Kerstmenu: varkenshaasje met gegrilde appel en witloof
Dit jaar doen we eens lekker zot voor Kerst. Geen klassieke kalkoen of kip in de oven, geen puree of stoofvlees, maar wel een zalige maaltijd klaargemaakt op de barbecue! Toen Weber me vroeg of ik de allernieuwste Red Kettle Limited Edition wilde uittesten, kon ik natuurlijk niet anders dan ja zeggen. Wat een prachtig ding! Bovendien bezorgde het me meteen een heleboel aan inspiratie, want waarom zou je nu eigenlijk niet barbecuen in koudere tijden? Heerlijk samenzijn, lekker warm rond de barbecue met niets dan geurend eten. I love it!
Naast lekker eten is in goed gezelschap verkeren en met familie vieren het allerbelangrijkste in de kerstperiode. Daarom betrek ik altijd graag het hele gezelschap bij de kookfestiviteiten. Toen we dit hoofdgerecht gingen uittesten, was het snel duidelijk. De vrouwen deden het prep-werk en de mannen stonden buiten de barbecue te bewaken. Ik vond het zalig!
Ik koos voor een gemakkelijk gerecht dat er toch heel erg feestelijk uitziet en verrukkelijk smaakt. Een varkenshaasje is iets dat ik zelden klaarmaak (zoals jullie wel weten kook ik over het algemeen met weinig vlees), dus ik was héél erg blij met de iGrill die de temperatuur tot op de graad in de gaten houdt, terwijl ik lekker binnen van een glaasje bubbels kan genieten. Meer moet dat voor mij niet zijn! :)
Aantal personen: voor 4 personen (makkelijk te verdubbelen)
Ingrediënten
- 4 grote aardappelen
- 100g zure room
- een handjevol verse bieslook
- 1 varkenshaasje (ong. 500g)
- 1 citroen
- 2 teentjes knoflook
- een paar blaadjes verse salie
- 4 stronken witloof
- 16 lapjes ontbijtspek
- 2 el ahornsiroop
- 2 appels
Werkwijze
- Steek de barbecue aan en laat goed opwarmen.*
- Was de aardappelen grondig, laat de schil er aan. Kook de aardappelen tot bijna gaar in een grote pot. Droog de aardappelen af en rol ze één voor één in aluminiumfolie. Leg ze op de barbecue voor minimum 10 minuten. Laat ze eventueel liggen aan de zijkant wanneer je het vlees en het witloof bakt.
- Zest de citroen en snij de knoflook in fijne schijfjes. Rol de blaadjes salie op en snij in fijne reepjes. Doe het varkenshaasje in een diepbord samen met 2 eetlepels olijfolie, de zeste en knoflook en kruid met peper en zout. Zet voor minimum 30 minuten in de koelkast om te marineren.
- Bak het varkenshaasje eerst rondom bruin op hoog vuur voor een paar minuten.
- Leg het dan meer aan de kant van de barbecue of laat de temperatuur wat zakken en bak voor 15-20 minuten of tot de interne temperatuur ongeveer 65°C is. Haal van de barbecue en laat rusten voor minstens 15 minuten onder wat aluminiumfolie.
- Was het witloof en snij door midden.
- Rol elk partje in wat ontbijtspek en leg op de barbecue.
- Laat rondom rond bruin worden, het spek mag krokant zijn.
- Strijk elk stronkje in met wat ahornsiroop, 1 minuut voor je ze eraf haalt.
- Snij de appels ondertussen in plakken en laat ze mee grillen op de barbecue.
- Snij het vlees in dunne plakjes van ongeveer 1 cm.
- Snij de aardappelen open en schep er wat zure room in en strooi er fijngesneden bieslook over. Kruid met peper en zout.
Notes
*Ben je niet in de mogelijkheid om een barbecue te gebruiken, kan je ook de oven nemen. Zet hem dan op 200°C.
Smakelijk!
Deze blogpost werd geschreven in samenwerking met Weber. Voor meer informatie rond samenwerkingen, lees mijn disclaimer.
Zalig zeg!
Ja hé! Sneeuwde het toen al maar.. ;) Had nog een leuker effect geweest!
Zalig filmke…ook leuk om in het productieproces betrokken te zijn.
Leuken hof trouwens 😜
haha!
Dit ziet er weer superlekker uit en wat een team !!!! 👍
Dank je Yolanda! :)