5 van 1 beoordeling

Scampi diabolique met tagliatelle

Zin in een gerecht dat indruk maakt, maar je geen uren in de keuken kost? Vandaag duiken we in de wondere wereld van scampi diabolique met tagliatelle. Deze pasta met scampi lijkt complex, maar is zo eenvoudig. I love it. :-)

Waarom scampi diabolique met tagliatelle jouw nieuwe favoriet wordt

Scampi diabolique met tagliatelle heeft die naam niet zomaar gekregen. De ‘diabolique’ verwijst naar de licht pittige saus die de scampi omhult, een saus waar je gegarandeerd je vingers bij aflikt. Maar vrees niet, het is geen saus die je mond in vuur en vlam zet; eerder een subtiele warmte die de smaken mooi naar boven brengt. En in combinatie met de zachte tagliatelle? Dat is puur comfort food.

scampi diabolique met tagliatelle

Scampi diabolique: snel doordeweeks of voor een speciale gelegenheid

Dit gerecht is de ideale oplossing voor een drukke doordeweekse avond waarop je toch iets speciaals op tafel wilt zetten. Of misschien wel voor een gezellige avond met vrienden, waarbij je meer tijd wilt spenderen aan bijkletsen dan aan koken. Ik serveer dit gerecht dan met mijn zelfgemaakte kruidenboter en kruidenbrood. Waanzinnige goede combinatie.

Het mooie aan dit scampi recept is de eenvoud: met een handvol verse ingrediënten tover je in een mum van tijd een restaurantwaardig gerecht op tafel. En wist je dat scampi, naast dat ze heerlijk zijn, ook nog eens vol zitten met eiwitten en weinig vet bevatten? Een win-winsituatie dus!

Hoewel dit recept van nature al super makkelijk is, heb ik een paar Kokerellen-tips om je scampi diabolique met tagliatelle nóg beter te maken:

  • De saus is alles: Proef regelmatig en balanceer de smaken. Om een heerlijke scampi diabolique saus maken is geduld en proeven de sleutel!
  • Kies goede scampi: Kies voor de allerbeste kwaliteit in jouw budget. Ga je voor diepgevroren laat ze dan eerst ontdooien in de koelkast.
  • Tagliatelle ‘al dente’: Kook je tagliatelle perfect beetgaar. De brede, platte linten zijn ideaal om de rijke saus goed op te vangen. Bewaar eventueel wat kookwater voor een romige binding.
  • Verse peterselie: Een must voor een frisse toets en mooie presentatie.
  • Pas de pit aan: Voeg extra rode peper toe voor meer pit, of minder voor een mildere variant. Jij bent de chef!

Scampi diabolique met tagliatelle

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:20 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:05 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:15 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

5 van 1 beoordeling
4 personen

Ingrediënten

Voor de scampi diabolique

  • 24 scampi gepeld en ontdarmd
  • 2 sjalotten fijngesnipperd
  • 2 teentjes look geperst
  • 200 ml tomatenpassata
  • 250 ml kookroom of light kan ook
  • 2 koffielepels paprikapoeder
  • 1 koffielepel chilivlokken of naar smaak
  • 400 g kerstomaatjes

Voor het serveren

  • 250 g tagliatelle
  • Verse peterselie fijngehakt

Instructiesc voor de scampi diabolique met tagliatelle

  • Verhit een klontje boter of wat olijfolie in een ruime pan met hoge zijden op hoog vuur en bak hierin de scampi’s kort bruin op hoog vuur. Kruid ze met peper en zout. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Haal uit de pan en hou even apart.
  • Snij de sjalot en look fijn. Stoof ze vervolgens glazig in dezelfde pan. Voeg paprikapoeder en chilivlokken toe, kruid met peper en zout en bak kort mee.
  • Roer de passata en room erdoor en laat enkele minuten zachtjes inkoken. Kruid met peper en zout.
  • Snij de kerstomaatjes ondertussen doormidden. Voeg bij de saus en laat even meegaren, zo'n 3-4 minuten.
  • Voeg de scampi toe aan de saus en laat ze opwarmen en doorgaren in de saus.
  • Kook intussen de tagliatelle beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af.
  • Verdeel de tagliatelle over de borden, schep de scampi met saus erover en werk af met de verse peterselie.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Bewaren en voorbereiden: Scampi diabolique

Hoe lang blijft scampi diabolique goed?

De Scampi diabolique zelf, zonder de pasta, kun je tot 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. De smaak wordt soms zelfs nog beter de dag erna, omdat de kruiden dan goed zijn ingetrokken. De tagliatelle kook je best vers, vlak voor het serveren. De restjes kan je gerust de dag erna opnieuw opwarmen, maar niet meer dan éénmalig.

Kun je het invriezen?

Ja, je kunt de saus met de scampi invriezen! Zorg er wel voor dat de scampi niet te lang gegaard zijn, want bij het ontdooien en opwarmen garen ze verder. Laat het gerecht volledig afkoelen voordat je het in een diepvriesbestendig bakje doet. Ingevroren blijft het zo’n 2 tot 3 maanden goed. Ontdooi het in de koelkast en warm het daarna rustig op in een pan op middelhoog vuur, of in de microgolfoven. Voeg eventueel een klein scheutje water of bouillon toe als de saus te dik is.

Handige meal prep-tips voor deze pasta met scampi

  • Saus vooraf maken: De saus kun je perfect een dag van tevoren bereiden. Zo hoef je op de dag zelf alleen nog maar de scampi toe te voegen en de tagliatelle te koken. Ideaal voor een snelle maaltijd na een drukke werkdag!
  • Groenten snijden: Snijd al je groenten (zoals ui, knoflook, tomaatjes) alvast voor. Bewaar ze in aparte bakjes in de koelkast. Dit bespaart je een hoop tijd tijdens het koken.
  • Porties invriezen: Maak een dubbele portie van de scampi diabolique saus en vries de helft in. Zo heb je altijd een heerlijke basis voor een snelle maaltijd achter de hand.
scampi diabolique tagliatelle

Aanpassingen: Voor ieder wat wils!

Het mooie aan koken is dat je kunt experimenteren en aanpassen naar jouw smaak en dieetwensen. Ook met deze scampi diabolique met tagliatelle kun je alle kanten op!

  • Alternatieven voor ingrediënten:
    • Vis in plaats van scampi: Geen scampi fan? Je kunt ook perfect stukjes stevige witte vis (kabeljauw, koolvis) of zelfs kip gebruiken. Pas wel de kooktijd aan.
    • Groenten: Voeg extra groenten toe! Denk aan spinazie die je op het einde laat slinken, kerstomaatjes die je mee roostert in de saus, of fijngesneden courgette en paprika. Zo maak je het gerecht nog kleurrijker.
    • Pasta: ga voor gewone of volkoren pasta, of serveer gewoon brood bij de scampi’s en saus.
  • Dieetopties:
    • Vegan/Vegetarisch: Helaas is scampi diabolique met échte scampi niet veganistisch of vegetarisch. Maar je kunt een vergelijkbaar gerecht maken met gebakken champignons of reepjes aubergine of gebakken haloumi (veggie versie). Gebruik een plantaardige room en bouillon voor de saus.
    • Glutenvrij: Dit is super makkelijk aan te passen! Vervang de gewone tagliatelle door glutenvrije tagliatelle of serveer met rijst. De rest van het recept is van nature al glutenvrij. Check wel altijd de etiketten van je kruiden, voor de zekerheid.
    • Koolhydraatarm: Wil je minder koolhydraten? Vervang de tagliatelle dan door courgettepasta (zoodles), bloemkoolrijst of een flinke portie gestoomde groenten. Zo maak je je pasta met scampi koolhydraatarm.
scampi diabolique met tagliatelle bovenaanzicht

Geniet van deze scampi diabolique met tagliatelle. Liefs, Ellen X

Ben je nog op zoek naar meer pasta recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op pasta recepten pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten. 

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept! 

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Nog goesting?

quesadilla met avocado
Lunch
00:15

Zomerse quesadilla met avocado

tomaten galette
Lunch
01:05

Hartige tomaten galette met geitenkaas

hartige groententaart
Lunch
00:50

Hartige groententaart met mozzarella & gegrilde groente...

quiche met ricotta
Lunch
00:45

Quiche met gekarameliseerde ui, ricotta & tomaat

vegetarische balletjes
Hapjes
00:25

Vegetarische balletjes in tomatensaus

smoothiebowl
Zoete ontbijt
00:10

Smoothiebowl

watermeloen salade
Lunch
00:10

Watermeloensalade met feta & blauwe bessen

salade met gegrilde courgette
Lunch
00:30

Salade met gegrilde courgette