Gebakken peer met opgeklopte ricotta? Sounds good to me! Dit is het perfecte dessertje na een zware (feest)maaltijd die je toch graag zoet wil afsluiten. We gebruiken een van de weinige seizoensfruitjes die momenteel beschikbaar zijn, maar daarom zeker niet minder lekker: de peer!
Ik ben dol op fruit. Maar, ja er is een maar. Ik heb zo iets met textuur. Zou moƩt een banaan van mij goed rijp zijn, anders plakt ie aan mijn tanden (niet leuk!). Of moet een appel lekker stevig en sappig zijn en niet korrelig (niet leuk!). Een peer? Ook die moet stevig zijn. Lekker crunchy om in te bijten. Ben je ook dol op harde peer maar liggen die van jou ook al iets te lang in de koelkast? No worries, dit recept voor gebakken peer is helemaal perfect voor jou!
De gebakken peer krijgt een heerlijk warm en zacht binnenkantje met de zoete smaak van honing en kruidige vanille. Die twee smaken steken we ook meteen in de topping: heerlijke opgeklopte ricotta. Ricotta is meestal vrij korrelig van textuur, maar door hem enkele minuten op te kloppen met een handmixer is hij in no time heerlijk fluweel zacht en perfect om in dessertjes zoals deze te verwerken.
Werk je gebakken peer af met wat gecrushte noten, of waar je er aan om zelf eens gekarameliseerde noten te maken (zie recept voor de link hoe je dit doet!). Of je hebt vast en zeker wel ergens snoepgoed liggen van de Sint of andere feestdagen. Die kan je ook verkruimelen en er over strooien voor de perfecte crunch!
Ingrediƫnten
- 2 peren nog redelijk stevig
- 1 vanillestokje
- 2 el honing
- 250 g ricotta
Als afwerking: gehakte (pistache)noten, gekaramiliseerde noten of zelfs wat fijn gecrushte koekjes.
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180Ā°C. Snij de peren doormidden (laat de schil er gerust aan) en verwijder het klokhuis met een lepeltje.
- Wrijf een ovenschaaltje licht in met olie zodat de peer niet plakt en leg de halfjes met gesneden kant naar boven. Zet in de oven voor 15 minuten.
- Snij ondertussen het vanillestokje doormidden en verwijder de zaadjes.
- Doe de ricotta, samen met 1,5el honing en de helft van het vanillestokje in een grote kom en klop los met een handmixer voor ongeveer 2-3 minuten. De ricotta zal zacht en romig worden zonder brokjes.
- Haal de peren uit de oven en smeer de bovenkant in met de overgebleven honing. Verdeel de rest van de zaadjes vanille over de peer en zet terug in de oven voor 5 minuten. De honing zal zo een beetje karameliseren.
- Serveer de peer lichtjes afgekoeld uit de oven samen met een royale portie van de opgeklopte ricotta.
- Werk af met wat gehakte nootjes of ga voor iets fancy en maak zelf je eigen gekarameliseerde noten.
hi, t is gewoon verrukkelijk lekker. K heb dit ook reeds als hapje geserveerd, maar dan met een klein peertje.
dankjewel
hi, t is gewoon verrukkelijk lekker. K heb dit ook reeds als hapje geserveerd, maar dan met een klein peertje.
dankjewel