5 van 1 beoordeling

Muffins met blauwe bessen, maanzaad en citroen

Ondanks dat we ondertussen al februari zijn, vermoed ik dat vele goede voornemens nog steeds sterk in hun schoenen staan. Een van mijn ideeën voor dit jaar? Meer bakken voor het plezier en nog meer inzetten op koelkast restjes lekker en origineel verwerken en proberen nog meer lokalere ingrediënten te gebruiken. Deze twee ideeën brachten al meteen een leuk receptje met zich mee, namelijk deze heerlijke muffins met blauwe bessen, citroen en maanzaad.

Muffins met blauwe bessen: hoe je ze maakt

Deze muffins met blauwe bessen zouden niet simpeler kunnen zijn. Buiten een houten lepel en twee kommen heb je er geen speciaal materiaal voor nodig. Ik gebruik als basis tarwebloem, maar vul dit aan met havermoutmeel. Dat maak ik meestal zelf in de blender. Havermoutvlokken erin en draaien maar! Meestal geldt de regel dat als je 1/3de van de hoeveelheid tarwebloem vervangt door een ander type bloem dat je geen significante verschillen in textuur gaat krijgen in het eindresultaat. Handig om te weten dus als je graag wat voedzamere opties verkent tijdens het bakken.

Deze muffins krijgen een sappige en luchtige textuur door de toevoeging van wat neutrale olie (denk aan zonnebloem, lijnzaad of rijstolie) en de Belgische Inex halfvolle natuur yoghurt. Deze potjes komen per vier in porties van 125g dus met 2 potjes heb je de perfecte hoeveelheid voor dit recept. Ik heb meestal individuele porties yoghurt in huis, aangezien mijn dochter dol is op yoghurt als snack. Ik neem aan dat ik niet de enige ben! :) Doordat de yoghurt licht gesuikerd is, kunnen we de hoeveelheid suiker of zoetstof die we aan de muffins toevoegen sterk reduceren. Maak ze eens en pas dan de zoetkracht aan je eigen smaak aan. Je kan trouwens in plaats van de natuur variant ook kiezen voor een smaakje mocht je dat in huis hebben. Dat zal de fruitsmaak van de muffins alleen maar versterken.

muffins met blauwe bessen
  • Ik had nog maanzaad en citroen in huis, maar gebruik wat je in jouw kasten nog kan vinden. Ga voor de simpele versie of voeg allerlei extra lekkers toe. Ik denk bijvoorbeeld aan lijnzaad die je muffins nog wat extra voedingswaarde en smaak gaan geven.
  • De muffin zijn het lekkerst als je het deeg meteen afbakt. Zet eventueel de avond voordien alle ingrediënten al klaar als je tijd wil uitsparen. Het deeg komt in een mum van tijd bij elkaar.

Bewaren

Ik bewaar deze muffins op kamertemperatuur in een afgesloten doos. Zo drogen ze niet uit. Je kan ze tot wel 4 dagen na het bakken bewaren. Invriezen kan ook, dat doe je best door ze individueel te verpakken. Ontdooi ze door ze even in de oven te zetten of door ze een nachtje van tevoren uit de vriezer te halen.

Aanpassingen

  • Deze muffins kan je maken met een volkorenmeel in plaats van tarwebloem voor meer vezels. De textuur van de muffins zal wel veranderen.
  • Voor een eivrije versie kan je deze muffins maken met 80 mililiter olie en een eetlepel gebroken lijnzaad aan het deeg toe te voegen.
  • Deze muffins werken prima met zowel zoetstof als gewone suiker. Een één op één vervanger (dat wil zeggen dat je bv. voor 10 gram suiker 10 gram zoetstof gebruikt) zorgt ervoor dat de textuur van je muffins niet zal wijzigen.

Muffins met blauwe bessen, maanzaad en citroen

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:35 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:10 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:25 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

5 van 1 beoordeling
12 muffins

Ingrediënten

  • 150 gram zelfrijzende bloem + snuifje extra bakpoeder
  • 50 gram havermeel
  • 80 gram één op één zoetstof of suiker
  • 50 mililiter neutrale olie
  • 1 ei
  • 250 gram Inex yoghurt natuur, licht gesuikerd
  • 125 gram blauwe bessen

Lekkere toevoegingen

  • 1 citroen
  • 1 eetlepel maanzaad

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel papieren cupcake vormpjes over je muffin bakvorm.
  • Doe in een grote kom de zelfrijzende bloem, het havermeel, de zoetstof of suiker en het maanzaad.
  • Zest de citroen en voeg toe aan het mengsel. Roer tot de ingrediënten goed gemengd zijn.
  • Meng in een kleine kom het ei met de yoghurt en de olie tot een egaal mengsel.
  • Maak een gaatje in de bloem en giet hierin de vloeibare ingrediënten.
  • Meng met een houten lepel (zo bewerk je het deeg niet te veel) tot de bloem niet langer zichtbaar is. Vouw er met een spatel of houten lepel de blauwe bessen voorzichtig onder.
  • Verdeel het deeg over de bakvormpjes. Werk eventueel af met wat havervlokken en maanzaad.
  • Zet in de oven voor 20-25 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze volledig afkoelen.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

Eet smakelijk! X Ellen

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Nog op zoek naar meer snack recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op hapjes pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

muffins met blauwe bessen

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Inex Voor meer informatie over samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.

Nog goesting?

Dips
00:10

Homemade Guacamole met nacho's

Koekjes
00:25

Nutellabrood (2 ingrediënten)

Hartige hapjes
00:35

Bladerdeegwieltjes met ricotta en spinazie

Hartige hapjes
00:10

Spiesjes met meloen en gedroogde ham

Hartige hapjes
00:30

Bladerdeeghapje met champignons

Hapjes
00:25

Zelf scones maken

Hartige hapjes
00:10

Pan con tomato

Dessert
00:20

Zelfgemaakte lemon curd