Kerstmenu: speculaas mousse

Met nog maar een paar dagen tot Kerst te gaan, sluiten we deze heerlijke kerstmenu af met een smakelijk dessertje. Deze speculaas mousse met maar vier ingrediënten is de ideale afsluiter van je avond. Je maakt de potjes op voorhand klaar, bewaart ze in de koelkast tot je klaar bent voor het nagerecht en werkt ze dan af met wat gekruimelde speculaas. Gemakkelijker kan haast niet!

De speculaas mousse zelf maken duurt trouwens ook maar zo’n 5 minuten. Kan je het geloven? Drie magische ingrediënten maken samen een heerlijk smeuïge en rijkelijke luchtige mousse, de speculaas zorgt voor de nodige textuur en crumble. Ik ben dol op van deze receptjes. Ze zien er fantastisch uit om naar te kijken, lijken heel wat werk gekost te hebben maar eigenlijk kon het niet eenvoudiger zijn.

Als shortcut voor deze heerlijke speculaas mousse gebruik ik kan en klare speculaaspasta. Deze romige pasta zit al boordevol smaak die op een zachte manier terugkomt in onze mousse. Meng de speculaaspasta met de mascarpone en schep er de geslagen room onder. Proef even of je het geheel zo zoet genoeg vindt (je serveert het ook nog met de speculaas, dus ik hou niet van een overdaad aan zoet), doe er anders nog wat poedersuiker bij. Bewaar in de koelkast tot je klaar bent om te serveren en werk af met wat vers gebrokkelde stukjes speculaas.

speculaas mousse

Aantal personen: 4-6 personen

Ingrediënten

  • 250g mascarpone
  • 100ml slagroom
  • 75g speculaaspasta
  • 100g speculaas
  • optioneel: 25g poedersuiker

Werkwijze

  1. Klop de slagroom stijf.
  2. Doe in een kom de mascarpone en roer los samen met de speculaaspasta. Proef even van het mengsel of je het zoet genoeg vindt. Voeg anders wat poedersuiker toe.
  3. Schep er met een spatel voorzichtig de slagroom onder.
  4. Doe ongeveer 75g van de speculaas in een hersluitbaar zakje en maak ze fijn met een deegroller tot fijne kruimels.
  5. Verdeel de kruimels over de bodem van 4 (of 6) glaasjes.
  6. Verdeel hierover het mascarpone mengsel.
  7. Zet minimaal twee uur in de koelkast.
  8. Maak de andere 25g van de speculaas fijn net voor serveren en strooi de kruimels bovenop de vier glaasjes.

Smakelijk!

Ben je dol op kerstdessertjes? Ik maakte vorig jaar heerlijke no-bake cheesecakes in een glaasje en het jaar daarvoor een heerlijke frambozen charlotte.

Dit vind je misschien ook leuk:



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *