Wil je een gerecht net dat tikje extra geven? Dan zijn gepekelde rode uitjes jouw nieuwe beste vriend in de keuken. Ze zijn friszuur, een beetje zoet en geven in één klap kleur en pit aan elk bord. En weet je wat het beste is? Je maakt ze in 10 minuten met maar een paar ingrediënten. In deze blog vertel ik je stap voor stap hoe je gepekelde rode ui maakt, deel ik slimme tips en geef ik je ideetjes om te variëren. Zo heb jij altijd een potje smaakbommetjes klaarstaan in de koelkast!

Perfect voor drukke dagen
Gebruik gepekelde rode ui om elk gewoon gerecht net dat tikje specialer te maken. Gebruik het bijvoorbeeld in:
- taco’s, zoals deze kip taco’s uit de oven
- buddha bowls of poke bowls
- wraps, zoals deze caesar wrap
- toasts of dips met hummus of avocado
- bij vlees, vis of gegrilde groenten
Maak je gerechtje gewoon zoals de instructies voorschrijven en werk vlak voor serveren af met wat van deze uitgelekte gepekelde rode uitjes.
Top tips voor de allerlekkerste gepekelde rode ui
- Gebruik een mandoline of test je mes skills voor ultradunne plakjes. Zo trekt de smaak sneller in.
- Laat de uitjes goed onder het vocht staan, anders worden ze slap en minder lang houdbaar.
- Experimenteer met kruiden, van eenvoudig zoals peperbolletjes en een snuifje zout tot bv. jeneverbes, korianderzaad of citroenzeste voor een originele twist.
- Rode ui geeft een prachtige roze kleur, maar je kan ook gele ui gebruiken.
Ingrediënten
- 250 ml azijn bijv. appelciderazijn, natuurazijn of witte wijnazijn
- 250 ml water
- 1-2 eetlepels suiker voor een lichtzoete pekel
- 1 theelepel zout
- 1-2 rode uien dun gesneden
- Optioneel: kruiden zoals zwarte peperkorrels mosterdzaad, laurier, knoflook, chili vlokken of tijm
Instructies voor gepekelde rode ui
- Breng de azijn, het water, de suiker en het zout aan de kook tot alles is opgelost.
- Doe de gesneden ui en eventuele kruiden in een schone glazen pot.
- Giet het hete pekelvocht erover tot de ui volledig onderstaat.
- Laat de pot afkoelen, sluit af met een deksel en zet in de koelkast.
- Na een paar uur zijn ze al lekker, maar geef ze idealiter een nachtje de tijd voor maximale smaak.
Gepekelde rode ui bewaren en voorbereiden
Eenmaal afgekoeld en in de koelkast bewaard, blijven gepekelde uien tot 2 tot 3 weken goed. Zorg er wel voor dat je altijd een schone lepel gebruikt en dat de ui volledig onder het vocht blijft.
Kun je gepekelde rode ui invriezen?
Technisch gezien wel, maar het is niet ideaal. De textuur verandert en ze worden snel papperig. Het lekkerste maak je deze gepekelde rode ui gewoon vers.
Variaties en aanpassingen
Deze uitjes zijn van zichzelf al plantaardig, lactosevrij en glutenvrij. Gebruik suikervervanger om dit recept suikervrij te maken.

Gepekelde rode ui is zo’n receptje dat je één keer maakt en daarna nooit meer zonder wilt. Het is goedkoop, makkelijk, gezond en brengt elk gerecht tot leven. Of je nu net begint met koken of al een doorwinterde mealprepper bent, ik ben er zeker van dat je deze voortaan standaard in je koelkast zal hebben staan. Liefs, Ellen X
Vergeet ook niet om ons te volgen op Instagram (@kokerellen) voor dagelijkse updates, achter de schermen en meer smakelijke creaties.
Heb je deze gepekelde rode ui gemaakt? Laat dan een rating achter (druk op het aantal sterren) of schrijf onderaan deze pagina een korte review. Dat helpt mij enorm!
Wauw echt een mega simpel recept en veel impact. Super lekker en staat prachtig op tafel als je gasten hebt. Weer een Kokerellen topperrrrr.