Worteltaart (vegan)

Het is bijna zo ver! Dagen zonder Vlees komt tot een eind. Bij wie is het goed gegaan? Hopelijk hebben jullie veel inspiratie uit mijn receptjes kunnen halen! :) Om deze actie met een knal af te sluiten (niet dat je een excuus nodig hebt om deze lekkernij te maken), deel ik nog een prachtige worteltaart – ideaal voor op de paastafel – helemaal van plantaardige ingrediënten. Dit wordt smullen!

De klassieke worteltaart doet het al-tijd goed! Op welk feestje ik ze ook meebreng, mensen zijn er dol op. Smeuïg, kruidig en gewoonweg onverwacht door de wortel. Ik zie dan meestal een paar worteltaart-maagdjes onzeker kijken, maar zodra je ze overhaalt hebt vallen ze helemaal aan. Haha!

Deze taart gebruikt geen eieren, melk of boter maar kiest voor plantaardige varianten. Ik gebruik olie voor het deeg, amandelmelk en Solo voor de topping, maar je kan deze natuurlijk gewoon terug vervangen door de klassieke versies als jij niets geeft om plantaardige voeding. Anyway, de taart is TOP en super van smaak. Deze moet je maken!

Worteltaart (vegan)

Ingrediënten

  • 250g zelfrijzende bloem
  • 200g lichtbruine suiker
  • 3 wortelen, geraspt
  • 120ml olie
  • 150ml melk (ik nam amandel)
  • 1tl kaneel
  • 1/2de tl gemberpoeder, optioneel
  • Topping:
  • 150g plantaardige boter, kamertemperatuur
  • 250g bloemsuiker

Werkwijze

  1. Verwarm de oven op 180°C.
  2. Doe de bloem samen met de suiker en kruiden in een kom en roer goed door zodat er geen klontjes meer inzitten.
  3. Maak een kuiltje in het midden en doe daar de olie en melk bij en roer met een garde goed door elkaar. Het deeg moet dik zijn maar nog wel "mixbaar".
  4. Doe de wortelen onder het deeg met een spatel zodat ze goed verdeeld zijn.
  5. Zet in de oven voor 35 minuten tot een tandenstoker proper uit de cake komt als je hem prikt.
  6. Laat afkoelen in de vorm voor 30 minuten en daarna uit de vorm tot kamertemperatuur.
  7. Topping:
  8. Maak de topping door de plantaardige boter los te mixen met een elektrische mixer en dan beetje bij beetje het poedersuiker toe te voegen (als er klontjes zijn, zeef dan eerst!). Bestrijk de cake royaal met de frosting.

Smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk:



7 thoughts on “Worteltaart (vegan)”

  • Ik wil dolgraag eens worteltaart maken maar helaas zie ik dat hier ook veel suiker inzit. Heb je tips om hier een gezonde versie van te maken, die minstens even lekker is natuurlijk ;)
    Grtjes

    • Dag Kristien,

      Inderdaad, vegan is geen synoniem voor gezond zoals veel mensen denken! Als je geen zoetebek bent kan je de hoeveelheid suiker reduceren of vervangen door een suikervervanger naar jou keuze. De textuur en baktijd zal daardoor misschien wel iets wijzigen!

      Liefs,
      Ellen

  • Hallo,

    Dit ziet er een top recept uit ! Op jou foto zie ik dat je twee laagjes hebt – hoe doe je dat ? En kan je de cake op voorhand maken of raadt je dat af voor de frosting ?

    Alvast bedankt en groetjes,
    Victoria

    • Dag Victoria,

      Ik bak de cake gewoon in zijn geheel en snij hem na afkoelen doormidden. Gaat prima met een broodmes! De cake kan je gemakkelijk een dag op voorhand maken, de frosting ook. Ik zou alleen de frosting dan nog even terug opkloppen zodat hij lekker luchtig is. Sluit hem ook zeker goed af zodat er geen uitgedroogd laagje bovenop komt.

      Groetjes,
      Ellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *