Schreeuwt er iets meer Kerst dan dit dessert? Ik dacht het ook niet nee. ;) Aangezien jullie overduidelijk dol zijn op dessertjes in glaasjes kon ik niet anders. Dit kerst dessert met mascarpone is een show stopper van formaat, heeft maar een handvol ingrediƫnten en kan je perfect de dag op voorhand klaarmaken. Zet er alleen net voor serveren nog even de vlam op (of gebruik de oven) en tadaa!
Mascarpone mousse
Ik at ooit eens mascarpone mousse op restaurant en sindsdien is het Ć©Ć©n van mijn favoriete desserts (ik heb een hele lijst hoor). Toch zie je het niet zo vaak voorbij komen. Wat het dan weer perfect maakt om je gasten mee te verrassen als kerst dessert. Ik gebuik rood fruit mix uit de diepvries om een eigen “confituur” te maken, maar vind je dat wat te veel werk? Kies dan voor een lekkere kant-en-klare confituur in de plaats.
De mascarpone mousse zelf kan niet simpeler zijn. Je hebt nodig: mascarpone (duh), suiker en room. Meng de mascarpone met de homemade confituur en spatel er de opgeklopte room onder.
Ik hou van rood fruit in combinatie met speculaas dus voor de bodem van dit kerst dessert koos ik Bastogne koeken. Je kent ze wel die rustieke kruidige speculaaskoeken. Maar gebruik gerust jouw lievelingskoek als bodem!
De meringue
Euh, Ellen? Is meringue niet kei moeilijk om te maken? Nee hoor! Je zou bijna niet geloven dat het zo gemakkelijk is. Je hebt enkel wat eiwitten nodig en poedersuiker. Klop ze samen op tot een luchtige meringue en spatel dit bovenop de mascarpone. Afbranden kan je met een bunsenbrander doen, maar als je die niet hebt koop hem dan vooral niet. Even onder de grill in de oven werkt even goed. Hou het wel in de gaten! ;)
Ingrediƫnten
- 250 gram rood fruit diepvries of vers
- 250 gram mascarpone
- 250 ml room opklopbaar
- 3 eiwitten
- 100 g poedersuiker
- 4 bastogne koekjes
- 15 gram boter
Instructies
Voor de mascarpone mousse
- We maken eerst de "confituur" door het fruit in een pannetje te doen en op een laag vuurtje samen met 30g van de suiker en een scheutje op te warmen. Laat het zo'n 15 minuten pruttelen tot de rood fruit tot moes gekookt is en het mengsel wat is ingedikt.
- Optioneel: haal de confituur door een zeef om pitjes te verwijderen. Ik vind dit geen probleem dus laat ze er gewoon in.
- Pureer het fruit met een staafmixer tot een gladde massa. Laat volledig afkoelen.
- Klop de room stijf op met een mixer. Roer de mascarpone even los met de mixer en voeg dan het rood fruit mengsel toe. Meng goed. Proef even of het geheel zoet genoeg is. Voeg eventueel nog een schepje extra poedersuiker toe.
- Neem dan een spatel en schep er voorzichtig de room onder om zoveel mogelijk lucht te bewaren.
Voor de bodem
- Crush de koekjes door ze in een hersluitbaar zakje te doen en er met een deegrol op te slaan tot fijne kruimels. Je kan ze ook pulseren in een hakmolen.
- Smelt de boter en meng onder de koekjes. Verdeel het mengsel over je vier presentatieglaasjes en druk een beetje aan met de achterkant van je lepel. Schep de mascarpone mousse op de bodem (of gebruik een spuitzak). Plaats in de koelkast tot je klaar bent voor het serveren.
Voor de meringue
- Doe de eiwitten in een vetvrije kom (goed proper maken en eventueel met een halve citroen insmeren) en begin ze op te kloppen met een mixer.
- Van zodra er kleine schuimbelletjes verschijnen kan je het poedersuiker beginnen toevoegen. Zet de mixer op de laagste stand om te voorkomen dat het poedersuiker alle kanten opvliegt.
- Klop de eiwitten stijf, wit en schuimig op. Als je de kloppers uit het mengsel haalt, blijft er een piekje omhoog staan.
- Schep de meringue op de mascarpone en zet apart in de koelkast tot je klaar bent om te serveren.
- Brand de bovenkant van de meringue even aan met een bunsenbrander of verwarm enkel de grill van je oven en zet ze daar voor 2-3 minuten. Hou ze zeker in de gaten want je wil niet dat het gaat aanbranden!
Smakelijk!
Op zoek naar nog meer kerstinspiratie? Ik ki maakte een compleet overzicht van alle kerstrecepten.
Hey! Ik wil deze graag proberen maar ben bang dat mijn glaasje zullen breken in de ovenā¦ zijn namelijk geen officiele dessertglazen, al ervaring mee? dankje
Hoi Inayah,
Ik zou dan voor een bunzenbrandertje gaan, dan hoef je ze niet in de oven te steken!
Deze is redelijk budget… https://www.bol.com/be/nl/p/horeca-creme-brulee-brander-xl-met-safety-lock/9300000067449798/?bltgh=mYp5AUGklIpEsryFqV9HgA.2_12.15.ProductTitle
Liefs,
Ellen
Als aanvulling bij de chocoladetiramisu me ook nog aan dit dessertje gewaagd voor Oudejaarsavond. Kwestie van keuze aan te kunnen bieden.
Ik deed enkele aanpassingen om het af te stemmen op onze gasten:
– in een grote schaal gemaakt ipv in kleine potjes zodat iedereen zijn portie kon aanpassen.
– enkel frambozen gebruikt als ‘rode vruchten’
– een verdubbeling van de koekjes als bodem (en dat mocht naar onze mening nog iets meer zijn)
– ik heb de merengue achterwege gelaten, aangezien dat er niet meer van was gekomen vandaag, maar werkte af met roze chocoladekrullen.
– mascarpone en room lactose vrije varianten gebruikt.
Resultaat: iedereen was laaiend enthousiast, het werd gesmaakt door jong en oud.
Ik vind het heerlijk om sommige gerechtjes volledige te kopiĆ«ren van de site en met anderen een beetje ‘mijn ding’ te doen. Het recept was weeral duidelijk omschreven en de persoonlijke noot bij elk gerechtje maakt je website persoonlijk.
Merci weeral Ellen !
Gemakkelijk te maken maar oogt heel feestelijk. Luchtig en fris qua smaak. Aanrader!
Een toppertje der toppers!! Ik haalde er wel 10 overheerlijke dessertglaasjes uit ?
Dit recept is onwaarschijnlijk lekker! Super simpel, luchtig maar toch heel feestelijk en lekker. Iedereen was fan! Ik had niet anders verwacht met Kokkerellen.
For how Many People is this recept?
Look delicious!
4 people! ;) A royal serving I might add haha!