5 van 3 beoordelingen

Kerstmenu: mascarpone mousse met rood fruit en meringue

Schreeuwt er iets meer Kerst dan dit dessert? Ik dacht het ook niet nee. ;) Aangezien jullie overduidelijk dol zijn op dessertjes in glaasjes kon ik niet anders. Dit kerst dessert met mascarpone is een show stopper van formaat, heeft maar een handvol ingrediƫnten en kan je perfect de dag op voorhand klaarmaken. Zet er alleen net voor serveren nog even de vlam op (of gebruik de oven) en tadaa!

Mascarpone mousse

Ik at ooit eens mascarpone mousse op restaurant en sindsdien is het Ć©Ć©n van mijn favoriete desserts (ik heb een hele lijst hoor). Toch zie je het niet zo vaak voorbij komen. Wat het dan weer perfect maakt om je gasten mee te verrassen als kerst dessert. Ik gebuik rood fruit mix uit de diepvries om een eigen “confituur” te maken, maar vind je dat wat te veel werk? Kies dan voor een lekkere kant-en-klare confituur in de plaats.

De mascarpone mousse zelf kan niet simpeler zijn. Je hebt nodig: mascarpone (duh), suiker en room. Meng de mascarpone met de homemade confituur en spatel er de opgeklopte room onder.

Ik hou van rood fruit in combinatie met speculaas dus voor de bodem van dit kerst dessert koos ik Bastogne koeken. Je kent ze wel die rustieke kruidige speculaaskoeken. Maar gebruik gerust jouw lievelingskoek als bodem!

kerst dessert mascarpone

De meringue

Euh, Ellen? Is meringue niet kei moeilijk om te maken? Nee hoor! Je zou bijna niet geloven dat het zo gemakkelijk is. Je hebt enkel wat eiwitten nodig en poedersuiker. Klop ze samen op tot een luchtige meringue en spatel dit bovenop de mascarpone. Afbranden kan je met een bunsenbrander doen, maar als je die niet hebt koop hem dan vooral niet. Even onder de grill in de oven werkt even goed. Hou het wel in de gaten! ;)

Marscarpone mousse met meringue

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:40 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:20 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:20 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

5 van 3 beoordelingen
4 Personen

Ingrediƫnten

  • 250 gram rood fruit diepvries of vers
  • 250 gram mascarpone
  • 250 ml room opklopbaar
  • 3 eiwitten
  • 100 g poedersuiker
  • 4 bastogne koekjes
  • 15 gram boter

Instructies

Voor de mascarpone mousse

  • We maken eerst de "confituur" door het fruit in een pannetje te doen en op een laag vuurtje samen met 30g van de suiker en een scheutje op te warmen. Laat het zo'n 15 minuten pruttelen tot de rood fruit tot moes gekookt is en het mengsel wat is ingedikt.
  • Optioneel: haal de confituur door een zeef om pitjes te verwijderen. Ik vind dit geen probleem dus laat ze er gewoon in.
  • Pureer het fruit met een staafmixer tot een gladde massa. Laat volledig afkoelen.
  • Klop de room stijf op met een mixer. Roer de mascarpone even los met de mixer en voeg dan het rood fruit mengsel toe. Meng goed. Proef even of het geheel zoet genoeg is. Voeg eventueel nog een schepje extra poedersuiker toe.
  • Neem dan een spatel en schep er voorzichtig de room onder om zoveel mogelijk lucht te bewaren.

Voor de bodem

  • Crush de koekjes door ze in een hersluitbaar zakje te doen en er met een deegrol op te slaan tot fijne kruimels. Je kan ze ook pulseren in een hakmolen.
  • Smelt de boter en meng onder de koekjes. Verdeel het mengsel over je vier presentatieglaasjes en druk een beetje aan met de achterkant van je lepel. Schep de mascarpone mousse op de bodem (of gebruik een spuitzak). Plaats in de koelkast tot je klaar bent voor het serveren.

Voor de meringue

  • Doe de eiwitten in een vetvrije kom (goed proper maken en eventueel met een halve citroen insmeren) en begin ze op te kloppen met een mixer.
  • Van zodra er kleine schuimbelletjes verschijnen kan je het poedersuiker beginnen toevoegen. Zet de mixer op de laagste stand om te voorkomen dat het poedersuiker alle kanten opvliegt.
  • Klop de eiwitten stijf, wit en schuimig op. Als je de kloppers uit het mengsel haalt, blijft er een piekje omhoog staan.
  • Schep de meringue op de mascarpone en zet apart in de koelkast tot je klaar bent om te serveren.
  • Brand de bovenkant van de meringue even aan met een bunsenbrander of verwarm enkel de grill van je oven en zet ze daar voor 2-3 minuten. Hou ze zeker in de gaten want je wil niet dat het gaat aanbranden!

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Smakelijk!

Op zoek naar nog meer kerstinspiratie? Ik ki maakte een compleet overzicht van alle kerstrecepten.

kerst dessert mascarpone

Nog goesting?

No-bake
00:30

Rabarber panna cotta

Vlees
00:45

Pasta alla forno met giga gehaktballen

Veggie
00:15

Naanbrood maken zonder gist

Hoofdgerecht
00:45

Ovenschotel met zalm en broccoli, krieltjes, wortel en ...

Dessert
00:55

Citroen cheesecake met frambozen

Lunch
00:30

Geroosterde bloemkool salade

Ontbijt
00:40

Scones met blauwe bessen (suikervrij)

Vlees
00:35

Mexicaanse gevulde courgette