Pasta met aubergine of in de Italiaanse keuken ook wel pasta alla norma genoemd, is zo lekker en gemakkelijk om te maken dat ik het recept met jullie moest delen. Er zijn veel varianten op dit recept, al dan niet met gebakken ricotta, maar vandaag hou ik het voor jullie zo eenvoudig mogelijk. Zo heb je maar 5 ingrediënten nodig om deze heerlijke pasta te maken en staat hij in minder dan 45 minuten op tafel. Het doet me al dromen naar warmer weer én naar vakantie. Jullie ook?
Pasta met aubergine of pasta alla norma: oorsprong en varianten
Deze echte Italiaanse klassieker vindt zijn oorsprong in Sicilië waar de nadruk licht op de tomatensaus met gegrilde aubergines. Traditioneel wordt de aubergine in dit gerecht gefrituurd, wat een rijke, zijdezachte textuur geeft maar ook behoorlijk wat olie kan toevoegen. In dit recept kies ik er voor om de aubergines te bakken voor een gezondere twist die nog steeds een heerlijke smaak biedt, terwijl het de algehele lichtheid van het gerecht behoudt. Ik breng jullie in dit recept een lichtere variant van deze vegetarische klassieker van pasta met aubergine.
In vele recepten wordt er ook geraspte ricotta salata kaas toegevoegd op het eind of geroosterde ricotta uit de oven. Dit klinkt overheerlijk, dus ik hou je zeker en vast niet tegen om dit eens uit te proberen. De saus wordt op smaak gebracht met veel verse basilicum, maar ik had tijm in huis dus besloot daar mijn saus mee te infuseren. Dat resulteerde in een heerlijk sausje.
Tips voor de lekkerste pasta met aubergine
- Omdat we maar een handvol ingrediënten gebruiken, is het belangrijk dat je voor kwalitatieve ingrediënten kiest. Ik nam een passata van het Delhaize huismerk deze keer met kerstomaatjes en die was meteen lekker zoet. Merk je dat je saus na het sudderen nog wat aan de zure kant is, kan je een klein puntje suiker toevoegen.
- Voor een rode tomatensaus hoef je geen pasta water apart te houden. De passata is zo fijn (het zijn gezeefde tomaten) dat die automatisch rond de pasta blijft kleven. Zeker als je een korte pasta neemt met genoeg groefjes zoals diegene die ik gebruik.
- Gooi je look in zijn geheel in de saus en laat de saus de smaak opnemen. Zo heb je minder kans dat je look verbrand tijdens het bakken. Je kan de look in de saus laten of de teentjes verwijderen voor het serveren.
- Wil je graag wat vlees toevoegen? Ga voor wat fijngesneden pancetta of spekjes. Die geven de pasta een extra bite en een zoute toets.
- Ik gebruik voor dit receptjes drie verschillende potten en pannen, wat voor mijn doen nogal veel is. Zo staat het recept het snelst op tafel. Wil je liever afwas besparen? Bak dan eerst de aubergines, haal ze even uit de pan en maak daar je tomatensaus in. Zo kan je na het sudderen van de saus de pasta en de aubergines terug samen in de grote pan doen en onder elkaar mengen.
De veelzijdigheid van dit gerecht is geweldig. Voor de liefhebbers van vlees kan het toevoegen van fijngesneden pancetta of spekjes een heerlijke smaakdimensie toevoegen aan de pasta, terwijl vegetariërs en veganisten dit gerecht zonder enige dierlijke toevoegingen kunnen bereiden en er nog steeds van kunnen genieten. Het mooie van pasta alla norma is dat het zich leent voor creativiteit en aanpassingen naar ieders smaak. Experimenteer gerust met verschillende kruiden, toevoegingen en kooktechnieken om jouw perfecte versie van dit smaakvolle Italiaanse gerecht voor pasta met aubergine te vinden.
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 2 teentjes look
- een handjevol verse tijm
- 400 gram tomaten passata
- 320 gram korte pasta
Instructies
- Verwijder het kroontje van de aubergines en snij in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter.
- Doe wat olijfolie in een grote pot of pan met hoge zijden en bak de aubergine stukjes aan voor zo'n 8-10 minuten tot ze helemaal gaar zijn. Kruid met peper en zout. Roer regelmatig om.
- Pel ondertussen de look en plet met een mes. Fijnsnijden is niet nodig.
- Zet een klein sauspannetje op laag vuur. Voeg een scheutje olijfolie toe en doe er de twee lookteentjes bij en de takjes verse tijm (in hun geheel).
- Laat de look en tijm bakken voor 1-2 minuten tot de look begint te geuren. Giet voorzichtig(!) de tomatenpassata bij in het pannetje en kruid royaal met peper en zout. Zet op laag vuur en laat pruttelen. Kook voor ongeveer 10 minuten.
- Breng water aan de kook voor de pasta en kook volgens de instructies.
- Voeg de tomatensaus bij de aubergines en meng goed. Verwijder eventueel de look en de takjes tijm. Voeg dan ook de pasta toe en meng alles goed. Serveer meteen.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer avond recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de dinner pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Komt hier regelmatig op tafel, superlekker! Bedankt Ellen voor het receptje!