5 van 6 beoordelingen

Lasagne met aubergine en burrata

Lasagne met aubergine. Een lasagne is hét comfortfood bij uitstek, maar met een twist van gegrilde groenten, romige mascarpone en fluweelzachte burrata wordt dit een echte parel voor je volgende feestje. Deze vegetarische lasagne met aubergine, courgette en burrata combineert de eenvoud van Italiaanse smaken met een verfijnde presentatie die perfect past bij een feestelijk etentje met vrienden of familie. En nee, niemand zal het vlees missen. ;-)

lasagne met aubergine

Lasagne met gegrilde groenten met kerst

Gegrilde groenten zoals aubergine en courgette geven een rokerige, hartige smaak die prachtig combineert met romige kazen. Aubergine absorbeert smaken goed en krijgt een bijna vlezig mondgevoel na het grillen, terwijl courgette zorgt voor een lichtere toets. De mascarpone in deze lasagne met aubergine zorgt voor een zijdezachte textuur in de sauslagen, en de burrata als topping voegt een decadente romigheid toe die deze schotel echt speciaal maakt.

Ik werk de bovenkant van mijn lasagne af met geroosterde pijnboompitten en verse basilicumblaadjes. Als je daar van houdt kan je ook nog afwerken met wat druppeltjes truffelolie voor een extra verfijnde toets.

Tips voor een perfect geslaagde lasagne met aubergine

  • Grillen is essentieel: Zorg ervoor dat de aubergine en courgette goed zijn gegrild. Dit voorkomt dat de groenten waterig worden en geeft een intensere smaak. Uiteraard kan je wel andere groenten gebruiken als je dat verkiest.
  • Kies de juiste kazen: Ik merk dat er toch een grote diversiteit zit in romigheid en volheid van smaak tussen verschillende merken van kaas, specifiek in de supermarkt. Als het budget het toelaat, zou ik aanraden om een gekende romige mascarpone en burrata te nemen in plaats van de goedkoopste op het schap.
  • Voorkom een natte lasagne: Laat vochtige ingrediënten zoals tomatensaus of gegrilde groenten goed uitlekken voordat je ze in de lasagne verwerkt. Dit helpt om de lasagne stevig te houden. Belangrijk is wel om genoeg vocht in je lasagne te hebben om de bladeren te doen garen. Twijfel je? Hou eventueel nog wat extra tomatensaus apart en serveer die er bij.
  • De finishing touch: Voeg verse basilicumblaadjes pas na het bakken toe. Ze blijven fris en levendig en geven een extra geurige toets aan het gerecht. Ik voeg ook gegrilde pijnboompitjes toe (ik doe dit liever apart zodat ze niet te donker worden) en een scheutje truffelolie.

Veel gestelde vragen over lasagne met aubergine

Moet ik de lasagnevellen voorkoken?

Nee, de meeste moderne lasagnevellen hoeven niet voorgekookt te worden. Zorg er wel voor dat de sauslagen vochtig genoeg zijn, zodat de vellen goed kunnen garen in de oven.

Kan ik de burrata vervangen?

Ja, als burrata niet beschikbaar is, kun je verse (buffel)mozzarella gebruiken. Hoewel mozzarella minder romig is, biedt het nog steeds een heerlijke smaak en textuur. Burrata is feestelijker.

Kan ik deze lasagne invriezen?

Ja, maar voeg de burrata pas toe na het ontdooien en opwarmen. Zo behoudt de kaas zijn romige textuur.

Deze vegetarische lasagne kan zowel rauw als gebakken worden ingevroren:

  • Rauw: Bouw de lasagne en vries deze ongebakken in. Laat hem volledig ontdooien voordat je hem in de oven bakt.
  • Gebakken: Laat de lasagne afkoelen, verdeel in porties, en vries in. Ontdooi in de koelkast en verwarm in de oven.

Hoe grill ik aubergine voor lasagne?

Snijd aubergine in plakken (0,5 cm), bestrijk met olijfolie, en grill op een grillpan, in de oven (200°C, 10-15 min), of barbecue tot goudbruin.

Kan ik aubergine vervangen in dit lasagne recept?

Ja, courgette, paprika of portobello’s zijn goede alternatieven met een vergelijkbare structuur of ga experimenteren met groenten die jij lekker vindt.

lasagne met aubergine

Deze feestelijke vegetarische lasagne voorbereiden

Natuurlijk willen we op de dag van het feest zo weinig mogelijk werk doen, dus hierbij alle stappen die je op voorhand kan klaarmaken (24u):

  • Maak de tomatensaus en laat afkoelen.
  • Snij en grill de aubergines en courgettes en laat afkoelen.
  • Maak de mascarponesaus (ei en Parmezaanse kaas toevoegen).
  • Rooster de pijnboompitten.
  • Stel de lasagne samen – eens alle ingrediënten afgekoeld zijn – werk af met de burrata bovenop en dek goed af en plaats in de koelkast.
  • Bak af volgens de instructies in het recept + 5 minuten. Zet de lasagne zo laag mogelijk in de oven zodat de kaas niet te donker wordt.

Lasagne met aubergine en burrata

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 01uur:05 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:30 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:35 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

5 van 6 beoordelingen
4 personen*

Ingrediënten

Voor de tomatensaus

  • 2 blikken polpa (fijne tomatenblokjes)
  • 2 teentjes look
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels gedroogde oregano of andere groene kruiden

Voor de gegrilde groenten

  • 2 aubergines
  • 1 grote courgette

Voor de mascarponesaus

  • 350 gram mascarpone
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 1 ei

Voor de lasagne

  • 8 lasagnebladeren ongeveer, hangt af van je ovenschaal
  • 1 burrata
  • een handjevol geroosterde pijnboompitten
  • een handjevol verse basilicumblaadjes
  • truffelolie optioneel

Instructies voor de lasagne met aubergine

Voor de tomatensaus

  • Pel de look en snij fijn. Neem een sauspan en voeg wat olijfolie toe en bak de look voor 2 minuten goudbruin.
  • Voeg tomatenpuree, gedroogde oregano en een flinke dosis peper en zout toe. Laat even meebakken.
  • Voeg dan de tomatenblokjes toe, draai het vuur laag en laat de saus (met deksel) zo'n 20 minuten pruttelen. Proef de saus, afhankelijk van de zuurtegraad van de tomaten kan een een lepeltje suiker of een bouillonblokje toevoegen om de smaak van de saus te boosten.

Voor de gegrilde groenten

  • Was de aubergine en courgette en snij in plakken van ongeveer 1 centimeter dik.
  • Neem een ruime (grill)pan en bak de groenten goudbruin in olijfolie aan beide kanten. De aubergine (ong 6 minuten op hoog vuur) duurt altijd wat langer dan de courgette (nog 3/4 minuten op hoog vuur). Kruid beide kanten royaal met peper en zout tijdens het bakken.

Voor de mascarponesaus

  • Doe de mascarpone samen met het ei en de Parmezaanse kaas in een kom. Meng tot een glad geheel, voeg eventueel een scheutje melk/room toe als het mengsel erg stijf is. Kruid met peper en proef of er nog extra zout nodig is (de Parmezaan is al redelijk zout).

Voor de lasagne

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht).
  • Neem een decoratieve ovenschaal en verdeel onderaan een klein beetje van de tomatensaus. Leg hierop de eerste lasagnevellen, gevolgd door een ruimere portie van de tomatensaus. Verdeel bovenop een laag gegrilde groenten en besmeer met de mascarponesaus.
  • Herhaal nu opnieuw met lasagnevellen, tomatensaus, groenten en mascarponesaus tot je bovenaan je ovenschaal komt of je ingrediënten op zijn. Als je wat tomatensaus over hebt, dat is niet erg, die kan je eventueel mee serveren of de. volgende dag gebruiken.
  • Eindig de lasagne met de kaassaus en verdeel bovenop de uitgelekte burrata. Ik scheur hem in stukken en probeer de kaas zo goed mogelijk gelijkmatig te verdelen.
  • Zet de lasagne in de oven (of in de koelkast als je hem op voorhand maakt) voor minimaal 35 minuten. Prik even met een mes om te testen of de lasagnebladeren goed gaar zijn. De bovenkant van je lasagne wordt goudbruin.
  • Laat de lasagne even afkoelen en serveer met eventueel verse basilicum, pijnboompitjes en een scheutje truffelolie als finishing touch!
* Dit zijn royale porties! Als dit gerecht een onderdeel wordt van een (zeer) uitgebreide kerstmenu, zou ik durven zeggen dat dit gerecht voor 6 personen voldoende is. :-)

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Geniet van deze heerlijke feestelijke lasagne met aubergine en burrata! Liefs, Ellen X

Ben je nog op zoek naar meer recepten? Neem dan een kijkje op de kerstrecepten pagina waar je ze allemaal in een gemakkelijk overzichtje vindt. Op Instagram deel ik ook veel kerstinspiratie en korte recept video’s.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

lasagne met aubergine

Ben je op zoek naar meer lasagne recepten? Wat dacht je van deze:

Nog goesting?

toast avocado caprese
Lunch
00:10

Toast avocado caprese

Witloof salade met appel
Winter
00:10

Witloof salade met appel

rijst met parmezaan
Vegetarisch
00:35

Creamy eenpotsrijst met parmezaan & oesterzwammen

parelcouscous met pompoen
Veggie
00:40

Parelcouscous met gegrilde pompoen, ui en walnoten

hartige groententaart
Lunch
00:50

Hartige groententaart met mozzarella & gegrilde groente...

tortellini soep
Lunch
00:20

Snelle tortellini soep

Couscous met gegrilde groenten
Vegetarisch
00:40

Oosterse couscous met gegrilde groenten

turks brood met geroosterde paprika
Lunch
00:05

Turks brood met geroosterde paprika, olijventapenade en...