Iets dat in ieders repertoire mag zitten (vind ik): een recept voor een overheerlijke vegetarische lasagne vol groentjes! In al die jaren heb ik het nog niet meegemaakt dat mensen tegen mij zeiden, ‘Oh Ellen, lasagne dat vind ik nu echt niet lekker’. Dus je weet gewoon dat je met zo’n ovenschotel altijd zal scoren als je volk over de vloer krijgt.
Wat maakt een vegetarische lasagne nu zo lekker? Voor mij is het de mix tussen een heerlijke tomatensaus, een smeuĆÆg ‘kaaslaagje’ en natuurlijk de gegratineerde kaas bovenop. Lasagne heeft de reputatie om nogal calorierijk te zijn. Niet gezegd dat een bechamelsaus ongelofelijk lekker is, maar het is bovendien ook best wat extra werk. Ik hoor vaak dat mensen ook last hebben om hun roux glad te krijgen. Ik ga voor een lichtere Ć©n vooral snellere saus op basis van ricotta. Ik voeg er wat extra gehakte spinazie aan toe voor een boost in veggies.
Vegetarische lasagne met geroosterde groenten
Ik gebruik ook een geheim ingrediĆ«nt bij mijn geroosterde groenten. Ik ga niet voor verse paprika’s maar neem de geroosterde variant uit een bokaal. De licht zure smaak complimenteert de andere groenten perfect en zorgt voor een fijn smaakverschil in het eindproduct! Een aanrader om eens uit te proberen. Voor de geroosterde groenten neem ik mijn favoriete spaghetti groenten: wortel, courgette, aubergine en ui. Maar uiteraard kan je champignons, selder, of andere groenten toevoegen naar eigen smaak.

Vegetarische lasagne: hoe maken we dit recept voedzamer?
De tips om een lasagne voedzamer te maken:
- Gebruik geen bechamelsaus. Het kost je extra afwaswerk, tijd en calorieƫn. Ga voor een lichtere variant door (zoals we in dit recept doen) ricotta te gebruiken of ga voor plakjes mozzarella.
- Vul je tomatensaus met heel veel groentjes. Ik kies in dit recept voor geroosterde groenten Ć volontĆ© en om spinazie onder de ricotta te mengen.
- Doordat je saus veel groenten bevat, gebruik je automatisch minder lasagne vellen. Kies voor de volkoren variant indien mogelijk. Zo heb je toch de smaak van de pasta (want courgette vellen alleen vind ik toch niet zo geweldig).
- Ga voor echte producten en skip light. Een lasagne is een ware smaakbom. Ga dus voor de ‘real deal’ en gebruik wat minder. Dan is het resultaat een stuk smaakvoller. Ik zou afraden om light ricotta te nemen.
Ingrediƫnten
- 1 kg van je favoriete groenten ik nam aubergine, wortel, courgette en rode ui
- 2 geroosterde paprika's uit een bokaal
- 200 g lasagnebladen
- 500 g tomatensaus (je kan ook tomatenblokjes gebruiken)
- 1 bol verse mozzarella
Voor de ricotta-saus
- 250 g ricotta
- 50 g Parmezaanse kaas
- 150 g spinazie vers of uit de diepvriezer (ontdooid en uitgelekt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220Ā°C.
- Prep je groenten voor de oven. Schil en snij in hapklare fijne stukjes. Begin met de groenten die het langst moeten garen (bij mij wortel en aubergine). Leg ze op de bakplaat zodra ze gesneden zijn, drizzle een klein beetje olijfolie en zet alvast in de oven terwijl je de rest van de groenten snijdt.
- Herhaal met de andere groenten en voeg systematisch toe aan de bakplaat. Wanneer de laatste groentes gesneden zijn, kruid met peper en zout en eventueel wat Italiaanse kruiden. Zet in de oven voor ongeveer 30 minuten of tot de groenten beetgaar zijn.
- Hak de spinazie fijn of ontdooi als je hem uit de vriezer gebruikt. Laat hem dan ook goed uitlekken zodat er geen overtollig vocht meer in zit.
- Rasp de Parmezaan en meng samen met de spinazie en ricotta. Kruid met peper en indien nodig wat zout.
- Zodra de groenten gaar zijn, haal ze uit de oven en verlaag de temperatuur naar 180Ā°C.
- Meng de gegrilde groenten met de tomatensaus. Snij de gegrilde paprika's in dunne reepjes en voeg ook toe. Kruid af naar smaak.
- Stel je lasagna samen in een ovenschaal. Begin met een klein bodempje saus (zo plakken je bladen niet aan de bodem). Verdeel hierover wat lasagnebladen, laat ze niet overlappen. Schep er een gulle portie groentensaus op. Dek af met nieuwe bladen en ga dan voor een laagje ricotta. Herhaal tot alle componenten op zijn.
- Bedek de bovenkant met stukjes verse mozzarella en zet in de oven voor 40-45 minuten.
Geniet van deze overheerlijke vegetarische lasagne boordevol smaak en groentjes!
Nieuwsgierig naar meer heerlijke recepten? VerkenĀ ons uitgebreide assortiment aan pasta receptenĀ op Kokerellen.be voor meer culinaire inspiratie of ga eens voor een lasagne met aubergine en burrata. Vergeet ook niet om ons te volgen opĀ Instagram (@kokerellen)Ā voor dagelijkse updates, achter de schermen en meer smakelijke creaties.
Smakelijk! X Ellen

Krijg je maar geen genoeg van lasagne? Probeer dan ook eens deze met pompoen, snelle lasagne uit de pan of met pesto en zongedroogde tomaatjes.
Hoi , het lijkt me een heerlijk eerlijk recept, wat ik zeker ga maken! Een vraagje, wanneer ik de lasagne de dag ervoor maak, hoe verwarm ik deze dan op de dag dat we de lasagne gaan eten? Oven voorverwarmen? Zilverfolie erover. Hoelang?
Hoi Monique,
Als je weet dat je hem gaat afbakken en opnieuw gaat opwarmen zou ik een beetje extra tomatensaus toevoegen dan het recept voorschrijft.
Om op te warmen:
Verwarm de oven voor op 175Ā°C en dek de lasagne af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen. Plaats in de oven en laat de lasagne 25 tot 30 minuten opwarmen, totdat hij door en door heet is. Voor een knapperige bovenkant kun je de folie de laatste 5 Ć 10 minuten verwijderen. Zodra de lasagne goed verwarmd is, haal je hem uit de oven en laat je hem een paar minuten rusten voordat je hem serveert.
Veel succes! :-)
Groetjes,
Ellen