Kerstmenu: soep van grotchampignon met gerookte zalm

Als voorgerecht voor een kerstmenu kies ik het liefst voor iets lichts. Een feestelijke soep bijvoorbeeld! Aangezien je een lange tijd aan tafel zal zitten, willen we ons nog niet helemaal stuffed voelen als we enkel nog maar het voorgerecht gepasseerd hebben. Deze feestelijke soep met grotchampignons en gerookte zalm is dan ook de perfecte start voor jouw driegangenmenu.

Zoals jullie (of misschien niet?) weten ben ik dit jaar ambassadeur van Carrefour. Ik test dus al een jaar lang producten van hen uit, ontwikkel ik recepten voor hun Simply You magazine en denken we samen na over hoe we de consument dichter bij de supermarkt kunnen brengen. Ik ben dan ook helemaal fan van hun nieuwe actie “Act for Food”. Daarbij streeft Carrefour steeds meer naar gezonde, smaakvolle, gevarieerde, duurzame voeding aan de hand van 18 heel concrete acties.

Kwaliteitsketen Carrefour, wat wil het zeggen?

Daarom zet ik met dit receptje vandaag ook graag een aantal producten in de kijker adhv deze feestelijke soep. Bijvoorbeeld de gerookte zalm en grotchampignons. Die gaan uit, net zoals de andere producten van het huismerk, op de drie fundamentele waarden van Carrefour:

 1. Ze zijn afkomstig van een langdurig partnership met de producenten.
 2. Ze hebben een constante kwaliteit, van het veld tot op jouw bord.
 3. Ze zijn geteeld volgens de principes van de agroecologie, waarbij zowel het milieu, de biodiversiteit en het dierenwelzijn gerespecteerd worden.

Fijn om te horen dat er zo nagedacht wordt over producten die deel uit maken van de supermarktketen! Dat kan ik als foodie en milieu-lover alleen maar aanmoedigen! Zo kweken ze de zalm op traditionele wijze (gerookt op basis van 4 soorten hout door een familiebedrijf), en voor milieu (in de Noorse fjorden). De grotchampignons komen dan weer uit ons eigen Belgiëlandje. Men kweekt ze in grotten en worden met de hand geplukt. Het een energiezuinige teelt omdat de temperatuur in de grotten niet handmatig bijgestuurd wordt.

Deze feestelijke soep met grotchampignons kan je gemakkelijk op voorhand maken en kort voor serveren opwarmen. Hou de kruidenkaas tot het serveren zodat deze niet gaat schiften bij het opwarmen. Wil je de soep extra romig maken, kan je uiteraard nog wat room toevoegen.

Kerstmenu: voorgerecht

Aantal personen: 4 personen

Ingrediënten

 • 1 ui
 • 2 teentjes look
 • 400g grotchampignons
 • 1 bouillonblokje
 • 2l kruidenkaas
 • Ter afwerking:
 • 100g gerookte zalm
 • een handjevol verse bieslook

Werkwijze

 1. Snipper de ui fijn en plet de teentjes look.
 2. Was de grotchampignons goed en verwijder extra zand met wat keukenpapier. Snij ze in vieren.
 3. Zet een pot op het vuur en voeg wat olijfolie toe.
 4. Zet de pot op middelhoog vuur en doe de ui en look erin.
 5. Bak al roerend voor twee minuten.
 6. Voeg de champignons toe en bak twee minuten mee.
 7. Doe er 800ml kokend water bij en het bouillonblokje.
 8. Kook voor ongeveer 15 minuten.
 9. Maak de soep glad met een staafmixer of in een blender.
 10. Werk de soep af met fijne reepjes gerookte zalm en wat fijngesnipperde bieslook.

Smakelijk!

Deze blogpost werd geschreven in samenwerking met Carrefour. Voor meer informatie over gesponsorde content op Kokerellen verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.

You may also like1 thought on “Kerstmenu: soep van grotchampignon met gerookte zalm”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *