Salade met rode biet, feta en peer

Salade met rode biet, feta en peer

Een frisse salade met een winterse toets? Het is eens wat anders én net waar ik zin in had! De salade met rode biet werd geboren. Deze heerlijke salade met zelf gepofte bietjes heeft crunchy noten, zachte bietjes, smeuïge feta en zoete stukjes peer. Wat wil je nog meer!

Normaal gezien ben ik niet voor koude lunches in de winter. Als ik een soepje, croque of een restje van het avondeten kan opwarmen zal ik dat bijna altijd doen. Maar toen ik ging co-worken met collega Caroline bij Butchers Coffee bestelden we allebei de suggestie. Wat was die lekker seg! Dit is mijn poging om die heerlijke salade te reconstrueren.

Salade met rode biet, feta en peer

Salade met rode biet

Ik weet niet of je zelf al eens biet hebt gepoft, maar is zou het echt eens doen! En wel om volgende redenen:

  • Het is kéi gemakkelijk. Aluminiumfolie errond en in de oven steken. Meer niet.
  • Het is zoooo veel lekkerder dan die voorgekookte bietjes. Meer smaak, maar minder ‘grondsmaak’. Je weet wat ik bedoel!
  • Rode biet is écht een groente van bij ons en in de winter in seizoen.
  • De prachtige rode kleur doet elk gerecht opfleuren.
  • Je kan het op zoveel verschillende manieren gebruiken: een salade, dip, soep, als broodbeleg of in een smoothie.
  • Ze bevatten kei veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën.
  • Wil je voeding op natuurlijke wijze kleuren? Bietensap is de oplossing!

Ik maak deze salade met rode biet voor 2 personen als volwaardige maaltijd! Wil je dit als bijgerecht serveren op een brunch of bij een kommetje soep of broodje? Dan kan je met onderstaande ingrediënten gemakkelijk voor 4 personen een salade met rode biet maken.

Recept afdrukken
5 van 1 stem

Salade met rode biet, feta en peer

Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 4 rode bieten rauw in de schil
  • 2 peren
  • 50 g feta
  • 200 g gemengde sla
  • 1/2 citroen
  • een handjevol waterkers

Voor de amandelen

  • een handjevol blanke amandelen
  • 2 tl honing
  • grof zeezout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Pak de bietjes individueel in zilverfolie in en leg ze in de oven voor 45-60 minuten tot ze gaar zijn (prik met een mes om dit te testen).
  • Terwijl de bietjes in de oven zitten kan je de amandelen al bakken.
  • Doe de amandelen in de pan met een theelepeltje olie. Bak op laagvuur tot ze goudbruin zijn. Voeg dan de honing toe en bak nog 1 minuut verder. Strooi er het grof zeezout over.
  • Leg de amandelen op een velletje bakpapier en leg ze in de koelkast om uit te harden.
  • Maak de salade door de gemengde sla te mengen met een eetlepel olijfolie en het citroensap. Kruid met peper en zout.
  • Snij de peer in stukjes of als je een meloenschep hebt, kan je die gebruiken om balletjes te maken. Leg de peer op de sla en verdeel er de feta over.
  • Schil de rode biet met een mesje en snij in hapklare partjes. Verdeel de biet over de salade en werk af met de amandelen en waterkers

Notities

Als je de bietjes schilt kunnen je handen best wel paars zien achteraf. Je kan kiezen om oftewel handschoenen aan te doen of wrijf na het snijden van de biet je handen even in met een halve citroen. Dan spoelt die kleur er zo van af!

Smakelijk!

Salade met rode biet, feta en peer

You may also like



4 thoughts on “Salade met rode biet, feta en peer”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept