Hartige plaattaart met verse kaas, nectarines en prosciutto

Hartige plaattaart, niet aangesneden in bovenaanzicht

Het is duidelijk! Dit najaar zullen we binnenhuis onze eigen feestjes moeten maken. Dat kan gelukkig ook met (beperkt) goed gezelschap en lekker eten. ;) Zoals deze hartige plaattaart met nectarines bijvoorbeeld. Qua smaak zitten we nog in de zomer met de combi van dit lekker zomerfruit en de hartige smaak van de ham, de zachte smeuïge verse kaas van St Môret en balsamico crème maar deze taart smaakt ook nog heerlijk naarmate we meer in herfstweer komen.

Plaattaart is niet enkel een heerlijke lunch in combi met een soepje of een fris slaatje, maar ook de perfecte aanvulling voor een uitgebreide brunch. Mijn favoriete brunch combi is altijd een paar zoetigheden, brood met wat belegjes en een hartige taart! Deze hartige plaattaart is zo’n showstopper zonder dat je er veel werk voor moet verzetten. My kind of food dus ;). Bovendien kan je van deze plaattaart de allerleukste kids-versie maken, samen met je kinderen. Laat ze vormpjes uitsteken of zelf iets verzinnen zoals deze leuke sterren, hartjes of katjes. Ze hebben vast de leukste ideeën!

Hartige plaattaart met verse kaas, nectarines en prosciutto

Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 vel rond bladerdeeg
  • 100 g St Môret verse kaas
  • 100 g prosciutto
  • 2 gele nectarines
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • Een handje vol verse basilicum
  • Balsamicocrème voor de afwerking

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snij de nectarines in dunne partjes.
  • Rol het vel bladerdeeg uit en snij een rand in van ongeveer een centimeter (niet helemaal tot beneden, maar we maken een inkeping). Prik met een vork gaatjes in de binnenste cirkel bladerdeeg.
  • Verdeel de St Môret verse kaas over het bladerdeeg tot aan de cirkel en kruid met peper en zout.
  • Verdeel de nectarines over de plaattaart, nadien de pijnboompitjes.
  • Bestrijk de rand van de taart eventueel met wat room, melk of losgeklopt eigeel voor een mooi bruin korstje en zet de plaattaart in de oven voor 15-17 minuten tot de taart goudbruin is.
  • Haal de taart uit de oven en beleg met de prosciutto.
  • Maak dunne plakjes Parmezaanse kaas met een kaasrasp en verdeel over de taart. Drizzle eventueel wat van de balsamicocrème over de taart. Werk af met een paar verse blaadjes basilicum.

Notities

PRO TIP: Dit recept is perfect voor een gezellige en feestelijk brunch met vrienden of familie. Om de kleintjes niet te vergeten, kan je kleinere versies van deze plaattaart maken en het bladerdeeg in leuke vormen snijden, bijvoorbeeld een hartje, ster of kat.

Eet smakelijk! Liefs, Ellen

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met St Môret. Als je meer wil weten over betaalde samenwerkingen, verwijs ik je graag door naar mijn disclaimer.

You may also like



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept