Nog geen beoordelingen

Gebakken peer met honing en opgeklopte ricotta

Gebakken peer met opgeklopte ricotta? Sounds good to me! Dit is het perfecte dessertje na een zware (feest)maaltijd die je toch graag zoet wil afsluiten. We gebruiken een van de weinige seizoensfruitjes die momenteel beschikbaar zijn, maar daarom zeker niet minder lekker: de peer!

Ik ben dol op fruit. Maar, ja er is een maar. Ik heb zo iets met textuur. Zou moét een banaan van mij goed rijp zijn, anders plakt ie aan mijn tanden (niet leuk!). Of moet een appel lekker stevig en sappig zijn en niet korrelig (niet leuk!). Een peer? Ook die moet stevig zijn. Lekker crunchy om in te bijten. Ben je ook dol op harde peer maar liggen die van jou ook al iets te lang in de koelkast? No worries, dit recept voor gebakken peer is helemaal perfect voor jou!

De gebakken peer krijgt een heerlijk warm en zacht binnenkantje met de zoete smaak van honing en kruidige vanille. Die twee smaken steken we ook meteen in de topping: heerlijke opgeklopte ricotta. Ricotta is meestal vrij korrelig van textuur, maar door hem enkele minuten op te kloppen met een handmixer is hij in no time heerlijk fluweel zacht en perfect om in dessertjes zoals deze te verwerken.

gebakken peer met honing

Werk je gebakken peer af met wat gecrushte noten, of waar je er aan om zelf eens gekarameliseerde noten te maken (zie recept voor de link hoe je dit doet!). Of je hebt vast en zeker wel ergens snoepgoed liggen van de Sint of andere feestdagen. Die kan je ook verkruimelen en er over strooien voor de perfecte crunch!

Gebakken peer met opgeklopte ricotta

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:30 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:15 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:15 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

Nog geen beoordelingen
4 personen

Ingrediënten

  • 2 peren nog redelijk stevig
  • 1 vanillestokje
  • 2 el honing
  • 250 g ricotta

Als afwerking: gehakte (pistache)noten, gekaramiliseerde noten of zelfs wat fijn gecrushte koekjes.

    Instructies

    • Verwarm de oven voor op 180°C. Snij de peren doormidden (laat de schil er gerust aan) en verwijder het klokhuis met een lepeltje.
    • Wrijf een ovenschaaltje licht in met olie zodat de peer niet plakt en leg de halfjes met gesneden kant naar boven. Zet in de oven voor 15 minuten.
    • Snij ondertussen het vanillestokje doormidden en verwijder de zaadjes.
    • Doe de ricotta, samen met 1,5el honing en de helft van het vanillestokje in een grote kom en klop los met een handmixer voor ongeveer 2-3 minuten. De ricotta zal zacht en romig worden zonder brokjes.
    • Haal de peren uit de oven en smeer de bovenkant in met de overgebleven honing. Verdeel de rest van de zaadjes vanille over de peer en zet terug in de oven voor 5 minuten. De honing zal zo een beetje karameliseren.
    • Serveer de peer lichtjes afgekoeld uit de oven samen met een royale portie van de opgeklopte ricotta.
    • Werk af met wat gehakte nootjes of ga voor iets fancy en maak zelf je eigen gekarameliseerde noten.

    Heb je dit recept al eens geprobeerd?

    Laat ons weten wat je ervan vond!

    Smakelijk!

    Op zoek naar meer feestelijke recepten? Neem dan zeker een kijkje op de kerstpagina!

    Gebakken peer met honing en opgeklopte ricotta

    Nog goesting?

    Vlees
    00:45

    Curry kip met groenten uit de oven

    Lunch
    00:25

    Broccoli pastinaak soep

    Hoofdgerecht
    00:25

    Krokante Taco's met kip en cheddar uit de oven

    Pasta
    00:25

    Pasta met geitenkaassaus & Ganda ham

    Aardappel
    00:35

    Wortelpuree met prei, ham & oude kaas

    Lunch
    00:05

    Turks brood met geroosterde paprika, olijventapenade en...

    Vegetarisch
    00:20

    Eenpanspasta met zongedroogde tomaten

    Lunch
    00:20

    Knolselder salade met appel en walnoten crunch