Kerstmenu: Raapjespuree met romige kip uit de oven

We zijn officieel nog maar 8 dagen verwijderd van Kerstmis. Kunnen jullie het geloven? Time flies by so fast… phoeh! Gelukkig hebben we nog net een weekje tijd om die kerstmenu helemaal op punt te stellen. Ik heb alvast een heerlijk hoofdgerecht voor jullie klaarstaan. Niet alleen is het gemakkelijk klaar te maken (het mag dan wel Kerst zijn, wij blijven Kokerellen-proof!), maar ook ongelofelijk lekker en boordevol smaak. Deze raapjespuree met kip uit de oven is een topper die niet op je kersttafel mag ontbreken.

Hebben jullie al eens rapen klaargemaakt of gegeten? Ik maak het eigenlijk veel te weinig, terwijl ik – telkens als ik het eet – weer besef hoe dol ik erop ben! Ze zijn heel gemakkelijk om te schillen en snijden. Terwijl veel knollen en wintergroenten soms écht een last zijn om aan te beginnen. Dankzij de zachte smaak van de raap, past deze winterknol perfect in dit gerecht van de kerstmenu.  Want deze raapjespuree is heerlijk zacht en smeuïg zonder overdosis vet of room.

Dan over naar de kip. Die kleden we een tikje chiquer aan dan we gewoon zijn voor onze kerstmenu. Wees gerust, de kip is zeker niet moeilijk te bereiden. Ik neem kip met het vel nog aan. Zo krijgt je gerecht extra veel smaak. Maar je kan evengoed kipfilet of kippendij zonder vel nemen als je dat gemakkelijker of lekkerder vindt. We bakken de kip kort aan en dat gaat ie de oven in. De saus is zo eenvoudig dat er bijna geen recept voor nodig is. De zuiderse smaken van zongedroogde tomaat en verse basilicum doen je keuken heerlijk ruiken. Dankzij de olie van de zongedroogde tomaat die we ook voor de puree gebruiken, past de stoemp er perfect bij.

Raapjespuree met romige kip uit de oven

Aantal personen: 4 personen

Ingrediënten

    Voor de kip:
  • 4 kippenbouten (met vel of zonder)*
  • 400ml light room
  • 100g zongedroogde tomaten
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • een handjevol verse basilicum
  • Voor de puree:
  • 800g aardappelen
  • 600g raapjes
  • wat olie van de zongedroogde tomaten

Werkwijze

    Voor de kip:
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Smelt wat boter/olie in een braadpan en bruin de kip langs alle kanten goudbruin voor ongeveer 3-4 minuten.
  3. Haal de kip uit de pan en leg ze in een ovenschaal.
  4. Snipper de ui fijn en plet de look.
  5. Bak ze voor twee minuten in de graadpan. Voeg de zongedroogde tomaten toe samen met de helft van de room. Roer goed door en laat een minuutje koken.
  6. Giet de saus bij de kip en zet voor 25 minuten in de oven tot de kip goudbruin is en helemaal gaar.
  7. Laat even afkoelen en voeg de rest van de room bij de saus om ze terug glad te maken.
  8. Serveer met fijngesneden basilicumblaadjes.
  9. Voor de puree:
  10. Schil de aardappelen en de raapjes en snij in gelijke stukken.
  11. Kook ze gaar in een pot met ruim water.
  12. Giet ze af en pureer met wat olie van de zongedroogde tomaten. Kruid met peper, zout en eventueel verse nootmuskaat.

Notes

*Met vel krijg je meer smaak, maar dit zorgt natuurlijk voor wat extra vet. Je kan ook de saus niet bij de kip gieten en dan de kip na het bakken in de oven uit het vet halen en dan pas aan de saus toevoegen. Laat de saus dan wel even inkoken in de pan.

Smakelijk!

Is dit gerecht toch niet helemaal je ding? Of ben je nog op zoek naar iets anders? Wat dacht je van hele kip uit de oven? Een ovenschotel met Kerst of een klassiek varkenshaasje met gegrild witlof?

En zag je de rest van de kerstmenu van 2018 al? Ik serveerde al een heerlijk bladerdeeghapje, krokante kaasballetjes en een champignonsoepje met gerookte zalm!

Dit vind je misschien ook leuk:



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *