4.50 van 2 beoordelingen

Bloemkool steak met peterselie & amandel salsa

Bloemkool steak? Wacht, wat? Haha, als je nog niet eerder gehoord hebt van bloemkool steak dan gaat er nu een nieuwe wereld voor je open gaan. Bij het samenstellen van menu voor kerst luister ik altijd heel erg naar jullie suggesties, vragen en opmerkingen. Uiteraard blijven de recepten altijd snel en gemakkelijk zoals jullie van mij gewoon zijn maar toch kwam er ook de vraag om gezondere recepten te bedenken die toch erg feestelijk zijn. Deze bloemkool steak voldoet naar mijn mening volledig aan deze eisen!

Bloemkool watte?

Een steak zou ik niet meteen als voorgerecht op een kerstfeestje serveren, maar deze steak gemaakt van dikke plakken gegrilde bloemkool zijn dan weer een heerlijk voorgerecht! Ik neem een grote bloemkool en snij er plakken af van ongeveer 2 centimeter. Meestal snij ik ze dan in twee (iets gemakkelijker om mee te werken). Ik nam voor de foto een kleine bloemkool, maar die ‘steaks’ vielen sneller uit elkaar dus een grotere is aan te raden. :)

Deze steaks roosteren we dan in de oven met een frisse geurende marinade. Zo komt de smaak van de bloemkool helemaal tot zijn recht, verliest hij niet te veel bite en wordt hij lekker krokant aan de buitenkant. Ik serveer mijn bloemkool steak met een zelfgemaakte peterselie salsa en een lekkere tahinidressing.

De toppings

Voor de toppings maak ik zelf een salsa van peterselie en amandelen. Ik hou ervan dat deze wat groffer is, dus je zou dit perfect met de hand kunnen doen. Mag het allemaal wat sneller gaan? Ga dan voor een kant-en-klare salsa of kies voor een pesto! Smaakt hier vast en zeker ook heerlijk bij.

Naast de salsa maak ik ook nog een dressing van ahornsiroop, tahini en citroensap. Die combinatie is echt mijn favoriet voor bijna elke salade, en hij past ook uitzonderlijk goed bij deze bloemkool steak.

Afwerken doe ik nog met wat geroosterde amandelschilfers die ik rooster in een droge pan. En om dit gerecht nog wat extra kleur en een zoete toets te geven werk ik het geheel af met wat granaatappelpitjes.

Voorbereiding

Je kan zowel de salsa, de amandelschilfers als de dressing prima een dag op voorhand maken. Je zou zelfs de bloemkool al kunnen marineren op voorhand. Dan hoef je hem enkel nog in de oven te steken de dag zelf. Is je oven bezet? Gaar ze dan al een dagje op voorhand voor ongeveer 90% en warm ze door voor 15 minuten op 160Ā°C.

Close-up bloemkool steak

Bloemkool steak met peterselie en amandel salsa

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:35 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:10 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:25 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.50 van 2 beoordelingen
4 personen

Ingrediƫnten

Voor de bloemkool:

  • 1 grote bloemkool of 2 kleinere bloemkolen
  • 1/2 de citroen de andere helft voor de dressing
  • 2 teentjes look
  • 3 eetlepels olijfolie

Voor de salsa:

  • Volledig plantje/zakje platte peterselie
  • Handjevol amandelen
  • 1 teentje look
  • 3 eetlepels olijfolie

Tahini dressing:

  • 1,5 eetlepel tahini
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 1/2 de citroen

Voor de afwerking (optioneel):

  • Geroosterde amandel schilfers
  • Handjevol granaatappelpitjes

Instructies

Voor de bloemkool:

  • Verwarm de oven voor op 200Ā°C.
  • Snij de bloemkolen in plakken van ongeveer 2 centimeter. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zijn de schijven echt groot, snij ze dan doormidden.
  • Hak de look fijn. Doe de olijfolie, de sap van een halve citroen, de gehakte look en peper en zout in een kommetje en meng goed.
  • Bestrijk dit mengsel over de bloemkolen en zet ze in de oven voor 15 minuten.
  • Draai de bloemkoolsteaksā€™ dan om en bestrijk nu de andere kant met het olijfolie mengsel. Bak opnieuw voor 15-20 minuten tot de steaks beetgaar en goudbruin zijn.

Voor de salsa:

  • Voor de salsa: Hak de look fijn. Doe dan de peterselie, look en amandelen in een processor en hak tot een grove salsa. Ik hou nog van wat textuur maar je kan hem ook fijner malen. Voeg de olijfolie toe en meng goed. Kruid met peper en zout.

Voor de dressing:

  • Voor de dressing: Mix de tahini met het sap van de andere helft van de citroen en de ahornsiroop. Voeg een scheutje water toe als de dressing te vast is.
  • Serveer de bloemkoolsteaks met bovenop de salsa, de dressing en eventueel wat geroosterde amandelschilfers en granaatappelpitjes.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

Wil je weten wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan ook zeker niet te volgen op Instagram. Of neem zeker eens een kijkje op de Kerstmenu-pagina waarin ik alle feestelijke recepten verzamel.

Bovenaanzicht bloemkool steak

Nog goesting?

Lunch
00:15

Zomerse quesadilla met avocado

Rijst/couscous/noedels
00:20

Thaise noedelsoep

Lunch
01:00

Salade met rode biet, feta en peer

Lunch
00:15

Salade met gerookte forel, aardbei en ei

Veggie
00:15

Naanbrood maken zonder gist

Lunch
00:15

Caesar salad wrap

Lunch
00:20

Frisse pastasalade met komkommer

Vlees
00:25

Goedgevulde Thaise rode curry met kip