4.85 van 13 beoordelingen

Speculaas rolletjes

Speculaas rolletjes, wat kan dat zijn? Bedenk je de heerlijke kaneelrolletjes die ik al eerder op de blog deelde, maar dan met een vulling van speculaaspasta. Gelukkig blijft het recept even eenvoudig en snel, maar het eindresultaat is zo on-ge-lofelijk lekker! Ik laat je in deze blogpost zien hoe eenvoudig het is om deze speculaas rolletjes zelf te maken.

Speculaas rolletjes maken

Voor dit recept heb je slechts een handvol ingrediënten nodig. Aangezien deze speculaas rolletjes voornamelijk uit kant-en-klaar croissantdeeg (ik gebruik het deze) en speculaaspasta mag je mij er altijd voor wakker maken. In dit recept heb je geen gedoe met deeg maken, rijzen, wachten tot alles klaar is maar heb je in 10 minuten de rolletjes in de oven en een half uurtje later kan je genieten van een overheerlijk warm dessert met speculaas.

speculaas rolletjes

Voor de liefhebbers van dessert met speculaas

Als je zelf dol bent op speculaas, of je gasten over de vloer krijgt die er maar geen genoeg van kunnen krijgen, dan moet je deze speculaas rolletjes echt op de menu zetten. Speculaaspasta binnenin, speculaaspasta bovenop en afwerken op het einde doen we met verkruimelde stukjes speculaas!

Kan je deze speculaas rolletjes een dag op voorhand voorbereiden?

Ja dat kan! Maak de rolletjes al klaar en doe ze in de ingevette ovenschaal. Dek ze af met een propere theedoek en zet in de koelkast tot je klaar bent om ze af te bakken. Je kan ook de frosting al klaarmaken en bewaren. Laat die wel terug tot kamertemperatuur komen en roer even goed door, anders is de frosting te stijf.

Gebruik je crunchy of gewone speculaaspasta?

Dat mag je zelf kiezen! Ik koos voor de gewone smeuïge variant. Als je binnenin ook wat crunch wil, ga dan voor crunchy.

Kan je de frosting weglaten?

De rolletjes zijn heerlijk zonder iets op, maar de frosting maakt het wel écht af! De frosting kan je maken tijdens het bakken van de rolletjes in de oven. Je hebt er overigens maar twee ingrediënten voor nodig.

Hoe snij je het best je speculaas rolletjes?

Gebruik een scherp mes of gebruik een trucje dat ik pas heb ontdekt. Neem een stukje (propere uiteraard) flosdraad en snij zo je rolletjes in schijfjes. Dit gaat super gemakkelijk. Daarmee hou je de rolletjes qua vorm het aller mooist intact, omdat je geen druk moet zetten.

Speculaas rolletjes aanpassingen en bewaren

Aanpassingen

  • Wil je een lactosevrije optie voor deze speculaas rolletjes? Neem dan een lactosevrije optie (vegan is vaak een makkelijk alternatief), zoals bijvoorbeeld dit croissantdeeg. Neem plantaardige room/melk voor de frosting.
  • Aangezien speculaaspasta niet glutenvrij is, is het moeilijker hier een glutenvrije variant voor te voorzien. Dan raad ik eerder aan om deze kaneelrolletjes te maken met glutenvrij croissantdeeg.
  • Dit recept bevat van nature geen eieren en kan dus gegeten worden door mensen met een ei-intolerantie.

Bewaren

  • De speculaas rolletjes smaken op hun best als ze de dag zelf afgebakken worden. Je kan het deeg wel op voorhand al voorbereiden, zie hierboven.
  • Heb je nog rolletjes over? Dan kan je dit dessert met speculaas in een luchtdichte verpakking bewaren op het aanrecht tot 2 dagen na het bakken. Zo lang zullen ze niet overleven. ;)

Speculaasrolletjes

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:30 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:10 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:20 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.85 van 13 beoordelingen

Ingrediënten

  • 2 rollen/tubes kant-en-klaar croissantdeeg standaard formaat
  • 200 gram speculaaspasta + een beetje voor bovenop

Voor de frosting

  • 100 gram poedersuiker
  • 2-3 eetlepels melk of room
  • 2 speculaasjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Haal het deeg uit de verpakking, maar haal de driehoekjes niet uit elkaar. snij per 4 driehoekjes het deeg en leg onder elkaar zodat je een grote rechthoek krijgt. Druk alle gaatjes dicht en maak met je vingers de stukjes deeg aan elkaar.
  • Is de speculaaspasta nog wat vast, zet hem dan 15 seconden in de microgolfoven om de pasta wat vloeibaarder te maken. Verdeel de speculaaspasta gelijkmatig over het deeg.
  • Rol de lange kant op tot een lange worst. Snij eventueel de randjes eraf en snij de rest van het deeg in 8 rolletjes.
  • Les de rolletjes in een ingeboterde ovenschaal en zet in de oven voor 18-22 minuten tot de rolletjes goudbruin zijn.

Voor de frosting

  • Zeef de bloemsuiker als er klontertjes in zitten. Voeg stap voor stap de melk/room toe tot een stevige maar lopende frosting.
  • Laat de speculaasrolletjes zeker 30 minuten afkoelen alvorens de frosting er over te verdelen. Verdeel eventueel bovenop nog wat extra speculaaspasta en wat speculaaskruimels.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Geniet met volle teugen van deze speculaas rolletjes. Zomaar op een zondag of op een heerlijke kerstbrunch. Ben je nog op zoek naar meer recepten? Neem dan een kijkje op de kerstrecepten pagina waar je ze allemaal in een gemakkelijk overzichtje vindt. Of ga eens snuisteren op de ontbijt-pagina vol hartige en zoete recepten.

En heb je een recept van Kokerellen gemaakt? Vergeet dan geen rating of reactie achter te laten. Dat kan onderaan het recept of op het aantal sterren klikken (bovenaan of in het recept) dat je wil toekennen.

speculaas rolletjes

Nog goesting?

Cake & taart
00:45

Worteltaart (vegan)

No-bake
00:30

Kokos-citroentaart (vegan)

Koekjes
00:40

Speculaas-appelflappen

Dessert
00:20

Speculaas cheesecake

Cake & taart
00:50

Pompoentaartjes

Cake & taart
00:50

Chocoladetaart met 4 ingrediënten (glutenvrij)

Vegan
00:25

De allerlekkerste (vegan) wafels

Dessert
00:55

Citroen cheesecake met frambozen