Gepaneerde pladijs met pompoen en ovenfrietjes

De pladijs is dit jaar (2020) bekroond als Vis van het Jaar! Hij mag dan niet de allermooiste vis zijn, smaakvol is hij zeker wel. Je kan hem op talloze manieren bereiden, hij behoudt mooi zijn structuur en heeft een heel toegankelijke smaak. De pladijs is het jaar rond verkrijgbaar, maar nu is het hoog seizoen! Hoog tijd dus om bijvoorbeeld eens een gepaneerde visje op je bord te leggen.

Ben je (of heb je thuis) geen grote visliefhebber? Dan is dit een perfect receptje voor jou! Aan de zachte smaak van deze zachte vis in een heerlijk krokant korstje, daar kan niemand aan weerstaan! ;) Ik ging voor een klassieke gepaneerde pladijs met de allerlekkerste ovenfrietjes, gegrilde pompoen en een frisse tomatensalsa. Een gezonde twist op de klassieke fish & chips dus (waarbij alles gefrituurd wordt).

Paneren lijkt misschien uitdagend maar is het totaal niet! Je hebt er alleen een beetje extra afwas mee. Heb je nog oud brood in huis? Gebruik dat dan in plaats van het paneermeel. Laat het wat uitdrogen, mix het met de keukenmachine en tadaa! Zelfgemaakt paneermeel waar je je pladijs in kan wentelen. Kan je maar geen genoeg krijgen van de pladijs? Op de website van Lekker van bij Ons staan nog tal van andere pladijs recepten.

Gepaneerde pladijs met ovenfrietjes

Porties: 4 personen

Ingrediënten

Voor de pladijs

  • 4 pladijs filets
  • 50 gram paneermeel
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels tarwebloem
  • 1 theelepel tijm gedroogd of vers

Voor de tomatensalsa

  • 4 trostomaten
  • 1 kleine rode ui
  • 1 citroen
  • een handjevol verse peterselie

Voor de afwerking

  • je favoriete aardappel bereiding ik nam mijn ovenfrietjes
  • 1 butternut

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Schil de butternut, verwijderd de pitjes en snij in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en doe er een klein beetje olijfolie bij. Kruid met peper en zout, eventueel wat gedroogde tijm. Als je de ovenfrietjes maakt, kan je ze naast de pompoen in de oven bakken. Bak de pompoen tot hij gaar en goudbruin is, ongeveer 20-25 minuten.

Voor de pladijs

  • Neem drie soepborden. Doe in één bord het paneermeel, kruid met peper en zout en de tijm. Doe in een ander bord de bloem, kruid ook met peper en zout en klop in het laatste bord de eieren los tot een egale massa.
  • Wentel de pladijs eerst door de bloem zodat hij langs alle kanten goed bedekt is, doop hem dan onder in de geklutste eieren en tot slot door het paneermeel.
  • Breng een bakpan op middelhoge temperatuur, voeg wat olijfolie toe en bak de pladijs ongeveer 3 minuten langs elke kant tot de buitenkant mooi goudbruin ziet.

Voor de tomatensalsa

  • Maak de tomatensalsa terwijl de pladijs bakt door de tomaten in kwartjes te snijden en de zaadjes te verwijderen. Snij het vlees in kleine blokjes.
  • Snij de rode ui fijn en doe samen met de tomaten in een kom. Snij de peterselie grof en meng samen met een scheutje olijfolie, peper en zout en het sap van een halve citroen met de tomaten.
  • Serveer de gepaneerde pladijs met de tomatensalsa, geroosterde butternut en de ovenfrietjes.

Eet smakelijk!

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Lekker van bij Ons. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.

You may also like



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept