Orzo met geroosterde tomaten en berloumi

Orzo is nog niet zo lang mainstream, maar ik ben zo blij dat het tegenwoordig gemakkelijk(er) te vinden is in de supermarkt. Orzo is een kleine rijstvormige pastasoort die je gewoon gaar kookt als andere pasta maar die perfect geschikt is voor warme, lauwwarme en koude pastagerechten. Heb je nog nooit eerder orzo klaargemaakt? Dan is deze orzo met geroosterde tomaten een perfect gerechtje om mee te starten!

De geroosterde tomatensaus maken

Voor dit orzo met geroosterde tomaten recept maken we een super gemakkelijke geroosterde tomatensaus zelf, maar de oven doet al het werk. Ideaal! Deze saus is het belangrijkste van het recept, hier zit echt alle smaak in. Ik ga voor een kilo tomaten en kies allerlei verschillende soorten. De grootste snij ik in grove stukken, de kleinere kerstomaatjes laat ik heel en doe ze samen met look en ui op een bakplaat. Kruiden is cruciaal, dus voeg gerust wat peper en zout toe samen met wat takjes tijm. Een combinatie van balsamicoazijn en honing geeft de geroosterde tomatensaus net nog wat meer diepgang. Als de tomaten uit de oven komen, zullen ze gebarsten zijn. Ik plet ongeveer de helft met de achterkant van een houten lepel om veel van het sap los te maken. Zo ontstaat er een sausje met veel textuur en ontzettend rijk aan smaak.

Voorbereiding, tips en bewaren

Deze orzo met geroosterde tomaten is super simpel om klaar te maken Ć©n kan zowel koud als warm gegeten worden. Hier mijn tips om er een succes van te maken en wat je al dan niet op voorhand al kan klaarmaken.

  • De tomatensaus kan je tot twee dagen op voorhand al roosteren. Plet de tomaten zoals de instructies aangeven en laat de saus dan volledig afkoelen. Bewaar in een luchtdichte bokaal (plastic zal de kleur van de tomaten overnemen) en plaats in de koelkast tot je klaar bent om de saus te gebruiken.
  • De orzo kan je ook op voorhand al koken, ook tot twee dagen vooraf. Na het koken is het belangrijk om de orzo onder koud water af toe spoelen om zo het zetmeel dat rond de pasta hangt (en dat er voor zorgt dat de pasta aan elkaar gaat kleven) weg te spoelen. Schenk een klein scheutje olijfolie onder de orzo en meng goed door tegen het plakken. Heb je de tomatensaus ook al klaargemaakt. Schep dan al een paar lepels van de saus onder de orzo. Dit helpt ook uitstekend tegen samenklittende pasta. Ik zou afraden om alle saus al onder de pasta te mengen. Door ze samen in de koelkast te zetten zal de pasta met de saus te hard uitdrogen.
  • Ik raad aan om de Berloumi (de Belgische variant van de beter gekende haloumi) Ć  la minute te bakken. Je kan de harde kaas al voordien in plakjes snijden en afdeppen. Bewaar de kaas luchtdicht in de koelkast tot je hem nodig hebt.
  • Ik hou een deel van de tomaatjes apart en rooster ze niet mee. Ik snij ze fijn en beleg de orzo ermee net voor serveren om het gerecht nog wat meer textuur en verschillende smaken te geven.
  • Je kan heel eenvoudig je eigen pesto maken. Ik had veel munt staan dus gebruikte half munt, half basilicum voor mijn pesto. Uiteraard is die van de winkel ook prima. ;)
  • Niet zo fan van Berloumi? Geen probleem, dit gerecht smaakt ook heerlijk zonder. Vervangen kan ook door wat verkruimelde feta, of bijvoorbeeld een stukje gegrilde kipfilet of zelfs een (tonijn)steak.
Recept afdrukken
5 van 7 stemmen

Orzo met geroosterde tomaten en berloumi

Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd35 min
Porties: 4 personen

Ingrediƫnten

Voor de geroosterde tomaatjes

  • 1 kg tomaatjes* verschillende soorten en kleuren
  • 4 teentjes look
  • 1 rode ui
  • een eetlepel balsamicoazijn
  • een theelepel honing
  • een paar takjes verse tijm peper, zout en olijfolie

Voor de orzo

  • 350 gram orzo
  • 1 pak Berloumi
  • een paar eetlepels pesto homemade of van de winkel
  • een paar takjes basilicum en munt

Instructies

Voor de geroosterde tomaten

  • Pel de look en snij de ui in kwartjes. Snij de grotere tomaten in grove stukken, de kerstomaatjes kunnen in zijn geheel op de bakplaat.
  • Verdeel de ui, look en tomaat over een bakplaat samen met de balsamico, honing en takjes tijm. Kruid met peper en zout.
  • Meng alles goed rechtstreeks op de bakplaat en bak op 200Ā°C (hetelucht) voor 25-30 minuten.
  • Plet wat van de tomaatjes om een saus te krijgen en meng dan onder de orzo.

Voor de orzo

  • Kook de orzo volgens de instructies in gezouten water en giet af. Spoel even met wat koud water of voeg een theelepeltje olijfolie toe om de orzo niet aan elkaar te laten kleven.
  • Laat de Berloumi goed uitlekken en dep droog met wat keukenpapier. Snij de Berloumi in dunne plakjes en bak in een pan voor 2-3 minuten goudbruin aan beide kanten. Hiervoor heb je geen extra vetstof nodig.
  • Snij ondertussen de verse kruiden grof.
  • Meng de orzo met de geroosterde tomatensaus, beleg met de Berloumi en serveer met de pesto en wat van de verse kruiden. Serveer meteen.

Notities

Ik hield een paar tomaatjes apart (roosterde ze dus niet mee) en belegde die achteraf bovenop voor wat extra textuur.

Eet smakelijk en geniet van deze orzo met geroosterde tomaten! X

Nog op zoek naar meer avond recepten? Geen probleem, Iā€™ve got you! Op de dinner pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

You may also like



7 gedachten over “Orzo met geroosterde tomaten en berloumi”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept