Rozijnenbroodjes (zonder suiker)

rozijnenbroodjes

Altijd al eens rozijnenbroodjes willen bakken? Ik denk dat iedereen die ooit al eens zelf een broodje wilde bakken, dit nu effectief aan het proberen is! Ik kan de keren dat ik mij aan ‘homemade brood’ waagde ook op één hand tellen. Dat precieze werk is eigenlijk niet zo aan mij besteed. Ik ben de persoon die een deegje dat een uur moet rijzen vergeet voor ze op weekend vertrekt en terugkomt met een oven volg deeg (true story trouwens haha!).

rozijnenbroodjes

Maar! Corona doet wat met een mens en ik wilde de mystiek rond dat bakken ook wel wat voor mezelf doorprikken. En ik vind dat dat aardig gelukt is met dit recept! Geen moeilijke ingrediënten of ingewikkelde stappen. Maar het resultaat? Dat zijn wel overheerlijke krokante – met een zacht middelste – rozijnenbroodjes om U tegen te zeggen. En beter nog, ik maakte ze met zoetstof op basis van tagatose i.p.v. suiker. Waarom niet je suikerinname beperken als het zonder problemen kan, toch? Wil je meer weten over zoetstoffen? Surf dan zeker eens naar de website www.zoetstoffen.eu. Daar maak ik trouwens regelmatig receptjes voor dus hou de receptenpagina daar in de gaten!

Recept afdrukken
5 van 1 stem

Rozijnenbroodjes

Ingrediënten

  • 500 g patisserie bloem
  • 1 zakje gedroogde instant gist 11g
  • 2 eieren + 1 eigeel
  • 35 gram zoetstof op basis van tagatose
  • 50 gram boter
  • 200 ml melk
  • 150 gram rozijnen
  • 1 appelsien

Instructies

  • Pers de appelsien en doe het sap samen met de rozijnen in een kom. Verwarm de rozijn voor een minuutje in de microgolf zodat ze beter wellen. Zet aan de kant tot je de rozijnen nodig hebt.
  • Doe de zoetstof op basis van tagatose in een grote kom. Doe er één voor één de eieren bij en klop met een elektrische mixer goed luchtig. Je krijgt dan een lichtkleurig luchtig mengsel.
  • Doe de bloem samen met de gist en een halve theelepel zout in een kom en meng met een garde. Optioneel: zest eventueel de appelsien en voeg zeste bij het mengsel.
  • Doe de boter bij de melk en warm op tot het mengsel lauw is in een pannetje of in de microgolfoven.
  • Doe de bloem bij het eimengsel en begin te kneden met een handmixer of staanmixer met deeghaken. Eventueel kan dit ook met de hand, maar reken zeker 15 minuten kneedwerk.
  • Voeg dan langzaamaan de opgewarmde melk toe in een dunne stroom. Eens de vloeistof helemaal is opgenomen, giet dan de rozijnen af en voeg ze toe aan het deeg.
  • Kneed het deeg minimaal 10 minuten met de mixer (of 15 minuten met de hand) tot een elastisch soepel deeg dat niet meer echt plakkerig is. Als je er met je vinger in duwt zou het deeg lichtjes terug moeten veren. Is het deeg nog te vochtig, kneed dan nog wat verder en voeg eventueel een eetlepel extra bloem toe.
  • Dek het deeg af met plastiekfolie rechtstreeks op het deeg en plaats voor 45 minuten in een tochtvrije ruimte. Ik plaats mijn kom in de oven zonder die aan te zetten. Het deeg is na 45 minuten zeker verdubbeld in volume.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verdeel het deeg in 10-12 gelijke balletjes en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. De broodjes groeien nog wat in de oven dus laat voldoende plaats. Als je de tijd hebt, laat de balletjes dan op de bakplaat onder een theedoek nog rusten voor 30 minuten.
  • Klop in een klein kommetje het eigeel los met een scheutje water en smeer de bovenkant van elk broodje in met het eimengsel.
  • Bak de broodjes voor 20-25 minuten goudbruin en gaar in de oven.
  • Laat lichtjes afkoelen. Ze zijn heerlijk nog een beetje warm of op kamertemperatuur.

Smakelijk!

rozijnenbroodjes

Op zoek naar meer heerlijkheden? Kijk dan even op deze pagina voor allemaal ontbijtreceptjes!

You may also like



9 thoughts on “Rozijnenbroodjes (zonder suiker)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *