Deze pastinaaksoep prijkt zƩker en vast op mijn kerstmenu dit jaar. Het heeft alles wat je wil in een feestelijk voorgerecht: het ziet er heerlijk uit, het is enorm gemakkelijk om te bereiden, je kan het op voorhand klaarmaken Ʃn het smaakt natuurlijk geweldig lekker. Meer heb je niet nodig om je feestmenu goed af te trappen me dunkt. ;)
Ondanks dat er geen room in deze soep zit, smaakt ze zo decadent en romig. You will love it. En nadien zal je gelukkig nog genoeg plaats hebben voor het hoofdgerecht en dessert zonder een knop te hoeven openzetten. ;) De romigheid komt van de aardappel en pastinaak die we gebruiken, heerlijk winterse smaken, samen met wat melk.
Ik koos ook feestelijke toppings voor deze pastinaaksoep, die uiteraard volledig optioneel zijn maar ik vind ze bijna onmisbaar! :) Ik hou van het romige soepje, afgewisseld met wat crunch en een kleine hint van zoetigheid. We bakken wat spekreepjes (ik nam bacon, dat is lager in vet) en wat gehakte hazelnoten. Een ongelofelijk lekkere smaak combinatie die perfect bij de zachte fluwelen soep gaat. Je kan, zoals ik deed, een klein lepeltje ahornsiroop toevoegen aan het eind om ook nog een zoete toets toe te voegen. HĆ©Ć©r-lijk!
Ingrediƫnten
- 1 kg pastinaak
- 1 kg aardappelen
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 500 ml melk*
- 1 bouillonblokje
Toppings:
- 300 g spekblokjes
- 100 g hazelnoten
- 1 el ahornsiroop
Instructies
- Schil de ui en snij in grove stukken. Snij de look fijn.
- Zet een braadpan of soeppot op middelhoog vuur met wat olijfolie en stoof de ui voor 5 minuten glazig.Voeg dan de look toe en bak voor 1 minuut.
- Schil de aardappelen en pastinaken en snij in gelijke stukken.
- Voeg ze toe aan de ui, samen met de melk, het bouillonblokje en 1 liter water. Laat koken voor 30 minuten of tot alle groenten zacht zijn.
- Blend in een blender of pureer met de staafmixer.
Toppings:
- Bak de spekblokjes krokant in een pan terwijl je de hazelnoten grof hakt. Je hoeft geen extra vetstof toe te voegen. Bak tot de hazelnoten lichtbruin kleuren.
- Draai het vuur uit en voeg de ahornsiroop toe. Schep goed om. De ahornsiroop zal rond het spek en de hazelnoten kleven.
- Je kan de soep op voorhand maken, maar bak de toppings vlak voor serveren en voeg ze per bord toe.
Smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar leuke recepten voor je kerstmenu naast deze pastinaaksoep? Neem eens een kijkje op deze pagina waar ik alle kerstrecepten verzameld heb van snelle en gemakkelijke hapjes, tot lichte voorgerechtjes, smakelijke hoofdgerechten en nog meer zoete zalige dessertjes. Voor ieder wat wils!
Super lekker en feestelijk soepje!!
En door de melk een lekker romige smaak ?
Hallo! Ik zou deze soep willen maken voor kerstavond.
2 vraagjes: gebruikt u gerookte of gezouten spekblokjes? Zie ik op de foto een afwerking met platte peterselie?
Alvast bedankt voor uw antwoord.
Mvg,
Anouk
Dag Anouk,
Ik gebruikte baconreepjes, die zijn iets lager in vetgehalte. :) Maar je kan zelf kiezen wat je het lekkerst vindt.
Ik werkte de soep af met gekrulde peterselie, maar natuurlijk kan platte ook.
Liefs,
Ellen