Broodje met zongedroogde tomaten tapenade, kip en mozzarella

Broodje met zelfgemaakte tomaten tapenade. Beter dan dit wordt het niet hoor! Een super snelle tapenade die je in een handomdraai bereid, samen met fluweelzachte (buffel)mozzarella, smaakvolle kip en licht pittige rucola in een krokant gebakken broodje bereid met desem. Een ideale lunch voor tijdens een thuiswerk dagje of neem het mee voor tijdens de middag of op een picknick.

Tomaten tapenade zelf maken

Tapenade maken klinkt misschien uitdagend, maar het is echt een werkje van niets. Ik deelde al eerder een recept voor paprika tapenade, maar deze variant met tomaat moet daar zeker en vast niet voor onderdoen. Kruidig en zuiders van smaak en het perfecte basisbelegje om je broodje mee aan te kleden. Een tapenade is wel gekend door zijn sterke smaak. Combineer het daarom met een lichte, mildere kaas zoals (buffel)mozzarella, ricotta of mascarpone. Die complimenteren de straffe smaak van de tomaten tapenade perfect. Ik doe er dan nog wat gerookte kipstukjes bij (kant-en-klaar uit de supermarkt, handig!) en werk af met wat peperige rucola. Zo heb je allerlei texturen en smaken in één broodje.

Het perfecte broodje voor een heerlijke lunch

Je tapenade is maar zo lekker als het broodje waarop het gesmeerd wordt natuurlijk. Ik hou er van om altijd een type van afbakbroodjes in huis te hebben, zodat ik nooit zonder zit wanneer ik geen tijd/zin heb om de stad in te fietsen. De afbakbroodjes van SlooOW (ik nam de crispy meergranen broodjes voor dit gerecht) zijn bereid met desem, gemaakt met biologische ingrediënten en ze hebben tijd gekregen. Tijd om te rijzen, maar liefst 24 uur om zo een heerlijke smaak te ontwikkelen vergezeld van een knapperig krokant korstje, gebakken in een steenoven. Ik bak de broodjes af voor ik aan de tomaten tapenade begin en eens ze uit de oven gehaald kunnen worden én ze wat afgekoeld zijn, kan ik meteen beginnen smeren en genieten van een heerlijke lunch.

Broodje met tomaten tapenade

Bereidingstijd10 min
Porties: 2 personen

Ingrediënten

Voor de tapenade

  • 50 gram zongedroogde tomaten*
  • 8 zwarte olijven
  • een handjevol vers basilicum
  • 2 eetlepels pijnboompitten/walnoten
  • 2 eetlepels goede olijfolie

Voor het broodje

  • 1 pak SlooOW crispy meergranen broodjes 4 broodjes
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 200 gram bereide kipfilet stukjes
  • een handjevol rucola

Instructies

Voor de tapenade

  • Doe de uitgelekte zongedroogde tomaten, samen met de olijven, vers basilicum, pijnboompitten en de goede olijfolie in een keukenmachine en maal grof. Er mogen nog wat stukjes in zitten. Is het mengsel nog wat te droog? Voeg dan nog een klein beetje extra olijfolie toe.
  • Proef het mengsel. Afhankelijk van de kruiding van je olijven en tomaten kan je naar smaak nog afkruiden met zout en peper.

Voor het broodje

  • Bak de SlooOW crispy meergranen broodjes op 200°C voor 10 minuten in de oven. Laat afkoelen.
  • Laat de mozzarella goed uitlekken en snij in dunne plakjes.
  • Beleg de broodjes royaal met de tomaten tapenade, de mozzarella, wat van de kipfilet en rucola. Smakelijk!

Notities

*Zitten jouw zongedroogde tomaten al in olie? Laat ze dan heel goed uitlekken. Zitten ze nog niet in olie, giet er dan wat kokend water over en laat ze even zacht worden. Giet het water weg en gebruik de tomaten als voorzien in het recept.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

Eet smakelijk! X Ellen

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Nog op zoek naar meer lunch recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op lunch-pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met SlooOW. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept