Risotto met courgette en champignons

Risotto met courgette

Deze risotto met courgette maakte ik afgelopen weekend klaar via een LIVE op mijn Instagram kanaal (als je mij nog niet volgt, zeker doen dus!) en jullie wilden allemaal massaal het recept. Dus hier is het dan! Ik weet dat risotto voor veel mensen klinkt als een gerecht dat je beter op restaurant bestelt, want dat het moeilijk is om klaar te maken.

Niets is minder waar! Risotto maken is eigenlijk heel gemakkelijk én zoals ik in de live ook zei; best ontspannend. Je moet gewoon rustig bij je pan blijven staan en regelmatig roeren zodat het geheel niet één kleverige koek wordt. That’s it! :) Voor de rest kan je experimenteren met smaakcombinaties naar lieve lust. Ik ging voor een vegetarische variant met deze risotto met courgette, die je eventueel zou kunnen aanvullen met spekjes moet je er trek in hebben.

Een paar belangrijke stappen voor de perfecte risotto (of hoe ik hem toch het lekkerst vindt!):

 • Uitje en look als basis aanstoven met verse kruiden.
 • Je rijst even laten meebakken alvorens je bouillon toevoegt.
 • Kook je groenten niet te plat, maar laat ze beetgaar.
 • Roeren, roeren en nog eens roeren! Creaminess ten top!
 • Rasp een blok kaas voor veel meer smaak.
 • Rooster je pijnboompitjes, maakt een giga verschil!
Risotto met courgette
Recept afdrukken
4.89 van 9 stemmen

Risotto met courgette

Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 250 gram risottorijst
 • 2 courgettes
 • 1 bakje champignons
 • 1 ui
 • 2 teentjes look
 • 2 bouillonblokjes
 • 50 gram Parmezaanse kaas
 • paar takjes verse tijm

Optionele toevoegingen

 • 200 gram spekblokjes
 • 150 ml witte wijn
 • een handjevol pijnboompitten

Instructies

 • Breng 2 liter water samen met de bouillonblokjes aan de kook. Laat zachtjes sudderen terwijl je de rest van de ingrediënten klaarmaakt.
 • Snij de ui fijn, plet de look.
Bak in een scheutje olijfolie voor 2 minuten glazig. Voeg ook nu het spek toe als je het gebruikt. Dan heb je geen extra olijfolie nodig.
 • Rits de tijm en voeg toe aan de pan. Kruid met peper en zout.
 • Was en snij de courgettes en champignons in hapklare stukken. Voeg toe aan de pan en bak ze beetgaar, zo’n drie minuten.
 • Voeg dan de risottorijst toe en bak voor 2 minuten mee op middelmatig vuur tot de rijst glazig wordt en wat begint te kleven.
 • Blus de pan met de witte wijn of bouillon als je geen wijn gebruikt.
 • Voeg een pollepel van de bouillon toe en laat de rijst al roerend de bouillon opnemen. Van zodra de rijst bijna droog is, voeg opnieuw een lepel bouillon toe.
 • Herhaal dit proces tot de rijst helemaal gaar en smeuïg is. Er kan eventueel wat bouillon overblijven.
 • Rasp de kaas en roer onder de risotto. Rasp eventueel wat extra voor het serveren.
 • Rooster de pijnboompitjes in een droge pan goudbruin als je ze gebruikt. Voeg net voor serveren toe.

Smakelijk!

Risotto met courgette

You may also like10 thoughts on “Risotto met courgette en champignons”

 • 5 stars
  Ik had de insta live gevolgd (video nog beschikbaar) en dan bleek risotto maken helemaal niet moeilijk te zijn. Ik zou me er anders niet aan gewaagd hebben. En het was heel erg lekker. Deze komt zeker nog op tafel!

 • 5 stars
  Ik heb je Risotto gemaakt en ik heb letterlijk de restjes uit de pot geschraapt :) , mijn dochter maakte er een foto van omdat ik eigenlijk diegene ben die altijd iets laat liggen op mijn bord ….maar dit was gewoon overheerlijk !! echt waar en dus een licentie waard wauw !! ik ga dit zeker opnieuw maken ….mmmm meer van dit , ik was al fan van jou , nu nog meer ;) !!

 • 5 stars
  Ik heb je Risotto gemaakt en ik heb letterlijk de restjes uit de pot geschraapt , mijn dochter maakte er een foto van omdat ik eigenlijk diegene ben die altijd iets laat liggen op mijn bord ….maar dit was gewoon overheerlijk !! echt waar en dus een licentie waard wauw !! ik ga dit zeker opnieuw maken ….mmmm meer van dit , ik was al fan van jou , nu nog meer !

 • 5 stars
  Een super gerechtje , om je vingers van af te lekken , zeer goed uit gelegd ook , ik moet me inhouden om het niet te dikwijls te maken want dan gaat er hier ene reclameren ookal vond hij het zeer geslaagd hoor ;) !
  Risotto , mmmmmmmm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept