Romige ovenschotel met schelvis, broccoli, prei en krieltjes

Ovenschotel met schelvis. Ovenschotels zijn een ware lifesaver met dit weer! De oven warmt je keuken nét iets meer op en jij kan lekker onder een dekentje gaan zitten terwijl hij al het werk voor het avondeten doet. Bovendien moet je er niet veel potten en pannen aan vuilmaken, wat ik – zoals je ondertussen al wel weet – een enorm belangrijk pluspunt vind. :)

Ik maakte deze ovenschotel op basis van het recept van de Zuid-Afrikaanse chef Siba Mtongana die het ontworp voor het Blauwe Kookboek van MSC. Hierin delen 10 chefs van over de hele wereld een favoriet recept met vis die MSC keuring draagt. Heb jij het blauwe logo met het visje al eens ergens gespot? Maar weet je ook waar het voor staat?

MSC, of Marine Stewardship Council, is een non-profit die oceanen wereldwijd wil beschermen. Met hun keurmerk erkennen ze zo duurzame visserijen. Duurzaam vissen betekent voor MSC dat de vissers voldoende vis in de oceaan overlaten, respect hebben voor het leven in de oceaan en dat de mensen die afhankelijk zijn van de visserij desondanks hun kost kunnen blijven verdienen. Op de website van MSC staat het allemaal verder in de diepte uitgelegd, dus als je dit interessant vind raad ik je zeker aan om eens een kijkje te nemen.

Dankzij het MSC logo is het dus super gemakkelijk om een duurzaam visje uit te zoeken in de supermarkt, zowel in de versafdeling als uit de diepvriezer. Ideaal dus te gaan shoppen voor deze ovenschotel met schelvis, prei en broccoli.

Ovenschotel met schelvis: hoe begin je er aan

Het originele recept vertrekt van een decadente kaassaus, een stuk minder groenten én een pak meer kaas. Ik geef er dus graag mijn Kokerellen-twist aan door de saus een pak lichter te maken, de hoeveelheid groenten te verdubbelen en ik voeg er voorgekookte krieltjes aan toe. Zo heb je een volledige maaltijd in één keer in je oven zitten. Ideaal als je het mij vraagt.

Ovenschotel met schelvis: De saus

De saus voor deze ovenschotel kan je eigenlijk op twee manieren aanpakken. Of je maakt een roux op basis van olijfolie (kan perfect trouwens als alternatief voor boter) met magere melk/bouillon om zo een romige witte saus te maken. Of je kiest voor een sausje van lightroom in plaats van een roux en dikt je saus in met wat maïzena voor het de oven in gaat. Ik kies er voor om enkel kaas bovenop mijn ovenschotel te leggen. Zo kan je volop genieten van een lekker krokant kaaskorstje, maar blijft de saus aan de lichtere kant.

Voor de krieltjes neem ik de geschilde en voorgekookte versie die je in de koelingssectie vind van je supermarkt. Super gemakkelijk en snel om in dit receptje te gebruiken. Maak wel niet dezelfde fout als mij en check zeker dat je de voorgekookte variant neemt, want ik heb de mijne eerst nog kunnen afkoken. :)

Recept afdrukken
5 van 1 stem

Ovenschotel met schelvis, prei, broccoli en krieltjes

Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 400 gram prei
  • 400 gram broccoli
  • 400 gram schelvis filet diepgevroren
  • 600 gram voorgekookte krieltjes
  • 100 g gemalen kaas ik nam 50/50 mozzarella en cheddar

Voor de saus*

  • 2 eetlepels tarwebloem
  • 400 ml magere melk
  • 1 (vis) bouillonblokje

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Was de prei en broccoli. Snij de broccoli in kleine roosjes en de prei in fijne ringen.
  • Snij de diepgevroren vis in grove stukken.
  • Doe twee eetlepels olijfolie in een sauspannetje en voeg de bloem toe. Roer voor zo'n 2 minuten met een garde tot de geur van rauwe bloem verdwijnt. Schenk dan beetje bij beetje de melk bij de roux en blijft voordurend roeren met je garde.
  • Los ondertussen het bouillonblokje op in een glaasje met kokend water. Giet dit na de melk ook bij de saus tot je een glad geheel krijgt dat gelijkt op magere yoghurt. Kruid af met peper en zout en eventueel nootmuskaat.
  • Verdeel je groenten, krieltjes (snij de grotere eventueel doormidden) en vis over een ovenschaal en schenk er de saus gelijkmatig over.
  • Verdeel beide gemalen kazen over de bovenkant en zet in de oven voor 40-45 minuten.
  • Serveer meteen. En werk eventueel af met verse dille

Notities

Kies je liever voor een sausje op basis van (light of plantaardige) room. Dat kan zeker! Doe dan 200ml room samen met het visbouillonblokje, een grote eetlepel maïzena (of sausbinder) en 200ml water in een pannetje en breng aan de kook. Roer tot de gewenste dikte en giet dan in de ovenschotel.

Eet smakelijk! X Ellen

Nog op zoek naar meer avond recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de dinner pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

You may also like



1 thought on “Romige ovenschotel met schelvis, broccoli, prei en krieltjes”

  • 5 sterren
    Super lekker gerechtje, om duimen en vingers van af te likken. Hier waren het allemaal blije gezichtjes met het gerechtje dat op tafel stond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept