Loaded hummus, wat is dat? Dat is een heerlijke zelfgemaakte hummus die je belegd met allemaal heerlijke toppings en serveert met een heleboel knapperige groentjes, crackers en eventueel stukjes brood. Het doet je hummus er niet alleen fantastisch uitzien, maar het maakt van deze heerlijke dip an sich een geweldig smaakvolle en veelzijdige smaakbom.
Smaakbom, boordevol voedzame ingrediƫnten
Hummus is een overheerlijke dip of spread maar bevat bovendien tal van voedzame ingrediƫnten. De basis voor hummus is erg eenvoudig:
- kikkererwten, vers gegaard of uit blik (ik kies altijd uit blik)
- Tahin(i), gemalen sesampasta
- Teentje (of meer) look
- Vers citroensap
- Een scheutje olijfolie
- Vers gemalen peper en wat zout
Uiteraard kan je je hummus aanpassen met eigen kruiden en toevoegingen, maar dit zijn de standaard basisingrediƫnten. Kikkererwten zijn een uitstekende bron van natuurlijke eiwitten, vezels. In combinatie met de sesampasta en olijfolie (bron van goede vetten) een ideale match voor crackers of verse groentjes. Zo heb je een voedzaam en vullend tussendoortje, aperitief hapje of kan de hummus de ster zijn van een licht hoofdgerecht. Hummus is trouwens van nature glutenvrij, lactosevrij en volledig plantaardig!

Loaded hummus, met toppings naar hartelust
Hummus zelf maken is dus echt niet moeilijk, maar het kan er saai uit zien. Het oog wil ook wat. Je kan je hummus gaan ‘loaden’ of gaan beleggen met allemaal lekkere toppings. Enkele van mijn favorieten zijn:
- verkruimelde feta
- scheutje olijfolie
- Sumac
- Zwarte/witte sesamzaadjes
- Verse peterselie/munt
- Fijngesneden tomaatjes
- Olijven
- Kappertjes
Maar deze lijst is uiteraard niet eindig, voeg vooral toe wat je zelf lekker vindt.
Ingrediƫnten
Voor de hummus:
- 1 blik 350g kikkererwten
- 1 eetlepel tahini
- Sap van een halve citroen
- 4 eetlepels water
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 teentje look
Toppings
- 100 gram feta
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- een par kerstomaatjes
- goede olijfolie
- Verse groene kruiden ik gebruik peterselie
Instructies
Voor de hummus:
- Pel de look en hak grof. Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken.
- Doe de kikkererwten in en kom (als je pureert met een staafmixer) of in een keukenmachine, samen met de tahini, het sap van de citroen, het wat en de olijfolie. Kruid royaal met peper en zout.
- Pureer tot er een gladde massa ontstaat en laat daarna zeker nog zoān 3 minuten draaien.
- Blijft de hummus nog wat te droog? Voeg dan een lepeltje extra water of olijfolie toe tot het een gladde massa wordt.
- Verdeel de hummus over een mooie serveerschaal.
Voor de toppings:
- Schenk een scheutje goede olijfolie over de hummus. Strooi er de sesamzaadjes over. Snij de kerstomaatjes doormidden en verdeel ze bovenop.
- Verkruimel de feta erbovenop. Werk af met eventueel versgemalen peper. Hak de kruiden fijn, verdeel ze en serveer meteen.
Smakelijk! X Ellen
Dit recept om loaded hummus zelf te maken komt uit mijn kookboek Gezellig Kokerellen, dat boordevol gemakkelijke en snelle inspiratie staat voor elke gelegenheid. Vaak met voedzame twist!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Nog op zoek naar meer hapjes recepten? Geen probleem, Iāve got you! Op de hapjes pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

zeer lekker en te pimpen naar eigen smaak!
Blij dat het gesmaakt heeft Stefanie!
Favoriete dip. Favoriete foodblogā¤ļø veel mogelijkheden om te āpimpenā naar wens. Ook de kids smullen ervan!