Worteltaart havermout uit de oven

Worteltaart havermout uit de oven

Winter, is that you? Eindelijk wordt het kouder. Ik weet eerlijk gezegd niet of ik het leuk moet vinden. Ik was al op de eerste lentedagen aan het wachten, haha! Als er een dagje sneeuw bij zit ben ik ook wel content. Jullie? Gelukkig zijn die koude dagen ook een reden om je dag te starten met een hartverwarmend ontbijt, zoals deze worteltaart havermout uit de oven.

Euh, wat? Havermout uit de oven? Worteltaart? Ik moet jullie niet meer vertellen hoe lekker het kan zijn om wortelen in zoete recepten te gebruiken. Zo maakte ik al wortelpannenkoeken, wortelkoekjes, een klassieke worteltaart en een vegan variant.

Gebakken havermout is wel erg anders van textuur dan die je in een pannetje of in de microgolf maakt. Je krijgt een soort taart/koek gevoel en kan het gemakkelijk in stukken snijden. Maak een grote portie in het weekend, snij er elke ochtend een stukje af en verwarm het 30 seconden in de microgolf. Breakfast = ready!

Worteltaart havermout uit de oven

Havermout uit de oven

Dit recept heeft alle ingrediënten voor een heerlijk maal voor havermout uit de oven. Je houdt de havermout smeuïg door de geraspte wortelen, samen met de zoete bruine suiker en de vullende havermout is dit een toprecept.

Zeker als je deze 5 tips volgt om ze te doen slagen:

  • Maak je gebakken havermout met hele havervlokken. Zo behouw je een lekkere crunch.
  • Schrik niet als het mengsel in je bakvorm heel lopend is (de melk ligt zelfs wat op de havermout). Dit komt goed.
  • Ik gebruik in dit recept bruine suiker, omdat ik dit zo heerlijk vind bij havermout. Je kan dit vervangen door bv agave of ahornsiroop of zelfs een caloriearme suiker zoals stevia werkt prima.
  • Liever geen ei om het plantaardig te maken? Vervang ze door 2 geprakte rijpe bananen.
  • Vul dit recept aan met jouw favoriete toevoegingen, bv. rozijnen, stukjes fijngehakte dadel, pecannoten, een lekkere lepel yoghurt voor het serveren… noem maar op!

Worteltaart havermout

Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 2 wortels
  • 250 g havermoutvlokken grof voor meer textuur
  • 60 g bruine suiker
  • 500 ml melk
  • 1 tl kaneel
  • 2 eieren

Instructies

  • Verwarm je oven voor op 170°C.
  • Schil en rasp je wortels.
  • Doe de melk samen met de bruine suiker in een kom en meng goed. Voeg de eieren toe, kluts ze los en meng onder het geheel.
  • Voeg de wortels, havermoutvlokken en kaneel toe en schep onder elkaar. Het mengsel zal heel lopend zijn.
  • Wrijf een ovenschaal in met wat olie om plakken te voorkomen en doe het mengsel erin. Zet in de oven voor 30-35 minuten tot de havermout lichtbruin wordt.
  • Laat even afkoelen. Serveer meteen of bewaar in de koelkast om de hele week van te genieten.

Smakelijk!

Worteltaart havermout uit de oven

You may also like



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *