3x eenpansgerechten in de Airfryer

Nieuwe keukentools uittesten: het is een hobby van me. En ik moet zeggen dat de Airfryer – ondertussen al jaren op de markt – me wel altijd heeft geïntrigeerd. Toen Philips me vroeg om de XXL Airfryer te testen, zei ik dus maar al te graag JA! :)

Testen doe je niet één keer, en ook niet twee keer, dus ik heb het toestel al enkele maanden in huis en voel me nu klaar om er een goed en objectief oordeel over te kunnen vellen! Ik maakte er frietjes in klaar (duh!), ik bereide er veggie snacks in die aangaven dat je ze gemakkelijk in de Airfyer XXL kon klaarmaken en ik maakte er ook een heleboel eenpansgerechten in. Die laatste zijn naar mijn mening een geheime troef van de Airfryer XXL. Ik geef je graag mijn breakdown van positieve punten en een aantal kritische beperkingen van het toestel.

Waarom jij een Airfyer XXL in huis moet halen:

  • Bakken, grillen en roosteren was nog nooit zo gemakkelijk. Je hoeft letterlijk alles in de bak te doen en het gaat gewoon. Geen bakplaat in de gaten houden, geen draaien halverwege. Het gaat vanzelf.
  • De afwas is minimaal. Als ik één ding echt niet leuk vind, is het een bakplaat met aangebrande stukjes groentes proper maken. Wat een werk! De onderdelen van de Airfryer XXL kunnen allemaal in de afwasmachine, maar recht na het bakken kan je ze al gemakkelijk schoonmaken met wat keukenpapier.
  • Een gezonde bereidingswijze. Je hoeft geen vet te gebruiken voor de gerechten die je er in klaar maakt. En vleessoorten die zelf al wat vet bevatten, worden zelf wat magerder door het gebruik van de Airfryer (het vet drupt in de opvangbak onderaan). Desondanks krijg je toch super krokante en smaakvolle groentes en frietjes.
  • De mogelijkheden zijn eindeloos. Dankzij de verschillende accessoires zijn de types gerechten die je kan klaarmaken zo divers. Van pizza, lasagna, tot gegrilde groenteschotels. Je vindt heel wat recepten op de Philips website om de veelzijdigheid te ontdekken.
  • De Airfryer is groot genoeg voor 4 personen. De eenpansgerechten die ik met jullie deel zijn zeer royale porties. Ik hoorde vroeger vaak de opmerking dat de Airfryer wat klein is. Dat is met deze XXL versie helemaal opgelost.
  • Je moet niet voorverwarmen, maar het kan wel én het gaat super snel. Ideaal voor die drukke avonden, waarbij je tegelijkertijd je mails nog even bekijkt, het eten klaar maakt, de kinderen probeert in toom te houden. Je kent het wel. ;)
  • Het is een all-in-one toestel. Heb je een oven die eigenlijk niet goed werkt? Dan zou ik zelfs zeggen, investeer in een Airfyer XXL in de plaats.
  • De prijs voor het toestel is – voor wat je krijgt – een goede deal. Ik geef toe, het is niet iets wat je zonder nadenken koopt. Zo goedkoop is ie nu ook weer niet. Maar als je de Airfryer gaat gebruiken voor meer dan enkel wat frietjes, lijkt het me zeker een goede investering. In vergelijking met andere keukentoestellen (een goede blender, waterkoker, keukenrobot, …) is het best goedkoop.

Eventuele kritische bemerkingen die je in gedachten kan houden:

  • De Airfryer is niet echt compact. Ondanks zijn mooie design neemt hij wel een zekere ruimte in. Ik plaats hem in onze berging en zet hem in de keuken wanneer ik hem ga gebruiken.
  • Ik heb geen friteuse. Ik gebruik het niet, vanwege het vet maar ook vanwege de geur. De Airfryer is in vergelijking een pak minder sterk ruikend, maar geurloos is hij niet. Je zet best je dampkap aan of een raampje open. Hij is ook niet echt geluidloos.
  • Het heeft toch een kleine leercurve. Eens je er mee weg bent, is het ding een genot om mee te werken! Restjes groentes die nu in mijn koelkast liggen, durf ik er al snel ingooien tussen het werken door voor een gezonde snack bijvoorbeeld. Maar als je net begint, is het wel even zoeken naar de juiste functies, menu’s en ook de juiste bereidingswijzen voor bepaalde gerechten.

De recepten

Genoeg gepraat! Over naar de recepten nu. Ben jij ook helemaal overtuigd van de Philips Airfryer XXL of heb je er al eentje in huis? Ga dan zeker eens aan de slag met deze gezonde en lekkere eenpansrecepten! :) Smakelijk!

Eénpansstoofpotje met kippenworst en zoete aardappel in de Airfryer XXL

Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 4 kippenworsten
  • 2 grote zoete aardappels
  • 1 blik kikkererwten
  • 150g spinazie
  • 400ml tomatensaus

Instructies

  • Schil de zoete aardappel en snij in hapklare stukjes. Snij ook de kippenworst in hapklare stukjes.
  • Bak de kippenworst op 180°C voor 7 minuten in de Airfyer XXL. Hou op een bordje apart.
  • Plaats het bak accessoire in de Airfryer XXL. Doe de aardappelblokjes samen met de kikkererwten, tomatensaus en 500ml kokend water water in het bak accessoire en zet goed onder elkaar.
  • Bak voor 25-30 minuten tot de aardappelblokjes gaar zijn en de saus ingedikt is. Schep halverwege een keer om.
  • Voeg dan de worst en de spinazie toe. Schep om en bak nog twee minuten door om deze ingredienten te laten doorwarmen.
  • Serveer met versgehakte peterselie en eventueel wat gemalen kaas.

Cajun gekruide scampi’s met gegrilde courgette, aardappel, paprika

Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 12-16 scampi's (uit de diepvriezer ontdooid of vers)
  • 800 g krielaardappelen
  • 2 rode paprika's
  • 2 courgettes (ik had groen en geel)
  • 1 el cajunkruiden (of Mexicaanse kruiden)

Instructies

  • Doe de scampi’s in een kom met een eetlepel olijfolie en de cajunkruiden. Meng goed met je handen en verdeel de scampi’s over de grillspiezen.
  • Snij de courgette, aardappel en paprika in hapklare stukken. Verdeel hierover ook een eetlepel olijfolie. Kruid met peper en zout.
  • Doe de groentes in de Airfryer XXL en bak op 200°C voor 15 minuten.
  • Leg het meerlaagsrekje op de groentes en leg de scampispiezen erop en bak voor 6 extra minuten tot de scampi's gaar zijn.
  • Serveer met frisse dipsaus van yoghurt en verse kruiden.

Lauwwarme quinoaschotel met gegrilde herfstgroenten

Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 200 g quinoa
  • 1 bouillonblokje
  • 1 kleine butternut pompoen
  • 3 rode bieten
  • 2 venkel
  • 2 el Italiaanse kruiden
  • een handjevol feta

Instructies

  • Neem het bak accessoire en vul deze met de 250 gram quinoa. Giet er heet water over zodat alle quinoa ‘onder water’ staat en verkruimel het bouillonblokje erbij. Schep om.
  • Kook de quinoa gaar in 20 minuten op 180°C in de Airfryer XXL.
  • Snij de pompoen, venkel en rode biet in hapklare stukken. Doe ze in een kom, verdeel er peper, zout en Italiaanse kruiden over, samen met een eetlepel olijfolie.
  • Wanneer de quinoa het water helemaal heeft opgenomen, haal dan de quinoa uit de Airfryer en laat het bak accessoire even apart staan.
  • Rooster nu de groenten op 180°C voor 15 minuten in de Airfryer.
  • Voeg de groenten na het bakken bij de quinoa en verkruimel er feta over. Serveer met vers gehakte peterselie.

Voor meer eenpansgerechten, kijk zeker eens op mijn dinner recept pagina.

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Philips. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen verwijs ik je graag door naar mijn disclaimer.

Dit vind je misschien ook leuk:



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *