5 van 1 beoordeling

Vullende soep met lentegroenten

Een lekker vullende soep met lentegroenten. Meer heb je op een frisse dag, zoals we die al veel gehad hebben de afgelopen weken, niet nodig om terug op te warmen. Niet alleen is dit soepje super lekker, maar ik krijg er ook zo’n nostalgisch gevoel van omdat het mij aan de groentesoep doet denken die mijn oma altijd maakte. Zij ging wel voor de zelfgemaakte bouillon met soepvlees, maar gebruikte ook altijd aardappeltjes en rijst om haar soep wat meer vullend te maken. In combinatie met deze lentegroenten echt een topcombi!

Deze gezonde soep met veel groenten is een ware smaakbom. Je proeft de puurheid van de groentjes, we mixen ze niet glad maar maken er een heerlijk bouillon soepje van. Voor de bouillon kan je uiteraard groentenbouillon gebruiken, zo hou je de volledige soep vegetarisch en zelfs plantaardig. Zelf vind ik dat een blokje vleesbouillon of kipbouillon toch net dat tikje meer smaak geeft dus als je geen rekening hoeft te houden met eetvoorkeuren dan kan ik beide suggesties aanbevelen. Wil je deze gezonde soep nog een stapje hoger brengen qua smaak? Trek dan zelf je eigen bouillon van schillen en andere groentenrestjes. Of ga voor een kant-en-klare fond. Die zijn altijd bijzonder rijk en diep van smaak.

Wat gaat er allemaal in een soep met lentegroenten?

Voor de verandering eens geen gemixt soepje, dus je hebt wel een beetje snijwerk voor de groenten in de pot kunnen. Je kan uiteraard elke groente gebruiken die jij lekker vindt in deze soep. Kies ook gerust een mix tussen verse groenten en uit de diepvriezer, als je toch graag wat minder snijwerk hebt.

Voor deze soep koos ik:

  • Ui & look als basis
  • Prei
  • Wortelen
  • Groene asperges
  • Aardappelen

Enkele andere groenten die me ook heerlijk in de mix lijken zijn:

  • Diepvrieserwtjes
  • Boontjes
  • Verse spinazie (vlak voor het serveren pas aan de pot toevoegen)
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Witte asperges
  • Raapjes
soep met lentegroenten 1

Ik stoof voor deze soep met lentegroenten de groentjes even aan in een scheutje olijfolie en voeg dan het water en de bouillon toe. Breng alles aan de kook en voeg na zo’n 15 minuten de rijst toe. Ik voeg die pas later toe omdat de rijst anders te veel integreert in de soep. Ik hou er wel van dat je de rijstkorrels nog goed proeft.

Deze soep is een echte maaltijdsoep omdat we zowel aardappelen als rijst toevoegen. Lekker en vullen dus. Hou je niet van rijst of vind je dat te veel koolhydraten? Dan kan je ze gewoon weglaten of kiezen om de aardappelen uit de soep te laten.

Groentensoep bewaren

Ik serveer mijn soep meteen en laat de overschot in de pot afkoelen. Dan zet ik de pot met deksel in de koelkast of giet ik de soep in een bewaarpot met luchtdicht deksel. Deze soep met lentegroenten kan je tot 4 dagen na het klaarmaken opeten. Laat je soep even doorkoken als je ze opnieuw opwarmt.

Normaal gezien vries ik ook een portie soep in voor later, maar dat zal de textuur van de soep wel wat veranderen aangezien er redelijk wat stukjes inzitten.

Vullende soep met lentegroenten

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:50 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:20 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:30 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

5 van 1 beoordeling
8 personen

Ingrediƫnten

De lentegroenten die ik gebruikte

  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 4 wortelen
  • 4 stokken prei
  • 2 aardappelen
  • 500 gram groene asperges

Voor de rest van de soep

  • 2 bouillonblokjes
  • 100 gram rijst ik nam basmati

Instructies

  • Schil de ui en snipper fijn. Pel de look en snij ook fijn.
  • Was, schil en snij de rest van de groenten in fijne stukken.
  • Zet een grote soeppot op het vuur en voeg een scheutje olijfolie toe. Bak de look en ui voor 2 minuutjes en voeg systematisch de rest van de groenten toe van zodra je klaar bent met snijden. Bak mee.
  • Voeg zodra alle groenten gesneden zijn en een paar minuutjes meegebakken hebben 1,5 liter water toe en de bouillonblokjes. Laat zo'n 15 minuten sudderen.
  • Voeg dan de rijst toe en eventueel nog wat extra water indien nodig. Maak de soep zo dik als je zelf wil. Laat nog zo'n 15 minuten koken tot de rijst volledig gaar is.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Eet smakelijk! X Ellen

Geniet van deze goedgevulde gezonde soep met veel groenten! Vergeet ook niet om ons te volgen opĀ Instagram (@kokerellen)Ā voor dagelijkse updates, achter de schermen en meer smakelijke creaties. Heb je deze soep gemaakt? Laat dan een rating achter (druk op het aantal sterren) of schrijf onderaan deze pagina een korte review. Dat helpt mij enorm!

Kan je maar geen genoeg krijgen van soepjes? Wat dacht je van Ć©Ć©n van deze receptjes:

soep met lentegroenten 1 5

Nog goesting?

Lunch
01:30

Hartige taart met butternut, zoete aardappel en rode ui

Lunch
00:45

Winterse quiche met pompoen en rode biet

Lunch
00:20

No-mayo preisalade

Lunch
00:10

Watermeloensalade met feta & blauwe bessen

Lunch
00:20

Snelle tortellini soep

Lunch
01:00

Salade met rode biet, feta en peer

Lunch
00:20

Frisse pastasalade met komkommer

Lunch
00:35

Pompoen beleg voor op de boterham