Herfstige salade met pompoen, appel en brie

vooraanzicht salade met pompoen

Ik vroeg onlangs via social media wat jullie graag wilden zien dit najaar op de blog. Er kwam regelmatig de vraag om meer herfstige salades op het menu te zetten. U vraagt, wij draaien! Zo werd deze herfstige salade met pompoen, appel en brie geboren. Inspiratie genoeg, want de herfst is een van mijn favoriete seizoenen. Niet alleen is het binnenkort mijn verjaardag (sssst, ik word 30! Oh lord!) maar de pompoen is in seizoen. En dat is nu net mijn favoriete groente.

Deze heerlijke salade met pompoen is perfect voor tijdens de herfst, want we gebruiken seizoensfruit (appel en granaatappel) en seizoensgroenten (pompoen en spinazie). Terwijl ik in de zomer liefst zo weinig mogelijk energie steek in het maken van een salade (deze overheerlijke burrata salade is daar een goed voorbeeld van), mag het in de herfst wel iets meer zijn.

bovenaanzicht salade met pompoen

Ik kies er voor om de pompoen te roosteren in een mix van olijfolie, een beetje honing of ahornsiroop en wat kaneel. De ultieme herfstmix lijkt me zo! De combinatie van warme en koude elementen maakt deze salade helemaal. De basis van de salade bestaat uit spinazie, waar we de warme pompoen aan toe voegen. Vervolgens snijden we er een appeltje bij en wat granaatappelpitjes, met wat gedroogde veenbessen en pecannoten voor crunch. Tot slot werk ik de salade af met stukjes brie en een heerlijk snelle vinaigrette die je in een wip op tafel hebt.

Recept afdrukken
5 van 3 stemmen

Herfstige salade met pompoen, appel en brie

Porties: 4 personen

Ingrediënten

Voor de geroosterde pompoen

  • 1 kleine (hokkaido) pompoen*
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel honing of ahornsiroop
  • 1 theelepel kaneel

Voor de salade

  • 150 gram babyspinazie
  • 1 appel
  • een granaatappel
  • 100 gram brie
  • een handjevol pecannoten
  • een handjevol gedroogde veenbessen

Voor de dressing

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel mosterd

Instructies

Voor de geroosterde pompoen

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Snij de pompoen doormidden en verwijder met een lepel de zaadjes. Ik schil mijn pompoen niet want hij heeft maar een dunne schil die prima eetbaar is.
  • Snij de pompoen in dunne reepjes van ongeveer 1-2 centimeter. Doe de stukken pompoen in een grote kom.
  • Voeg de olijfolie, honing en kaneel toe aan de pompoen. Kruid ook met peper en zout. Meng goed door elkaar met een houten lepel.
  • Leg de pompoen op een bakplaat (probeer de stukken zo weinig mogelijk te laten overlappen) en bak voor 25-30 minuten tot de pompoen gaar is en wat bruin wordt.

Voor de salade

  • De de spinazie in een serveerkom. Snij de appel in fijne schijfjes of blokjes en haal de pitjes uit de granaatappel. Voeg ze bij de spinazie.
  • Hak de pecannoten fijn en doe ze samen met de veenbessen bij de spinazie. Snij de brie in blokjes en voeg ook toe aan de salade. Voeg op het laatst de geroosterde blokjes pompoen toe. Werk af met de dressing

Voor de dressing

  • Mix alle ingrediënten en kruid met peper en zout. Verdeel over de sla of laat het aan je gasten om zelf dressing toe te voegen.

Notities

*Ik gebruik deze omdat je de schil er gemakkelijk aan kan laten. Scheelt wat werk! ;) Uiteraard kan je ook bijvoorbeeld een klassieke of butternut pompoen gebruiken. Dan raad ik je aan om de schil te verwijderen. 

Eet smakelijk!

close up salade met pompoen

Nog op zoek naar lekkere salades? Wat dacht je van een salade van feta, rode biet en peer, een geroosterde bloemkool salade of een linzensalade met aubergine.

You may also like



4 thoughts on “Herfstige salade met pompoen, appel en brie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept