We zijn officieel nog maar 8 dagen verwijderd van Kerstmis. Kunnen jullie het geloven? Time flies by so fast… phoeh! Gelukkig hebben we nog net een weekje tijd om die kerstmenu helemaal op punt te stellen. Ik heb alvast een heerlijk hoofdgerecht voor jullie klaarstaan. Niet alleen is het gemakkelijk klaar te maken (het mag dan wel Kerst zijn, wij blijven Kokerellen-proof!), maar ook ongelofelijk lekker en boordevol smaak. Deze raapjespuree met kip uit de oven is een topper die niet op je kersttafel mag ontbreken.
Hebben jullie al eens rapen klaargemaakt of gegeten? Ik maak het eigenlijk veel te weinig, terwijl ik – telkens als ik het eet – weer besef hoe dol ik erop ben! Ze zijn heel gemakkelijk om te schillen en snijden. Terwijl veel knollen en wintergroenten soms Ć©cht een last zijn om aan te beginnen. Dankzij de zachte smaak van de raap, past deze winterknol perfect in dit gerecht van de kerstmenu. Want deze raapjespuree is heerlijk zacht en smeuĆÆg zonder overdosis vet of room.
Dan over naar de kip. Die kleden we een tikje chiquer aan dan we gewoon zijn voor onze kerstmenu. Wees gerust, de kip is zeker niet moeilijk te bereiden. Ik neem kip met het vel nog aan. Zo krijgt je gerecht extra veel smaak. Maar je kan evengoed kipfilet of kippendij zonder vel nemen als je dat gemakkelijker of lekkerder vindt. We bakken de kip kort aan en dat gaat ie de oven in. De saus is zo eenvoudig dat er bijna geen recept voor nodig is. De zuiderse smaken van zongedroogde tomaat en verse basilicum doen je keuken heerlijk ruiken. Dankzij de olie van de zongedroogde tomaat die we ook voor de puree gebruiken, past de stoemp er perfect bij.
Ingrediƫnten
Voor de kip:
- 4 kippenbouten met vel of zonder*
- 400 ml light room
- 100 g zongedroogde tomaten
- 1 ui
- 2 teentjes look
- een handjevol verse basilicum
Voor de puree:
- 800 g aardappelen
- 600 g raapjes
- wat olie van de zongedroogde tomaten
Instructies
Voor de kip:
- Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
- Smelt wat boter/olie in een braadpan en bruin de kip langs alle kanten goudbruin voor ongeveer 3-4 minuten.
- Haal de kip uit de pan en leg ze in een ovenschaal.
- Snipper de ui fijn en plet de look.
- Bak ze voor twee minuten in de graadpan. Voeg de zongedroogde tomaten toe samen met de helft van de room. Roer goed door en laat een minuutje koken.
- Giet de saus bij de kip en zet voor 25 minuten in de oven tot de kip goudbruin is en helemaal gaar.
- Laat even afkoelen en voeg de rest van de room bij de saus om ze terug glad te maken.
- Serveer met fijngesneden basilicumblaadjes.
Voor de puree:
- Schil de aardappelen en de raapjes en snij in gelijke stukken.
- Kook ze gaar in een pot met ruim water.
- Giet ze af en pureer met wat olie van de zongedroogde tomaten. Kruid met peper, zout en eventueel verse nootmuskaat.
Smakelijk!
Is dit gerecht toch niet helemaal je ding? Of ben je nog op zoek naar iets anders? Wat dacht je van hele kip uit de oven? Een ovenschotel met Kerst of een klassiek varkenshaasje met gegrild witlof?
En zag je de rest van de kerstmenu van 2018 al? Ik serveerde al een heerlijk bladerdeeghapje, krokante kaasballetjes en een champignonsoepje met gerookte zalm!
Gisteren dit heerlijk gerecht gemaakt, wel met kipfilet ipv een bil. Ook de zongedroogde tomaten heb ik fijn gesneden. Het was super lekker, zelfs mijne kritische kok vond het een heerlijk gerechtje!! O ja en we hebben dit gecombineerd met gestoofde worteltjes met een uitje ipv raapjespuree (geen fan van).
Top!!