Worteltaart (vegan)

Het is bijna zo ver! Dagen zonder Vlees komt tot een eind. Bij wie is het goed gegaan? Hopelijk hebben jullie veel inspiratie uit mijn receptjes kunnen halen! Om deze actie met een knal af te sluiten (niet dat je een excuus nodig hebt om deze lekkernij te maken), deel ik nog een prachtige vegan worteltaart – ideaal voor op de paastafel – helemaal van plantaardige ingrediënten. Dit wordt smullen! Ik hou ervan wanneer we een plantaardige variant kunnen voorzien die zo goed als even goed smaakt als the real deal!
De klassieke worteltaart doet het al-tijd goed! Op welk feestje ik ze ook meebreng, mensen zijn er dol op. Smeuïg, kruidig en gewoonweg onverwacht door de wortel. Ik zie dan meestal een paar worteltaart-maagdjes onzeker kijken, maar zodra je ze overhaalt hebt vallen ze helemaal aan. Haha! Met deze vegan worteltaart kan je volledig dezelfde reactie verwachten.

Deze taart gebruikt geen eieren, melk of boter maar kiest voor plantaardige varianten. Ik gebruik olie voor het deeg, amandelmelk en Solo voor de topping, maar je kan deze natuurlijk gewoon terug vervangen door de klassieke versies als jij niets geeft om plantaardige voeding. Anyway, de taart is TOP en super van smaak. Deze moet je maken!

Worteltaart (vegan)
Ingrediënten
- 250 g zelfrijzende bloem
- 200 g lichtbruine suiker
- 3 wortelen geraspt
- 120 ml neutrale olie ik nam zonnebloem
- 150 ml melk ik nam amandel
- 1 tl kaneel
- 1/2 de tl gemberpoeder optioneel
Voor de botercrème
- 150 g plantaardige boter kamertemperatuur
- 250 g bloemsuiker
Instructies
- Verwarm de oven op 180°C.
- Doe de bloem samen met de suiker en kruiden in een kom en roer goed door zodat er geen klontjes meer inzitten.
- Maak een kuiltje in het midden en doe daar de olie en melk bij en roer met een garde goed door elkaar. Het deeg moet dik zijn maar nog wel “mixbaar”.
- Doe de wortelen onder het deeg met een spatel zodat ze goed verdeeld zijn.
- Zet in de oven voor 35 minuten tot een tandenstoker proper uit de cake komt als je hem prikt.
- Laat afkoelen in de vorm voor 30 minuten en daarna uit de vorm tot kamertemperatuur. Snij doormidden om de botercrème ook tussen de twee laagjes te kunnen smeren.
Voor de botercrème
- Maak de topping door de plantaardige boter los te mixen met een elektrische mixer en dan beetje bij beetje het poedersuiker toe te voegen (als er klontjes zijn, zeef dan eerst!).
- Bestrijk de cake royaal met de frosting van zodra deze voldoende is afgekoeld.
Eet smakelijk! x Ellen
Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Ziet er heerlijk uit! Probeer ik zeker uit
Dank je Peggy. Laat zeker weten wat je er van vond!
Liefs,
Ellen
Ik wil dolgraag eens worteltaart maken maar helaas zie ik dat hier ook veel suiker inzit. Heb je tips om hier een gezonde versie van te maken, die minstens even lekker is natuurlijk ;)
Grtjes
Dag Kristien,
Inderdaad, vegan is geen synoniem voor gezond zoals veel mensen denken! Als je geen zoetebek bent kan je de hoeveelheid suiker reduceren of vervangen door een suikervervanger naar jou keuze. De textuur en baktijd zal daardoor misschien wel iets wijzigen!
Liefs,
Ellen
Hallo,
Dit ziet er een top recept uit ! Op jou foto zie ik dat je twee laagjes hebt – hoe doe je dat ? En kan je de cake op voorhand maken of raadt je dat af voor de frosting ?
Alvast bedankt en groetjes,
Victoria
Dag Victoria,
Ik bak de cake gewoon in zijn geheel en snij hem na afkoelen doormidden. Gaat prima met een broodmes! De cake kan je gemakkelijk een dag op voorhand maken, de frosting ook. Ik zou alleen de frosting dan nog even terug opkloppen zodat hij lekker luchtig is. Sluit hem ook zeker goed af zodat er geen uitgedroogd laagje bovenop komt.
Groetjes,
Ellen
Thanks !
dag Ellen
Welke olie heb je gebruikt voor de taart? En kan ik de olie gewoon vervangen door dezelfde hoeveelheid plantaardige boter?
Groetjes
Ik gebruik lijnzaadolie, maar je kan evengoed bvb. mais of pinda gebruiken. Boter moet ook lukken! Textuur gaat daardoor wel een klein beetje veranderen. Maar het blijft super lekker hoor! :)
Hi Ellen! Ziet er geweldig uit. Mijn enige vraag: heb je ook een alternatief voor de plantaardige boter voor de toplaag? Deze bevatten meestal soja en dat moet ik vermijden. Alle tips zijn welkom!
Hoi An-Sofie,
Eerlijk gezegd denk ik dat er niet echt een alternatief is. Je kan gewone boter gebruiken als het niet per se vegan moet zijn voor je.
Anders zou ik op zoek gaan naar een goede boter die geen soja bevat.
Groetjes,
Ellen
Hoi Ellen,
Gezien de grootte, wat is jouw ervaring met dit in te vriezen? Ik wil hem heel graag maken.
Hoi Sheila,
Helaas heb ik dit zelf nog niet geprobeerd, maar het lijkt me geen probleem. Ik zou wel de frosting apart bewaren, maar die kan je ook invriezen en dan later erop smeren :)
Groetjes,
Ellen
Hoi Ellen,
Ik heb het recept zonet grmaakt voor een vegan vriendin, echter is mijn taart niet zo goed gerezen zoals die van jou…weet je wat ik misschien verkeerd heb gedaan?
Hoi Pamela,
Dat is jammer te horen! Het kan aan veel factoren liggen. Ik schreef er al eens een blogpost over: https://www.kokerellen.be/waarom-mislukt-mijn-cake/
Hopelijk volgende keer wel het gewenste resultaat met deze tips.
Veel liefs,
Ellen
Lijkt me lekker! Welke wortels heb je gebruikt? Gewoon winterpeen of kleiner?
Kan allebei! :)
Ik hou van verse omdat ze de cake net wat meer sappigheid geven.
Veel bakplezier,
Liefs,
Ellen
Hoi! Hoeveel gram wortel was het ongeveer? :)
Hoi Demi,
Ik weet het niet zeker, ik zal het volgende keer afwegen als ik deze cake nog eens bak.
Ik zou drie gemiddelde wortels gebruiken. Ik zou afraden om voorgeraspte wortels te gebruiken. Die bevatten veel minder water en maken de cake droger.
Liefs,
Ellen
Super, heb m geprobeert en hij was perfect!
Nog een vraagje, ik wil deze voor mijn verjaardag maken, ik vier het zaterdagavond. Zou ik m dan woensdag al kunnen maken? Vegan blijft meestal wel langer goed maar ik twijfel vanwege de wortel!
Ik heb een mega taartvorm dus dan zou ik m in taartvorm in de koelkast kunnen doen met vershoudfolie er over. Wat denk jij redt ie dat of beter later maken?
Dag Demi,
Sorry voor de vertraging! Ik was met vakantie :). Ik zou de cake gerust op voorhand maken maar niet langer dan een dag of 2. Hij gaat zeker nog goed zijn om te eten maar des te langer hij gebakken staat des te droger hij wordt. :)
Veel liefs en gefeliciteerd!!
Ellen