Nu we onszelf in plaats van door het weer opnieuw door hartverwarmend eten moeten opwarmen, gaat zo’n pompoen en pastinaak soep met stip op mijn boodschappenlijstje. Zoals jullie ondertussen al wel weten, is pompoen mijn favoriete (herfst) groente. Vooral omdat ze heerlijk herfstig en kruidig van smaak is, maar ook omdat er zoveel lekkere combinaties mee te maken is. De combinatie van pompoen en pastinaak is voor mij een match made in heaven. De soep krijgt een fluweel zachte textuur, is lekker vullend en smaakt van nature een beetje zoet. Rooster de groentjes in de oven en de diepe smaak van de gebakken randjes krijg je er gratis bij.
Je kan deze pompoen en pastinaak soep maken door alle groenten samen in een pot te gooien, ze even aan te stoven (= meer smaak) en ze dan verder te koken in bouillon. Maar je kan ook kiezen om je pompoen (en pastinaak) in de oven te roosteren. Zo krijg je nog meer smaak in die gekarameliseerde randjes van de groenten. Je zal je erover verbazen hoeveel meer smaak er dan uit je groenten kan komen. Wist je trouwens dat je een flespompoen en een pastinaak niet per se moet schillen? Ik hou de schil er gewoon aan en de blender maalt het mee fijn. Je proeft er niets van en het scheelt een hele hoop werk.
Lekker soep maken: met deze tips altijd succes!
Sommige mensen vinden het moeilijk om ‘uit de pols’ een lekkere soep op tafel te toveren. Ik gebruik meestal wat ik in huis heb, met bijna altijd een heerlijk soepje als resultaat. Ik deel je graag mijn ‘geheimpjes’
- Kies voor de combinatie van 2 uitgesproken groenten. Kies wat er in je koelkast is of grijp naar goedkope seizoensgroenten om je soep veel smaak te geven. Voor de herfst denk ik aan courgette, pompoen, pastinaak, raap, knolselder, champignons, broccoli, bloemkool, (zoete) aardappel … Door maximaal twee (of drie) specifieke groenten te kiezen ben je zeker dat je niet een te groot verschil aan smaken gaat combineren. Dit geldt – naar mijn mening – overigens niet voor niet-gemixte soepen. Daarbij combineer ik vaak 4-5 verschillende groenten.
- Een basis, zo uitgebreid als je zelf wil. Naast de ‘uitgesproken groenten’ kan je ook groenten toevoegen die de basis van je soep smaakvol gaan maken. Ik denk aan ui, look, gember, wortel, selder, prei… Deze groenten geven de perfecte basis aan je soep. Ze zijn niet noodzakelijk (ik maakte al zo vaak soep zonder) maar ze geven wel extra body aan je soep.
- Een dikmaker is een must have. Ja je leest het goed, je hebt een “dikmaker” nodig, maar het is misschien niet wat je denkt. ;) Als je te veel ‘waterige’ groenten kiest, denk bijvoorbeeld aan bloemkool, courgette, broccoli, wortel, selder, prei, … dan kan je soep wel eens heel dun uitvallen omdat ze voor een erg groot deel uit water bestaan. Voeg dan een groente toe met een hoger zetmeel gehalte, zoals een (zoete) aardappel, knol of pompoen om je soep wat meer dikte te geven. Wat rijst of vermicelli toevoegen is natuurlijk ook een optie.
- Kruid naar hartelust! Voor een soep heb je vééél kruiding nodig. Je gebruikt al gauw +1 liter water voor 4 personen, wat wil zeggen dat we niet zuinig mogen zijn met onze kruiden. Ik gebruik meestal per 4 personen 1 (soms twee) bouillonblokjes als basis en voeg dan naar smaak nog extra dingen toe. Als je soep naar niets proeft, dan ligt er voornamelijk aan je kruiding die een extra boost kan gebruiken.
- Vergeet de toppings niet. Voor gemixte soep vind ik toppings een absolute meerwaarde! Ik hou van textuur, dus een plat gepureerd soepje zonder iets bij wordt al snel saai. Ga voor een geroosterd boterhammeke on the side, wat crackers met hummus om erbij te serveren of gooi je toppings rechtstreeks mee in je kom. Denk aan de klassieke croutons of gebakken soepballetjes (JUM), maar ook aan bijvoorbeeld geraspte kaas, gebakken stukjes hesp of spek, noten, zaden, gehakte verse kruiden, ….
Ingrediënten
- 1 flespompoen
- 4 pastinaken
- 1 ui
- 1 prei of selder optioneel
- 3 bouillonblokjes
- 100 gram gedroogde ham optioneel
Instructies
- De flespompoen en pastinaken schillen is niet nodig als je ze grondig wast en proper maakt met een borsteltje. Schil de ui en maak de prei schoon. Snij alle groenten in grove stukken. Je kan zowel het wit als het groen van de prei gebruiken. *
- Giet een scheutje olijfolie in een grote pot en alle groenten toe. Kruid met peper en zout. Bak ze aan voor zo’n 5 minuten zodat de groenten wat kleur krijgen en al wat smaak ontwikkelen.
- Schenk vervolgens kokend water tot net onder de bovenkant van de groenten en voeg de bouillonblokjes toe.
- Laat koken voor minimaal 30 minuten tot alle groenten gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer of blender en proef of er nog extra kruiding nodig is. Een beetje pit van wat chilikruiden smaakt zeker!
- Leg de gedroogde ham op een bakplaat bekleed met bakpapier en zet zo’n 5 minuten onder de grill tot de ham krokant is.
- Serveer de soep met eventueel wat pompoenpitjes, verse kruiden en de krokant gebakken ham.
Eet smakelijk! X
Nog op zoek naar meer lunch recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de lunch pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Zonder vlees toe te voegen. 😋
Gemakkelijke te maken en overheerlijke soep. Blijft mijn favoriet!
Heel lekker sopeje, wat fijn om eens iets anders te eten dan de klassieke pompoensoep
Lekkere en gemakkelijke soep!
Het had iets meer pompoensmaak mogen zijn. Ik ga de hoeveelheid pastinaak en pompoen omwisselen de volgende keer.