Op zoek naar een eenvoudig, gezond én smaakvol gerecht dat je in een mum van tijd op tafel tovert? Dan zijn deze gevulde paprika’s met gehakt precies wat je nodig hebt! Met slechts een handvol ingrediënten, boordevol groenten en eiwitten, en in minder dan 25 minuten klaar in de airfryer – dit is hét recept voor drukke weekdagen. En bonus: je kunt er ook makkelijk mee meal preppen. Daarom ben ik zo dol op ovenschotels.
Geloof me, dit recept voor gevulde paprika’s met gehakt wordt vast en zeker een vaste waarde in je weekmenu.

Tips voor de perfecte gevulde paprika’s
- Paprika’s kiezen: Rood en geel zijn het zoetst, maar gebruik gerust wat je in huis hebt.
- Kipgehakt vs. ander gehakt: Kipgehakt is magerder, maar runds- of gemengd gehakt werken ook prima.
- Meer pit? Voeg wat chili vlokken, harissa of paprikapoeder toe aan het gehaktmengsel.
- Sneller klaar: Gebruik voorgesneden tomatenblokjes uit blik als je écht weinig tijd hebt.
- Geen balsamico? Vervang door een theelepel mosterd of een scheutje citroensap voor extra frisheid.
Gevulde paprika’s met gehakt, perfect in de Airfryer
De Airfryer is een fantastische keukentool voor het snel en efficiënt bereiden van gerechten, en deze gevulde paprika’s met gehakt zijn daarop geen uitzondering! Met de juiste aanpak krijg je heerlijk gegaarde paprika’s met een sappige vulling.
Benodigdheden Airfryer:
- Ik gebruik de Philips Airfryer XXL en gebruik het bijgeleverde bakaccessoire om mijn paprika’s in te grillen. Zorg ervoor dat de hele paprika’s comfortabel in het mandje passen, zonder dat ze de verwarmingselementen raken.
- Gebruik eventueel bakpapier of aluminiumfolie voor een makkelijkere schoonmaak als je geen bakaccessoire hebt, maar check zeker de instructies van je Airfryer om te checken of dit toegelaten is.
Stap-voor-stap bereiding in de Airfryer:
- Voorbereiding: Volg de stappen van het basisrecept om de paprika’s voor te bereiden (dekseltje eraf snijden, zaadlijsten verwijderen) en de gehaktvulling te bereiden en in de paprika’s te scheppen.
- Voorverwarmen: Dit is niet nodig, je hoeft de Airfryer niet voor te verwarmen voor dit recept.
- Airfryer tijd & temperatuur: Gaar de hele gevulde paprika’s gedurende 25 tot 35 minuten op 180°C.
- Controleer: De exacte gaartijd kan variëren per Airfryer-model en de grootte van je paprika’s. Controleer na 25 minuten of de paprika’s zacht zijn en de kaas goudbruin.
- Gaarheid: De paprika’s moeten zacht zijn, maar nog wel enige ‘bite’ hebben. Het gehakt moet volledig gaar zijn en de kaas (indien gebruikt) gesmolten en licht goudbruin.
Airfryer tips voor perfect gevulde paprika’s:
- Niet overvullen: Vul de paprika’s tot net onder de snijrand.
- Schoonmaak: Gebruik je het bakaccessoire dan is de opkuis minimaal. Plaats het mee in de vaatwasmachine of was af met de hand. Heb ej geen bakaccessoires? Leg dan eventueel een velletje bakpapier of aluminiumfolie (geschikt voor Airfryers!) onder de paprika’s in het mandje om eventueel vocht of kaas op te vangen. Dit maakt de schoonmaak achteraf een stuk makkelijker.
- Rusten: Laat de gevulde paprika’s na het garen 2-3 minuten rusten buiten de Airfryer voordat je ze serveert. Dit helpt de sappen in de vulling te herverdelen en de smaken te stabiliseren.
Ingrediënten
- 4 paprika’s kleur naar keuze
- 500 g kipgehakt
- 4 rijpe tomaten
- 1 el Provençaalse kruiden
- 1 el balsamicoazijn
- bol mozzarella of je favoriete gemalen kaas
Instructies voor gevulde paprika’s met gehakt
- Snijd de bovenkant van de paprika's en verwijder de zaadlijsten. Blijven ze niet goed rechtop, snij dan een klein stukje van de bodem.
- Snijd de tomaten in kleine blokjes.
- Bak het kipgehakt rul met de Provençaalse kruiden.
- Voeg de tomatenblokjes en balsamicoazijn toe en laat pruttelen tot de tomaten een sausje vormen maar ingedikt zijn. Ongeveer zo'n 7-8 minuten.
- Vul de paprika's met het gehaktmengsel.
- Werk af met plakjes of geraspte mozzarella.
- Bak 18-20 minuten in de airfryer op 180°C tot goudbruin en gaar.
- 👉 Geen airfryer? Geen probleem! Zet ze 25 minuten in een voorverwarmde oven op 220°C helemaal onderaan in de oven.
Bewaren & voorbereiden van deze gevulde paprika’s
Dit gerecht is ideaal voor wie graag op voorhand kookt. Hier zijn enkele handige bewaartips:
Hoe lang blijven gevulde paprika’s goed?
In de koelkast blijven de gevulde paprika’s met gehakt tot 3 dagen lekker vers. Bewaar ze in een afgesloten doos.
Kan je deze gevulde paprika’s met gehakt invriezen?
Dat kan. Laat de paprika’s eerst volledig afkoelen. Verpak ze per portie in een diepvriesdoosje of -zakje en vries in tot 3 maanden. Ontdooien doe je best in de koelkast en daarna even opwarmen in de oven. De paprika’s zullen wel een stuk zachter zijn dan wanneer je ze vers bakt.
Meal prep tip
Je kan deze paprika’s op zondag klaar maken en tot en met woensdag individueel opwarmen. Zo heb je altijd een voedzame maaltijd klaarstaan – zónder stress!
Aanpassingen & alternatieven
Wil je dit recept voor gevulde paprika’s wat aanpassen aan jouw voorkeuren of dieet? Dat kan perfect!
Vegetarisch of vegan?
Laat het kipgehakt achterwege en vervang door vegetarisch gehakt (uit de winkel) of ga voor een volledig veggie versie met linzen of kikkererwten. Gebruik vegan gemalen kaas of laat de kaas achterwege om deze gevulde paprika’s volledig plantaardig te maken.
Glutenvrij?
Dit gerecht is van nature glutenvrij, zolang je zeker bent dat je balsamico en eventuele vervangproducten (zoals veggie gehakt) geen verborgen gluten bevatten.
Lactosevrij?
Laat de mozzarella weg of kies voor een lactosevrije variant. Er zijn ook een paar kazen van nature lactosevrij (minder dan 0,1g per 100g aan lactose), zoals Parmezaanse kaas, Gran Padano of oude belegen kazen zoals oude Gouda of Brugse kaas. Let wel: als je supergevoelig bent voor lactose, controleer altijd het etiket of kies voor een expliciet lactosevrije variant.
Geen fan van paprika?
Probeer het recept eens met courgettes, aubergines of zelfs tomaten als “kommetje” – minstens even lekker!

Met deze gevulde paprika’s met gehakt zet je in een handomdraai een voedzame én heerlijke maaltijd op tafel. Ze zijn perfect voor doordeweeks, makkelijk aan te passen én ook geschikt om mee te nemen naar het werk of school. Simpel, snel en gezond – net zoals je gewend bent van Kokerellen.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het me weten in de reacties of tag @kokerellen op Instagram!
Eenvoudig en lekker! Ik maakte het met gewone en puntpaprika.
klinkt ook heel geslaagd :)