5 van 3 beoordelingen

Zelf ketchup maken (zonder suiker)

Iedereen heeft zo wel zijn favoriete saus. De mijne is duidelijk: ketchup. Ik luste het liefst ketchup als kind, het liefst ketchup als tiener, en ook nu als twintiger (nog even, laat me er van genieten!) is het mijn aller-meest-favoriete-saus. Zijn jullie team ketchup of team mayo? Ketchup leek voor mij altijd zo’n mystieke saus, die je in tegenstelling tot mayonaise helemaal niet gemakkelijk zelf kon maken. Of dat dacht ik toch. Maar niets blijkt minder waar. Zelf ketchup maken is zelfs gemakkelijker dan mayo! Je hebt er alleen een pannetje voor nodig en wat lekkere ingrediënten.

kleine potjes ketchup

Voor het platform zoetstoffen.eu ontwikkelde ik dit recept voor zelfgemaakte ketchup, zonder toegevoegde suikers maar met stevia. Als je dit recept uitprobeert raad ik je aan om eerst de saus te proeven en dan pas te gaan zoeten. We zijn zo gewoon dat ketchup heel erg zoet is, maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Ik merkte dat ik met een klein beetje zoetstof al ver kwam! Uiteraard kan je de zoetstof ook door suiker vervangen als je daar allemaal niet om geeft. :)

Zelf ketchup maken

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:30 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:05 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:25 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

5 van 3 beoordelingen
500 ml

Ingrediënten

Ingrediënten:

  • 100 g tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 rode ui
  • 25 g zoetstof op basis van stevia*
  • 3 eetlepels azijn
  • 1 eetlepel mosterd optioneel

Voor de kruiding:

  • 1/2 de theelepel lookpoeder
  • 1 theelepel mild paprika poeder
  • Snuifje gemalen kruidnagel

Instructies

  • Pel en snij de ui fijn.
  • Voeg een klein beetje olijfolie toe aan een steelpan en bak de ui op laag vuur 2 minuten glazig.
  • Voeg de kruiden toe samen met de tomatenpuree. Bak twee minuten al roerend mee.
  • Voeg dan de tomatenblokjes, azijn, mosterd en de zoetstof toe samen met een theelepel zout.
  • Laat de ketchup zo’n 20 minuten zachtjes pruttelen.
  • Pureer de ketchup met een staafmixer en zeef eventueel voor een extra fijn resultaat.
  • Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten bewaardoos in de koelkast.
Doordat deze ketchup geen suiker bevat, blijft hij minder lang goed. Bewaar je ketchup luchtdicht in de koelkast tot ongeveer 3 weken. Wil je een deel langer bewaren? Dan raad ik aan om de ketchup in te vriezen. Maak individuele porties door een ijsblokjes vorm te vullen. Zo kan je gemakkelijk ontdooien wat je nodig hebt.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Eet smakelijk!

zelf ketchup maken zonder suiker

Nog op zoek naar andere recepten zonder suiker? Voor Zoetstoffen.eu ontwikkelde ik nog een heleboel andere lekkere recepten zonder suiker. Zoals deze chocolade tiramisu, amandelkoekjes, rijsttaart en zelfgemaakte rozijnenbroodjes.

Dit recept voor zelfgemaakte ketchup kwam tot stand in samenwerking met Zoetstoffen. Voor meer informatie over betaalde opdrachten, lees mijn volledige disclaimer.

Nog goesting?

Hartige hapjes
00:10

Spiesjes met meloen en gedroogde ham

Hapjes
00:25

Feta in de oven met honing met 5 ingrediënten

Hapjes
00:35

Muffins met blauwe bessen, maanzaad en citroen

Hapjes
00:45

Voedzame pompoencake met haver

Hapjes
00:20

Haloumi frietjes met een trio van dipsausjes

Dessert
00:30

Gebakken peer met honing en opgeklopte ricotta

Hartige hapjes
00:15

Bruschetta met tomaat

Hapjes
00:20

Kaasstengels