De allerlekkerste wortelcake met roomkaasfrosting

horizontale foto met vooraanzicht wortelcake

Kennen jullie die mop van het konijn dat naar de bakker ging en worteltaart vroeg? Awel, ik ben hier om jullie te vertellen dat worteltaart helemààl niet vies is, maar juist een van de lekkerste dessertjes die ik al gegeten heb. Hoewel dit natuurlijk meer een wortelcake is dan een ‘taart’ per se. Laat je niet afschrikken door de wortelen! Deze cupcakes hebben absoluut geen wortelsmaak, maar zijn heerlijk smeuïg, kruidig en helemaal anders dan wat je al hebt gegeten (in a good way!).

Op menig feestje maakte ik deze wortelcake (of ook vaak in cupcakevorm) en ze werden steevast laaiend enthousiast onthaald. Van alle desserts die ik mijn vrienden al voorschotelde, is dit recept toch wel de winnaar van de publieksprijs! Niet alleen ben je de meest originele bakker van de avond, het recept is zo gemakkelijk dat je het bijna niet zal geloven. Geen boter en suiker mixen voor talloze uren, geen eiwitten opkloppen. Niets van dat. Het enige echte klusje voor dit recept is het raspen van wat wortels, mijn armspieren zijn me dankbaar!

close up van de worteltaart met een gesneden stuk

Je kan dit recept zowel in taartvorm als in cupcakevorm maken. Met de hoeveelheden die je hieronder in het recept vind kan je een kleine cake maken of 12 cupcakes. Wil je zo’n indrukwekkende wortelcake maken zoals op mijn foto’s? Verdubbel dan het recept en bak de cake voor 65-70 minuten of als er aan een satéprikker geen nat deeg meer hangt als je hem er in steekt.

Verschillende bordjes met wortelcake

Worteltaart

Porties: 12 cupcakes of 1 kleine cake*

Ingrediënten

Voor de cupcakes:

  • 160 gram + 1el zelfrijzende bloem
  • 100 gram kristalsuiker
  • 50 gram lichtbruine suiker
  • 180 gram wortels (ong. 3) geraspt
  • 2 eieren
  • 180 ml neutrale olie ik gebruik lijnzaadolie
  • 2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat

Voor de topping:

  • 80 gram roomkaas op kamertemperatuur (Philadelphia bijvoorbeeld)
  • 50 gram boter op kamertemperatuur
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract optioneel

Instructies

Voor de cupcakes:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de wortelen in een kom en meng hier 1 eetlepel bloem onder. Dit zorgt er voor dat de worteltjes mooi verdeeld worden over het deeg.
  • Doe de suiker (kristal en bruine), olie en eieren in een grote kom. Mix goed door.
  • Voeg dan de bloem, kaneel en nootmuskaat toe. Meng met een garde tot de bloem net opgenomen is. Klop niet te veel, dan wordt het deeg taai. Schep er dan de wortelen doorheen.
  • Verdeel cupcakepapiertjes over de cupcake vorm en verdeel het mengsel over de vormpjes. Vul de papiertjes tot drie kwart vol.
  • Bak in de oven voor 22-25 minuten. Check na 22 minuten met een tandenstoker in het midden van de cupcakes of er nog nat deeg aan hangt. Is de tandenstoker droog, dan zijn de cupcakes klaar.
  • Laat de cupcakes afkoelen op een koelrek terwijl je de eenvoudige roomkaastopping maakt.

Voor de topping:

  • Meng de roomkaas en boter met elkaar met een garde zodat je een egale massa krijgt.
  • Voeg eventueel het vanille-extract toe. Zeef het poedersuiker en voeg ook toe. Is je topping nog wat dik, voeg dan de eetlepel water toe.
  • Bestrijk de afgekoelde cupcakes royaal met topping. Smullen maar!

Notities

*Verdubbel de ingrediënten van de wortelcake als je zo’n grote cake wil maken als op mijn foto’s!

Eet smakelijk!

Vooraanzicht wortelcake

Kan je maar geen genoeg krijgen van wortelcake? Dan heb ik goed nieuws voor jou! Ik heb ondertussen ook nog een recept gemaakt voor vegan worteltaart, een heerlijk worteltaart havermoutontbijt en gezonde wortelkoekjes.

You may also like



22 thoughts on “De allerlekkerste wortelcake met roomkaasfrosting”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept