Deze ovenschotel met kip en champignons brengt alles wat ik lekker vindt samen in één smaakvolle schotel. Ik hou van gerechten die niet te veel gedoe vragen, zeker doordeweeks. Deze makkelijke ovenschotel met kip maak je in één pan en één ovenschaal (of gebruik een ovenvaste pan, dan heb je nog minder afwas).
Het resultaat? Een heerlijk geurende schotel met een smeuïge roomsaus, zachte aardappelschijfjes en een goudbruin kaaskorstje.


Champignons een veelzijdige dankbare groente
Hoewel champignons vaak met de herfst worden geassocieerd, worden ze in Europa het hele jaar door geteeld. Omdat ze binnenshuis groeien op een natuurlijk substraat en in een gecontroleerd klimaat, zijn ze altijd vers én betaalbaar verkrijgbaar. De bekendste soorten zijn de witte champignon – een echte klassieker in elk huishouden – de bruine of kastanjechampignon met zijn iets vollere, aardse smaak, en de portobello, een grotere variant waarvan de open hoed perfect is om te vullen of als vegetarisch alternatief te gebruiken. Daarnaast winnen ook oesterzwammen, shiitake en beukenzwammen aan populariteit dankzij hun intense smaak en stevige textuur.
In deze ovenschotel met kip en champignons komen ze heerlijk tot hun recht: de champignons zorgen niet alleen voor extra smaak, maar ook voor die typische, hartige toets die het gerecht zo lekker maakt. Een eenvoudige manier om elke maaltijd nét dat beetje meer diepte te geven.
Wist je dit over champignons?
Champignons zijn echte smaakversterkers. Ze bevatten natuurlijke umami, hetzelfde smaakcomponent dat je ook terugvindt in tomaten en Parmezaanse kaas. Daardoor maken ze elk gerecht net wat dieper van smaak — zelfs als je minder zout gebruikt.
Nog een leuke weetje: champignons nemen heel snel vocht op. Was ze dus liever niet onder de kraan, maar borstel of veeg ze schoon met een keukenpapiertje. Zo behouden ze hun structuur én hun volle smaak tijdens het bakken.
En ga je champignons bakken in een te volle pan? Dan gaan ze stoven in plaats van bakken. Geef ze wat ruimte en een flinke hitte: zo worden ze mooi goudbruin en proef je hun pure, nootachtige smaak.
Tips voor de beste ovenschotel met kip en champignons
- Gebruik een pan met hoge zijden. Heb je een ovenvaste pan met hoge zijden? Dan kan je de hele ovenschotel rechtstreeks in je pan maken en in de oven zetten. Zo niet, dan wil je veel plaats voor groenten en saus.
- Proef en kruid. Kruid elk onderdeel (kip, saus en groenten) om een smaakvolle romige ovenschotel met kip te bekomen.
- Prep op voorhand. Je kan deze ovenschotel 24u op voorhand voorbereiden en afgedekt in de koelkast bewaren.
- Geen fan van kip? Ga voor extra champignons of de toevoeging van een andere groente. Gehakt rul bakken is ook een lekker alternatief.
Makkelijke ovenschotel met kip: snel klaar met weinig afwas
Deze romige ovenschotel met kip en champignons is ideaal voor drukke weekavonden. Je kan zo goed als het hele recept op voorhand voorbereiden en in de oven zetten zodra je thuis komt van werk. Een half uurtje later staat deze dampende pan lekkers al op tafel. Ik ga voor gemak en gebruik voorgesneden en voorgekookte aardappelschijfjes uit de supermarkt. Maar kook gerust je eigen aardappelen of gebruik restjes van een ander gerecht.


Ingrediënten
- 400 g kippendijfilet in blokjes
- 2 eetlepels Italiaanse kruiden
- 1 ui
- 250 g champignons
- 2 wortelen
- 1 preistengel
- 200 ml kookroom of roomkaas natuur/met kruiden/light
- 1/2 de kipbouillonblokje
- 400 g aardappelschijfjes voorgekookt
- 100 g gemalen kaas
Instructies voor de ovenschotel met kip en champignons
- Zet een ruime pan met hoge zijden op hoog vuur. Voeg wat olie of boter toe en bak de kipblokjes rondom bruin, zo’n 3-4 minuten. Kruid met de Italiaanse kruiden en peper en zout.
- Schil en snij ondertussen de ui, prei en wortel fijn.
- Borstel de champignons schoon en snij in grove stukken.
- Voeg de ui toe aan de kip en bak glazig, zo’n 2 minuten. Voeg dan de wortelen, prei en champignons toe. Bak tot de groenten beetgaar zijn, zo’n 8-10 minuten.
- Voeg de kookroom toe samen met een scheutje water en het bouillonblokje. Proef en voeg eventueel extra bouillon toe of kruid verder af met peper en zout. Laat zo’n 2-3 minuten pruttelen tot de saus wat is ingedikt.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Verdeel de kip en groenten over de ovenschaal. Afhankelijk van hoeveel schijfjes en hoe groot je ovenschaal is, kan je onderaan ook een laagje aardappelen toevoegen. Doe eerst wat olie op de bodem anders gaan ze kleven. Dek de bovenkant van je ovenschotel af met de aardappelschijfjes. Bovenop gaat de kaas.
- Zet de ovenschotel laag in de oven voor zo’n 30 minuten tot de aardappelen gaar zijn en de kaas goudbruin is.
Geniet van deze romige ovenschotel met kip en champignons! Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer avond recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de dinner pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Deze blogpost ‘ovenschotel met kip en champignons’ kwam tot stand in samenwerking met europeanmushrooms.com.

Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeën of meningen van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) weer. Noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.









Was weer een heerlijk recept, waarvoor dank🙏.