4.74 van 57 beoordelingen

Super smeuïge chocoladecake

Een smeuïge chocoladecake is écht een van de allerlekkerste dingen die je als dessert kan maken. Je hebt recepten met gesmolten chocolade of op basis van cacaopoeder (let op: géén chocomelkpoeder). Dit recept heeft, ondanks dat het enkel cacaopoeder gebruikt, een rijkelijke maar luchtige smaak. Ik hoor vaak dat het bakken van een chocoladecake misgaat. De chocoladecake kan snel zwaar worden, uitgedroogd smaken of als een dikke blok aanvoelen. Deze cake is helemaal het tegenovergestelde: een super luchtige, lichte, smeuïge, een decadente chocolade smaak én dat allemaal in één kom gemaakt.

De ultieme baktips voor deze chocoladecake

  • In dit recept gebruiken we geen gesmolten chocolade, maar enkel kwalitatief cacaopoeder. Dit is niet hetzelfde als chocomelk poeder zoals bijvoorbeeld Nesquick. Aan dit chocolademelk poeder zijn nog een heleboel andere ingrediënten toegevoegd die we niet nodig hebben in dit recept en heb je veel minder krachtige chocoladesmaak. Puur cacaopoeder is dus the way to go!
  • In het recept hieronder zie je dat we koffie toevoegen aan ons cakedeeg. Maak je geen zorgen, je proeft namelijk niets van de koffie in je finale cake. Waarom gebruiken we het dan? Koffie haalt de chocoladesmaak extra naar boven in je cake. Het eindresultaat is zo ongelofelijk chocolade-achtig, terwijl we niet ongelofelijk veel cacao toevoegen.
  • Ik gebruik voor deze cake een traditionele langwerpige cakevorm. Dat wil zeggen dat er een hoge laag cakedeeg in de vorm gaat. De cake zal dus langer in de oven moeten dan bij een ronde vorm. Ik zet mijn cake ongeveer 55 minuten in de oven. Zo is hij perfect gaar, maar toch heel smeuïg, luchtig en absoluut niet droog. Gebruik je liever een ronde cakevorm of springvorm? Begin dan je cake al wat sneller te testen met een satéprikker, bijvoorbeeld vanaf 35 minuten.
  • Om deze cake zo luchtig en smeuïg mogelijk te houden gebruik ik geen boter, maar vervang ik het door twee andere ingrediënten: neutrale olie (zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie) en Griekse yoghurt (volle variant) of zure room. Boter stolt bij het afkoelen en zal dus voor een stevigere, vaste cake zorgen maar dat willen we liever niet bij deze chocoladecake. Zowel de olie als de zuivel gaan onze cake een zachte smeuïge textuur geven, zonder de chocoladecake zwaar te maken.
  • Deze chocoladecake smaakt heerlijk op zichzelf, maar vooral voor het uitzicht maakte ik er nog een snelle topping bij! Super eenvoudig met maar 2 ingrediënten. Maar uiteraard zijn er nog allerlei andere toppings die je zou kunnen toevoegen, zoals een klassieke botercrème, een topping met mascarpone of een ganache.
Norelli spring 1 copy post2 800x1200

Bewaren en invriezen

Deze cake kan je prima tot 5 dagen in de koelkast bewaren, met of zonder topping. Ik had zelfs al plakjes gesneden en die in een luchtdichte doos bewaart en dat deed niet af aan de smaak. Online lees ik veel over cake invriezen, dus ik veronderstel dat je deze cake (zonder frosting) ook in individuele plakken kan invriezen. Zelf heb ik het nog niet uitgetest. To be continued dus. ;)

Smeuïge chocolade cake

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 01uur:10 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:15 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:55 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.74 van 57 beoordelingen
12 Personen

Ingrediënten

  • 200 gram zelfrijzende bloem
  • 225 gram suiker
  • 60 gram cacao poeder
  • 1/2 theelepel natriumbicarbonaat (baksoda) optioneel
  • 100 ml neutrale olie ik nam zonnebloem
  • 2 eieren
  • 150 gram Griekse yoghurt/zure room
  • 200 ml afgekoelde koffie

Voor de frosting

  • 200 ml room
  • 150 gram pure chocolade

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de zelfrijzende bloem, suiker en cacaopoeder in een kom. Doe eventueel door een zeef als je bijvoorbeeld wat klontertjes ziet in het cacaopoeder. Voeg eventueel een snuifje zout toe.
  • Mix tot alle droge ingrediënten goed gemengd zijn.
  • Voeg dan de eieren toe, de olie en zure room. Roer met een garde tot een egaal deeg.
  • Giet dan al roerend de koffie bij het mengsel. Het zal een heel lopend cakedeeg zijn, maar dat is de bedoeling!
  • Giet het mengsel in een langwerpige cakevorm die je bekleed hebt met bakpapier of ingevet met boter en wat bloem. Klop een paar keer met je bakvorm voorzichtig op de tafel om luchtbelletjes te laten ontsnappen.
  • Zet de cake in de oven voor 50-60 minuten. Ik check hem met een satéprikker na 45 minuten, maar meestal moet hij er dan bij mij nog 10 minuten extra in.
  • Laat de cake eerst een kwartiertje afkoelen in de vorm en verplaats hem dan naar een koelrek en laat volledig afkoelen. Werk de cake eventueel af met de frosting.

Voor de frosting

  • Doe de room in een pannetje en zet op klein vuur om de room op te warmen (laat deze niet koken).
  • Voeg de chocolade toe en klop met een garde tot een egale massa. Je kan de frosting zo over de cake gieten of de frosting eerst laten opstijven en nog wat loskloppen met een garde en dan op de cake smeren.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Eet smakelijk! X Ellen

Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Norelli spring 1 post 800x1200

Nog goesting?

Dessert
00:30

Gebakken peer met honing en opgeklopte ricotta

Cake & taart
01:00

Upside down cake met appel

No-bake
00:15

Snel dessert met mascarpone en kokosrotsjes

Dessert
01:15

Citroencake met blauwe bessen

Dessert
00:20

Frisse limoen cheesecake

appeltaart met kwark appel herfst dessert 3
Cake & taart
01:00

Appelcake met kwark

Hapjes
00:30

Gezonde wortel koekjes

Allergenen
00:35

Plaattaart met nectarine en blauwe bes