Pompoen beleg is een heerlijke vegetarische spread voor op je boterham met maar een handvol ingrediënten. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe belegjes voor de op de boterham. En omdat de pompoen nog altijd in seizoen is (YAY!) kon ik niet laten om daar nog mee aan de slag te gaan. Ik maakte al enkele groentespread op de blog, zoals de klassieke hummus of drie heerlijke variaties hierop, maar ook een overheerlijk beleg met prei, of ricotta erwtenspread dus deze past perfect in dat rijtje!
Pompoen beleg op open faced sandwich
Ik ben fan van de open faced sandwich. Wat is dat? Een boterham die je niet toevouwt of waar je een tweede boterham bovenop legt. Ik weet niet waarom, maar ik vind het er meer fancy uitzien en zo pas ter lekker véél beleg op. Zo’n boterham is dus ook ideaal als je gezond eet want je kan zoveel groentes (en dus voedingsstoffen, vezels, mineralen, vitaminen, …) toevoegen als je maar wil.
We maken ons beleg dan wel zelf, maar dat wil niet zeggen dat het moeilijk is. We hebben voor dit pompoen beleg 4 ingrediënten nodig. Ik daag jullie uit om in de winkel op zoek te gaan naar a) een beleg dat al geen toegevoegde suikers heeft, b) een beleg waarvan de ingrediënten zo kort is als de ingrediëntenlijst hieronder. Juist ja! ;) Reden genoeg om het zelf eens te proberen. Buiten een goede staafmixer (ik gebruik mijn handy dandy MultiQuick 7 van Braun) heb je ook geen keukentools nodig. Op naar het recept!
Ingrediënten
- een kleine butternut 400 à 500g
- 80 gram cashewnoten
- 1 eetlepel roomkaas light of gewoon
- 1 tl gedroogde tijm
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Schil de butternut en snij in blokjes.
- Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel er de pompoen over. Drizzle er een eetlepel olijfolie over, de tijm en kruid met peper en zout.
- Zet voor 15-20 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.
- Voeg de laatste 3 minuten van het bakken de cashewnoten toe aan de bakplaat en laat ze mee roosteren.
- Laat de pompoen even afkoelen. Doe dan samen met de cashews in een maatbeker en maal fijn met de staafmixer. Je kan het tot een super smeuige massa pureren of nog een beetje bite laten. Hou eventueel een deeltje van de pompoen apart om later bij op je boterham te leggen.
- Voeg de roomkaas toe, kruid met peper en zout en maal fijn.
- Bewaar de spread tot 4 dagen in de koelkast in een afgesloten potje.
Smakelijk!

Ik ben geen boterhammen-met-klassiek-beleg eter, dus altijd op zoek naar wat alternatieven. Deze spread is zo makkelijk om te maken en daarenboven ook nog eens super lekker! Ik ben fan (net zoals van veel andere receptjes hier op de blog :-))!