Homemade Healthy Falafel (4 ingrediënten)

IMG_6495 copy

Hoewel ik een stukje vlees zeker en vast wel kan appreciëren, ben ik ook dol op de vegetarische keuken. Eén van de meer recentere ontdekkingen daarbij was zeker en vast falafel. Ik had het al bij verschillende leuke eettentjes in Antwerpen geprobeerd (hier en hier), dus natuurlijk begint het dan al gauw te kriebelen om dit ook eens zelf te proberen maken. Met trots deel ik dan ook vandaag dit te gemakkelijk voor woorden receptje voor falafel met maar 4 ingrediënten.

Natuurlijk zijn er van dit groenteballetje op basis van kikkererwten al oneindig veel variaties gemaakt, veel waarvan ik zeker weet dat ze overheerlijk zouden zijn. Maar bij de meeste recepten moest ik scrollen om alle ingrediënten te kunnen lezen, of kon ik de helft van de namen niet eens uitspreken. Zo moeilijk kan falafel maken nu ook weer niet zijn, dacht ik.

Dus ik ging aan de slag met de ingrediënten die naar mijn mening de basis vormden voor een heerlijke falafel. En wat bleek, meteen een killer combinatie! Geen ei, geen bloem, geen extraatjes nodig voor deze balletjes. En het beste is bovendien dat ze ten opzichte van traditionele versies niet gefrituurd worden, maar in de pan gebakken worden. Liefst nog met zo min mogelijk olie om de balletjes krokanter te kunnen maken!

IMG_6485 copy

Kortom, ik weet wat er de komende weken regelmatig bij ons op de menu zal staan! Heerlijke veggie balletjes boordevol smaak, met een krokant buitenlaagje en een smeuïge binnenkant. Ik ga vast en zeker nog experimenteren met andere kruiden, zoals currypoeder en koriander, maar heb je alleen de basis in huis ben je ook al verzekerd van succes. Vertrouw me! ;)

Homemade Falafel

Aantal personen: 2 grote eters

Ingrediënten

  Voor de falafel:
 • 1 blik kikkererwten (400 gram)
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 handvol verse peterselie
 • 1 theelepel komijnpoeder
 • Voor het serveren:
 • pitabroodjes
 • slasaus/looksaus
 • verse groentjes, zoals spinazie, tomaatjes,..

Werkwijze

 1. Doe alle ingrediënten voor de falafel in een keukenmachine of maal fijn met een staafmixer. Het geheel moet plakkerig genoeg zijn om balletjes van te maken.* Proef het mengsel ook of het nog zout of peper nodig heeft (ik deed er ongeveer een halve theelepel zout in).
 2. Verdeel het mengsel in gelijke balletjes en druk een beetje plat tot schijfjes. Ik maakte mijn balletjes met een ijsschep, dat ging erg gemakkelijk.
 3. Verwarm een koekenpan voor op middel vuur (niet te warm) en bak de balletjes voor 3 minuten aan elke kant tot goudbruin.
 4. Serveer met de vers getoaste pitabroodjes en de groentjes.

Notes

*Is het mengsel nog niet helemaal gemakkelijk om te vormen? Steek het dan afgedekt een half uurtje in de diepvriezer.

Smakelijk!
IMG_6492 copy

 7 gedachten over “Homemade Healthy Falafel (4 ingrediënten)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *