. Het eindresultaat is zo ongelofelijk chocolade-achtig, terwijl we niet ongelofelijk veel cacao toevoegen.
- Ik gebruik voor deze cake een traditionele langwerpige cakevorm. Dat wil zeggen dat er een hoge laag cakedeeg in de vorm gaat. De cake zal dus langer in de oven moeten dan bij een ronde vorm. Ik zet mijn cake ongeveer 55 minuten in de oven. Zo is hij perfect gaar, maar toch heel smeuïg, luchtig en absoluut niet droog. Gebruik je liever een ronde cakevorm of springvorm? Begin dan je cake al wat sneller te testen met een satéprikker, bijvoorbeeld vanaf 35 minuten.
- Om deze cake zo luchtig en smeuïg mogelijk te houden gebruik ik geen boter, maar vervang ik het door twee andere ingrediënten: neutrale olie (zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie) en Griekse yoghurt (volle variant) of zure room. Boter stolt bij het afkoelen en zal dus voor een stevigere, vaste cake zorgen maar dat willen we liever niet bij deze chocoladecake. Zowel de olie als de zuivel gaan onze cake een zachte smeuïge textuur geven, zonder de chocoladecake zwaar te maken.
- Deze chocoladecake smaakt heerlijk op zichzelf, maar vooral voor het uitzicht maakte ik er nog een snelle topping bij! Super eenvoudig met maar 2 ingrediënten. Maar uiteraard zijn er nog allerlei andere toppings die je zou kunnen toevoegen, zoals een klassieke botercrème, een topping met mascarpone of een ganache.

Bewaren en invriezen
Deze cake kan je prima tot 5 dagen in de koelkast bewaren, met of zonder topping. Ik had zelfs al plakjes gesneden en die in een luchtdichte doos bewaart en dat deed niet af aan de smaak. Online lees ik veel over cake invriezen, dus ik veronderstel dat je deze cake (zonder frosting) ook in individuele plakken kan invriezen. Zelf heb ik het nog niet uitgetest. To be continued dus. ;)

Ingrediënten
- 200 gram zelfrijzende bloem
- 225 gram suiker
- 60 gram cacao poeder
- 1/2 theelepel natriumbicarbonaat (baksoda) optioneel
- 100 ml neutrale olie ik nam zonnebloem
- 2 eieren
- 150 gram Griekse yoghurt/zure room
- 200 ml afgekoelde koffie
Voor de frosting
- 200 ml room
- 150 gram pure chocolade
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de zelfrijzende bloem, suiker en cacaopoeder in een kom. Doe eventueel door een zeef als je bijvoorbeeld wat klontertjes ziet in het cacaopoeder. Voeg eventueel een snuifje zout toe.
- Mix tot alle droge ingrediënten goed gemengd zijn.
- Voeg dan de eieren toe, de olie en zure room. Roer met een garde tot een egaal deeg.
- Giet dan al roerend de koffie bij het mengsel. Het zal een heel lopend cakedeeg zijn, maar dat is de bedoeling!
- Giet het mengsel in een langwerpige cakevorm die je bekleed hebt met bakpapier of ingevet met boter en wat bloem. Klop een paar keer met je bakvorm voorzichtig op de tafel om luchtbelletjes te laten ontsnappen.
- Zet de cake in de oven voor 50-60 minuten. Ik check hem met een satéprikker na 45 minuten, maar meestal moet hij er dan bij mij nog 10 minuten extra in.
- Laat de cake eerst een kwartiertje afkoelen in de vorm en verplaats hem dan naar een koelrek en laat volledig afkoelen. Werk de cake eventueel af met de frosting.
Voor de frosting
- Doe de room in een pannetje en zet op klein vuur om de room op te warmen (laat deze niet koken).
- Voeg de chocolade toe en klop met een garde tot een egale massa. Je kan de frosting zo over de cake gieten of de frosting eerst laten opstijven en nog wat loskloppen met een garde en dan op de cake smeren.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Suuuuper smeuïg! Echt een aanrader en gemakkelijk om te maken. Ik heb inderdaad na 45 min de cake nog 15 min in de oven verder laten bakken. Wel om de 5 min nog gecontroleerd met een prikker. Elke oven is anders natuurlijk.
Makkelijk te maken en heel lekker! Ik zette de cake 55 min in de oven, maar ga er volgende keer misschien 5-10 minuten aflaten om hem nog iets smeuïger te houden. De frosting is trouwens echt hemels!
Superlekkere cake! Ik vind het geweldig dat je deze in 1-2-3 maakt! Meteen mijn favoriet!
Heerlijk eenvoudig recept dat in een mum van tijd klaar is! Nu al onze nieuwe favoriet. Een echte aanrader!
Net gemaakt en nu al favoriet!!
Ik heb al veel pogingen ondernomen om een lekkere chocoladecake te maken maar het was altijd te droog en deze is lekker zacht. Wel gemaakt zonder de frosting want het is de bedoeling dat de kinderen een plakje meenemen naar school ( als de cake nog niet zal op zijn…😊)
Een echte aanrader!
Toprecept!! Ik heb het gemaakt met zusto ( suikervervanger) en het is overheerlijk.
lekker smeuïg en valt absoluut niet zwaar. Ideaal voor mij ( gastric bypass) en uiteraard voor iedereen die gezond wil ‘zondigen’
Bedankt voor dit (h) eerlijke recept 🙏🏻
Chocolade-hemel!!! En super gemakkelijk te maken. Dankjewel voor dit receot :-)
Top recept! Ga ik zeker nog maken 😋😋
Lekker & gemakkelijk
Hoi Ellen
Denk je dat ik de yoghurt ook kan vervangen door kwark? Ik heb hier nog een grote pot straciatella kwark staan en ik wil NU bakken! Ken je dat… vergeten dat het 1 mei is
Hahaha ja ik ken dat! Ik zou het proberen 🙂🙂
Zooooooooooooooo lekker!!!
Hier is de cake is wel niet zo ‘fluffy’ als andere cake. Is dat normaal?
Smaakt wel heel smeuïg!
Super lekkere cake! Bij mij bleef hij alleen wel heel zwaar. Hij was niet echt gerezen. Ik had kokosolie gebruikt ipv zonnebloemolie (die was op 😅). Het was zelfrijzende bloem.
Wat doe ik mis/moet ik anders doen?
Hoi!
Kokosolie is vast van textuur als het op kamertemperatuur is, anders dan neutrale olie. Dat is de reden dat de textuur van je cake dan ook helemaal anders is.
Groetjes
Ellen
Mijn favoriete chocoladecake! Ik vervang wel 50% van de suiker door tagatesse.
Dit recept was perfect om samen met mijn dochter (6jr) te maken. De cake was heel lekker!
Heel erg fijn om te horen Stefanie! En nog een dikke proficiat aan de dochter. ;)
Heerlijke cake! Recent voor enkele vrienden gemaakt en was op tot de allerlaatste kruimel. Super eenvoudig recept en inderdaad heerlijk smeuïg! Ik ben fan!!
Heyy,
Het ziet er makkelijk en smakelijk uit. Ik heb geen Griekse yoghurt noch zure room. Kan ik dat vervangen door extra zonnebloemolie?
Hoi Sally,
Dat kan je zeker proberen, maar het zal de textuur wel wat veranderen. :)
Groetjes,
Ellen
Heyy Ellen,
Bedankt voor je snelle reactie.
Of kan melk(halfvolle melk) ook als alternatief? Zo ja, hoeveel moet ik dan hiervan gebruiken?
Alvast Bedankt!
Dat zou ik niet doen, we hebben wel echt de romigheid nodig.
Groetjes,
Ellen
Heerlijk! Ik heb deze gemaakt met kokosyoghurt en carobe (ipv cacao) wegens allergieën. Heeerlijk
Heyy Ellen,
Nog eens bedankt voor je reactie. Nog 1 laatste vraag is kookroom dan wel goed als alternatief van Griekse yoghurt?
Mvg
Sally
Je kan het proberen! Maar opnieuw weet ik alleen de perfecte uitkomst voor alle originele ingrediënten in het recept.
Veel groetjes
Ellen
Mijn cake was niet gerezen en dus ook niet luchtig. Wel doorbakken… geen idee wat ik verkeerd deed. 🤦♀️
Dag Tinne,
Wat jammer om te horen. Helaas is het heel moeilijk voor mij om te achterhalen wat er mis gelopen is zo… maar als het niet gerezen is ligt het vermoedelijk aan de bakpoeder die je gebruikt of de zelfrijzende bloem. Staat die al even want wordt vrij snel slecht als in “werkt niet meer goed”.
Aangezien de meeste mensen wel goed resultaat boeken misschien de moeite om eens een herkansing te ondernemen? :)
Groetjes
Ellen
Ok, bedankt voor de tip ivm het bakpoeder en de bloem. Wss gaat daar het probleem liggen.
Hoi Ellen, ik wil hem heel graag maken, ben zoals vele ook al langer op zoek naar een goed recept voor chocoladecake ;-) Welk cacaopoeder gebruik je hiervoor het best of welk merk?
Alvast bedankt!
Hoi Lotte,
Ik gebruik pure cacao (dus geen cacaopoeder om chocolademelk mee te maken), zoals deze: https://www.ah.nl/producten/product/wi127402/blooker-cacaopoeder
Veel groetjes,
Ellen
hallo, mag je zelfrijzende bakmeel
gebruiken ipv bloem?
Hoi Myra,
Bedoel je volkorenmeel? De smaak zal anders zijn maar volgens mij kan dat zeker lukken!
Groetjes,
Ellen
Supergemakkelijk recept maar super!!!!!lekker
Keilekkere cake maar de frosting zag er bij mij niet uit als bij jou, was gewoon precies chocolademelk. Ik weet niet wat ik fout heb gedaan 🙈
Toprecept en zo goed uitgelegd!
Suuuuuuuuperlekker! Smeuïg, zacht, smaakvol én heel makkelijk te maken met eenvoudige ingrediënten. Mijn nieuwe go to voor een succesvol smakelijk gebak!
Suuuper bedankt voor je lieve reactie! ;)
Heerlijke cake! Een echt chocoladesmaakbommetje, super smeuïg en luchtig. Heel gemakkelijk te maken en toch hoge wauw-factor als je deze op tafel zet.
Zo heb ik mijn receptjes het liefst! Blij dat het smaakte!
Toprecept!!!
Kinderen zijn er dol op!!!!
Over over heerlijk
Lukt altijd!!!
Zou je voor de afwerking ook roomkaas kunnen gebruiken i.p.v room?
Hoi Ria,
Je zou dat kunnen proberen ja, maar dat heb ik zelf nog niet uitgetest. :)
Groetjes,
Ellen
Hey Ellen, zullen we de naam van deze cake aanpassen naar “Yummy in my tummy”-cake? 😋
Heel makkelijk om te maken. Smeuïger dan dit krijg je hem niet. Nu snel in de diepvries voordat er geen kruimeltje meer van overblijft.
Topreceptje.
Hahaha, geweldig! Heel erg fijn om te horen. :)
Welke room gebruik ik best voor de frosting? Kookroom of room om op te kloppen? En kan ik light room hiervoor gebruiken of beter de volle variant?
Je moet de room kunnen opkloppen dus daarom zeker slagroom. Met light ga je niet dezelfde textuur kunnen verkrijgen.
Veel succes!
Groetjes,
Ellen
Uit de eerste vijftal recepten sprak me deze aan. Het lijkt dat je kunde hebt in het bakken aangezien kleine aanpassingen die je benoemd. Deze maken een grote verschil.
Ik heb het gebakken voor mijn oma’s verjaardag. We gaan het zo proeven!
Ondertussen smaakten de stukjes geweldig. Ik heb voor extra feestsfeertje de bovengedeelte bestrooid met kleine stukjes kokos en walnoten en deze nog drie minuuntjes in de oven gedaan.
Mijn nieuwe favoriete chocoladecake recept!
Heel lekker en luchtig ! Als chocolade “lover” ga ik deze zeker nog vaak maken :-)
Het is ook een gemakkelijk recept dus dat zou niemand mogen tegenhouden.
Heel lekkere textuur, maar qua smaak stelt hij toch echt wel wat teleur (zoals de meeste cakes met cacao ipv chocolade in mijn ogen).
Hoi Jolien,
Bedankt voor je reactie. Jammer dat het niet helemaal jouw smaak was. Als je van gebak met chocolade houdt is dit misschien meer jouw ding? https://www.kokerellen.be/chocoladetaart-met-banaan/
Groetjes,
Ellen
De cake is lekker maar helemaal niet luchtig. 2x geprobeerd, 2x zelfde resultaat. Het is eerder een brownie recept dan dat van een luchtige cake.
Dag An,
Dat is jammer om te horen. Het is echt de bedoeling dat de cake luchtig is, zoals je ziet op de foto’s en bij de andere reacties.
Ik zal er eens werk van maken om een filmpje te maken, zodat ik alle stappen ook visueel kan tonen. Hopelijk helpt dat om toch het luchtige eindresultaat te krijgen.
Zou het kunnen liggen aan je oven temperatuur? In wat voor bakvorm bak jij de cake?
Groetjes,
Ellen
Hej Ellen, dank voor jouw reactie. Oven was 180°C, een ´berenvorm´ gebruikt, is lager dan wat jij gebruikte en de 2de keer cupcake vormpjes. Kan de vorm invloed hebben op de luchtigheid? Een filmpje zou super zijn want de cake is idd heel makkelijk om maken en smeuïg. Groetjes
Dit recept klinkt overheerlijk! Ik wil hem graag in taartvorm gebruiken. Kan je me advies geven over hoeveelheid en baktijd/temperatuur? Hoe veel rijst de cake normaal gezien? En welke overstand gebruik je, hetelucht? Alvast bedankt!
Hoi Iris,
Je bedoelt een ronde bakvorm? Wat is de diameter? Ik gebruik altijd hetelucht tenzij anders vermeld. De cake komt een serieus stukje omhoog ja! :)
Groetjes,
Ellen
Hoi Ellen,
Dank voor je reactie. Ik bedoel een ronde taartvorm inderdaad. Ik heb een kleine wat hogere, van ca 19cm doorsnee.
Groetjes,
Iris
Hoi Ellen,
Vraagje, de room mag dat ook slagroom zijn of moet het kookroom zijn
Groetjes Edwin
Hoi Edwin,
Ik zou gaan voor 40% room anders zou de frosting te lopend zijn.
Groetjes,
Ellen
Je bedoelt dan slagroom van 40%?
Klopt!
Zou je deze cake ook zonder chocola kunnen bakken? Het lijkt mij een heerlijke cake met bijvoorbeeld vanille. Ik houd nl niet van chocola.
Hoi Barbara,
Sorry voor de wat late reactie, ik was enkele dagen met vakantie. :)
Je zou het kunnen proberen, maar ik het het zelf nog niet getest. Ik heb een aantal heerlijke vanillecakes op mijn website staan die sowieso heerlijk zijn:
Klassieke vanillecake: https://www.kokerellen.be/the-most-awesome-vanillecake/
Quartre Quart: https://www.kokerellen.be/vanillecake-met-aardbei/
Citroencake: https://www.kokerellen.be/citroencake-met-maanzaad/
Veel bakplezier!
Ellen