Hartig ontbijt met zoete aardappel

Bovenaanzicht hartig ontbijt met zoete aardappel

Ik ben dol op ontbijt. Dat is geen nieuws meer denk ik! Meestal kies ik voor zoetigheden in de ochtend. Een lekkere ontbijtreep, pannenkoeken of wafels! Ik lust het allemaal. :) Maar af en toe smaakt een hartig ontbijtje me minstens even goed. Deze aardappelschotel behoort dan ook tot mijn favoriete hartige ontbijtjes.

Ik weet zeker dat het jullie ook kan bekoren. Krijg jij het niet heel warm van een zout ontbijt? Dan kan dit natuurlijk ook een heerlijke schotel zijn voor de lunch of zelfs als avondeten. Serveer het op een brunch in een grote pan zodat iedereen wat kan nemen of maak een éénpersoonsportie. Je kan er gemakkelijk mee variëren.

Hartig ontbijt met zoete aardappel: enkele tips

Deze schotel is het lekkerst wanneer je ze op het moment zelf maakt. Nu heb je ‘s ochtends niet altijd even veel tijd, geloof me dat begrijp ik volledig. Maak het in het weekend from scratch of gebruik handige trucjes om je voorbereidingstijd zo kort mogelijk te maken:

  • Bak de spekjes al op voorhand en bewaar ze luchtdicht in de koelkast.
  • Schil en snij de zoete aardappel en sjalot en bewaar ze in de koelkast.
  • Eventueel kan je de aardappeltjes en sjalot zelfs al bakken. Warm ze dan gewoon terug op samen met de spinazie voor je de eitjes toevoegt.

Vegetarisch?

Geen probleem, zonder het spek smaakt dit hartig ontbijt ook heerlijk! Mr. Kokerellen eet al 4 jaar geen vlees meer en hij vond het zonder spek heerlijk.

Geen komijn in huis?

Ook geen probleem! Je kan deze schotel gewoon met peper en zout maken of met een ander kruid naar keuze. Denk bijvoorbeeld aan chili mix kruiden, Italiaanse kruidenmix of zelfs een meer oosterse blend zoals Ras el Hanout.

Bovenaanzicht verticale foto hartig ontbijt met zoete aardappel

Hartig ontbijt met zoete aardappel

Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 100g (kalkoen)spekreepjes
  • 1 sjalot
  • 2 zoete aardappelen
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 100 gram spinazie
  • 4 eieren

Instructies

  • Bak de spekjes in een pan krokant. Hier hoef je geen extra olie voor te gebruiken.
  • Snij ondertussen de sjalot fijn. Schil de zoete aardappel en snij in kleine blokjes van ongeveer 1 cm bij 1 cm.
  • Haal de spekjes er uit en hou ze even apart.
  • Bak de sjalot en de zoete aardappel in dezelfde pan in het overgebleven vet van de spekjes. Voeg het komijnpoeder toe en kruid met peper en zout. Schep regelmatig om en laat bakken voor ongeveer 7-8 minuten tot de aardappelen bijna gaar zijn. Voeg eventueel een scheutje water toe als de blokjes te hard aan de bodem gaan kleven.
  • Voeg dan de spinazie toe en schep om tot deze slinkt.
  • Maak 4 kuiltjes in de pan en breek hier de eitjes in. Draai het vuur laag en bak de eieren oor zo'n 3-4 minuten mee. Kruid ze af met peper en zout. Serveer meteen.

Eet smakelijk!

vierkante foto van Bovenaanzicht hartig ontbijt met zoete aardappel

You may also like



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept