3x snelle hapjes maken met tomaten

De zon schijnt terug dus ik ben blij! We zitten dan voorlopig wel allemaal nog op ons eigen terrasje, ik heb er een goed oog op dat we binnenkort wel terug wat meer met zen allen buiten gaan kunnen zitten. Hoog tijd dus om die tapas skills boven te halen. Ik lever graag de nodige inspiratie aan voor jullie. Op de planning: drie heerlijke én supereenvoudige hapjes maken met tomaten in de hoofdrol!
Dankzij BelOrta breid ik elke week mijn kennis over de Belgische gekweekte groenten en fruit uit. Ik deel graag met jullie een paar tomatentips!
- In België worden meer dan 30 soorten tomaten, in alle maten en kleuren, gekweekt.
- De tomatensoort werd ontdekt in Zuid-Amerika en dankzij ontdekkingsreizigers kwam ze naar Europa met de naam ‘goudappel’ (klinkt mooi eh).
- Bewaar je tomaten niet in de koelkast, want zo verliezen ze hun smaak. Bewaar ze liever op kamertemperatuur maar niet bij in de fruitschaal. Dan worden ze te snel rijp. Leg ze ook liefst niet op, maar wel naast elkaar.
- De tomaat groeit uit een plant en heeft zaadjes, dus het zou eigenlijk kunnen dat deze groente eigenlijk een fruitje is!
- Het hoogseizoen van de tomaat loopt in België van april tot september. Nu zijn ze dus op hun lekkerst.
Salade caprese met burrata

Eenvoudiger dan dit wordt het niet, maar oh zo lekker! Want dankzij de pure smaken van zowel de tomaten als de burrata heb je gewoon niet meer nodig. Snij de tomaten in dikke plakken en serveer samen met de burrata op een grote serveerschaal. Leg er een mesje bij zodat iedereen er zelf wat stukjes van kan snijden. Serveer met een heerlijk vers (ciabatta)broodje. Hapjes maken was nog nooit zo gemakkelijk!
Ingrediënten
- 3 BelOrta tomaten ik nam een coeur de boeuf tomaat, trostomaat en vleestomaat
- 1 bol burrata
- een handjevol verse basilicum
Instructies
- Snij de tomaten in plakken van ongeveer een halve centimeter.
- Dresseer ze op een bord en plaats in het midden de bol burrata.
- Kruid goed af met peper en zout. Drizzle wat van de beste olijfolie die je in huis hebt over de burrata en de tomaten en werk af met wat basilicumblaadjes.
Geroosterde snoeptomaatjes dip

Deze dip kost je maar een minuutje werk. De rest doet de oven voor je. We roosteren snoeptomaatjes in hun geheel samen met wat kruiden en olijfolie licht geblakerd. De tomaatjes worden heerlijk zoet en de sappen mengen zich met de frisse yoghurt. Dippen maar!
Ingrediënten
- 200 gram Griekse yoghurt
- 250 gram BelOrta snoeptomaatjes
- een paar takjes verse groene kruiden tijm/oregano/rozemarijn/salie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Leg de tomaatjes in één laag op een bakplaat. Kruid met peper en zout en wat olijfolie. Meng goed.
- Hak de groente kruiden fijn en verdeel over de tomaatjes.
- Zet de tomaatjes voor 20-25 minuten in de oven. Ze mogen gebarsten zijn (die sappen willen we net!) en zelfs wat donker kleuren. Dat is extra smaak. Roosteren ze niet zo snel? Zet dan eventueel de grill bij aan.
- Kruid de yoghurt met peper en zout en doe in een mooie serveerkom.
- Verdeel daar de tomaatjes en alle sappen van het bakken over. Serveer meteen!
Gevulde kerstomaatjes met gedroogde ham

Deze gevulde tomaten hapjes maken is echt niet moeilijk. Hol de kerstomaatjes uit (ik nam twee kleuren, super mooi!) en vul ze met (geiten)kaas – je kan ook mozzarella, feta of blauwe kaas gebruiken – en wikkel ze in gedroogde ham. Bak ze even in de oven en klaar is kees! Laat de ham gewoon weg als je liever een vegetarische optie hebt.
Ingrediënten
- 16 kerstomaatjes
- 1 potje zachte geitenkaas met kruiden
- 8 vellen gedroogde ham
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Snij het topje van de kerstomaatjes en laat de zaadjes eruit lopen.
- Vul de holte van de tomaatjes met wat geitenkaas.
- Wikkel de kerstomaatjes in een half schelletje gedroogde ham (ik snij ze in de lengte doormidden) en zet in de oven voor 8-10 minuten.
- Laat een paar minuutjes afkoelen voor serveren.
Voila, dit waren drie overheerlijke en eenvoudige hapjes met tomaten. Als je een van mijn receptjes maakt, vergeet dan niet hieronder en comment en rating na te laten of me te taggen op Instagram of Facebook!

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met BelOrta. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen verwijs ik graag door naar mijn uitgebreide disclaimer.