Lasagne met pesto & kerstomaatjes
Eén van mijn favoriete Italiaanse maaltijden? Dat moet toch wel lasagne zijn. Oh, die heerlijke laagjes, met smeuïge kaas ertussen en … die bergen afwas nadien. Minder fijn dan weer. Gelukkig ben ik eigenaar van de #geenafwas (oké nog niet maar het zou me staan, niet?) & bedacht ik dan maar deze overheerlijke lasagne variant waarbij je de lasagne gewoon rechtstreeks in de ovenschaal maakt. Jep, hoera voor luie (aka slimme, tijdsbesparende, waterbezuinigende, ga maar door) ideeën die een heerlijke, gemakkelijke én gezonde lasagne opleveren.
De klassieke pasta bestaat uit drie lagen: de pasta, de tomatensaus en de kaassaus. De klassieke kok zou dan ook de pasta koken (1ste pot), de tomatensaus maken (2de pot) en de kaassaus bereiden (3de pot). Deze Kokerellen variant bestaat ook uit dezelfde drie lagen, maar ze gaan allemaal (zo goed als) rechtstreeks de ovenschaal in. Niet alleen gaat je lasagne van ingrediënten tot “klaar-voor-de-oven” in tien minuten, je hoeft je handen er niet aan vuil te maken.
Uiteraard kan je dit recept uitbreiden zoveel je maar wil! Ik zit met Mr. Kokerellen als vegetariër, dus vlees bakken heeft niet veel zin, maar een lekkere bolognaise saus zou natuurlijk ook enorm lekker zijn in dit recept. Heb je een eter met een allergie voor noten? Dan kan je ook gewoon zelf een heerlijke nootvrije pesto maken. Bezig met low carb diëten? Vervang dan de lasagnevellen (of de helft) door erg dungesneden courgetteslierten.
Ingrediënten
- 250g lasagnebladeren (ik nam volkoren)
- 1000ml pastasaus
- 250g ricotta
- 400g kerstomaatjes
- 100g babyspinazie
- 2 bollen mozzarella
- 3el pesto
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Eerst het prepwerk: snij de kerstomaatjes in twee, was de spinazie & meng de pesto met de ricotta.
- Doe een bodempje tomatensaus in een grote ovenschaal en leg hierop een rij lasagnebladeren (een klein beetje overlap maakt niet uit). Is je pastasaus erg dik, dan kan ik je aanraden om ze een beetje te verdunnen met een paar eetlepels water.
- Bedek de pastabladeren met een royale portie tomatensaus en verdeel hierover een laag spinazie.
- Op de spinazie komt een laagje ricotta mengeling. Ik verdeelde de ricotta in kleine hoopjes met een theelepel over de spinazie. Dit hoeft niet perse een egale laag te zijn.
- Verdeel hierover wat kerstomaatjes en bedek opnieuw met lasagnebladeren. Herhaal dan vanaf de pastasaus tot alle ingrediënten op zijn en bedek de bovenkant met de mozzarella die je in stukjes scheurt met je handen.
- Zet de ovenschotel voor 40-45 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Laat 5 minuten afkoelen alvorens je hem aansnijdt.
Smakelijk!
Topgerechtje ????! Simpel en vlug klaar, i-de-aal! Thanks for the inspiration!
Dank je wel voor je lieve comment Lindsay!
Liefs,
Ellen
Heerlijk!! ? Dit komt op mijn lijstje van lievelingsgerechtjes en is een toprecept om als kraamkost te maken voor mijn vegetarische schoonzus met baby!
P.s. ik heb er een restje gehakt in gedaan, maar ook zonder vlees is het gerecht een smaakbom.
Ahja, wat een goed idee! :D Blij dat het smaakte!
Ideaal als je snel een heerlijke lasagne wilt bereiden! Aanrader!
Oh dit is hier zo hard een succesrecept. Staat hier al de hele winter zowat elke week op het menu :-) Super makkelijk om te maken en ongelooflijk lekker. Absoluut een topper ;-) !!