4.75 van 4 beoordelingen

Burrata met druiven hapje

HO HO HO! Het is tijd! Tijd voor de kerstmenu van dit jaar! Ik deelde al een heel aantal lekkere feestreceptjes de laatste weken, maar nu gaat het officiƫle kerstmenu op Kokerellen van start. Dat doen we met dit overheerlijke sharing voorgerecht, burrata met geroosterde druiven.

Dit recept vraagt maar om een handvol ingrediƫnten en kan bijna volledig op voorhand klaar gemaakt worden. Ideaal toch? Ik maak het klaar in een grote schaal en serveer het met wat ciabatta brood, maar je kan uiteraard individuele porties maken als je dat liever wil.

De burrata

Voor dit recept heb je burrata nodig, een heerlijke kaas gemaakt van mozzarella aan de buitenkant, gevuld met room. Heerlijke romige zachte kaas dus. Deze kaas won de laatste jaren aan populariteit. Ik vond het bij de meeste supermarkten. Kan je het nu toch niet vinden of wil je liever geen burrata? Dan is buffelmozzarella een goed alternatief.

De Druiven

Ik combineer de burrata met geroosterde blauwe druiven. Die zijn trouwens nu in seizoen, wisten jullie dat? Ideaal dus om ze op je kersttafel te zetten. De marinade is vrij eenvoudig te maken, het enige ‘specialere’ ingrediĆ«nt dat je nodig hebt is venkelzaadjes. Ook dit vind je zeker in de reguliere supermarkt en kan je later nog gebruiken om bijvoorbeeld deze overheerlijke pasta met scampi’s te maken. Kwestie dat die kruiden opgebruikt kunnen worden. ;)

Maak de marinade 1 of 2 dagen op voorhand en zet ze samen met de druiven in de koelkast tot je klaar bent om ze te bakken. Dit duurt maar 5 minuten, dus wacht net voor het serveren.

burrata met geroosterde druiven

Dresseren

Zoals gezegd hou ik ervan om een sharing voorgerecht te nemen. Een grote schotel op tafel en iedereen pakt zelf af. Ultieme gezelligheid. Leg de bollen burrata in het midden van een bord (hoeveelheid verdubbelen kan prima) , verdeel er de druiven rond en overgiet met de ingedikte marinade.

Natuurlijk werken we het geheel af met een crunch. Dit doen we heel gemakkelijk door pistachenootjes samen met wat venkelzaad in de hakmolen, die bij mijn Braun staafmixer MultiQuick7 zat, te steken. Een paar keer pulseren en klaar! Je wil een goede mix van een paar grote stukken en wat fijnere kruimels.

Dit hakmolentje is een echte time saver tijdens de feestdagen. Je kan de crunch overigens ook al een dag of twee op voorhand klaarmaken en in een potje bewaren. Scheelt weeral wat werk en afwas de dag zelf.

Burrata met geroosterde druiven

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:10 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:05 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:05 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.75 van 4 beoordelingen
4 personen

Ingrediƫnten

  • 500 gram blauwe druiven pitloos
  • 2 bollen burrata of gebruik buffelmozzarella
  • een handjevol pistachenoten
  • handjevol verse basilicum

Voor de marinade:

  • 2 eetlepels rodewijnazijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel basterdsuiker
  • 2 theelepels venkelzaad

Instructies

  • Rooster het venkelzaad in een droge pan op laag vuur voor 2-3 minuten. Schud regelmatig zodat de zaadjes niet aanbranden.
  • Pel ondertussen de knoflook en pers hem fijn.
  • Doe de helft van het venkelzaad in een grot kom, samen met de knoflook, azijn, olijfolie, suiker en kruid goed af met peper en zout. Meng goed en voeg de druiven toe.
  • Dek de kom af en zet in de koelkast voor minimaal 10 minuten, maar dit kan gerust een nachtje staan.
  • Ben je klaar voor serveren? Zet dan een pan op hoog vuur en doe de druiven met de marinade in de pan. Laat ze zoā€™n 2-3 minuten bakken. Draai ze regelmatig om. De marinade zal ondertussen wat indikken.
  • Hak de pistachenoten samen met het overgebleven venkelzaad fijn in de hakmolen.
  • Serveer de burrata op en groot bord en verdeel rond de kaas de druiven. Schep wat van de marinade over de kaas en verdeel er de pistachenoten over. Scheur de takjes basilicum nonchalant over het gerecht en dien op. Iedereen kan zelf opscheppen.
Ik bedacht dit receptje niet zelf maar baseerde me op een gerecht uit Simple van Ottolenghi. Ik paste het recept aan zodat het helemaal Kokerellen-proof werd maar alle credits voor deze overheerlijke combinatie gaan naar deze topchef!

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Smakelijk!

Deze blogpost bevat een betaalde samenwerking. Desondanks is mijn mening over dit product volledig die van mezelf. Meer informatie over samenwerkingen kan je lezen in de disclaimer.

Nog goesting?

Hartige hapjes
00:10

Pan con tomato

Hapjes
00:15

Pittige zoete aardappeldip

Hapjes
00:35

Bruschetta met gegrilde druiven en ricotta

Allergenen
00:50

Geroosterde kikkererwten met 3 ingrediƫnten

Dips
00:15

Kruidige worteldip met komijn

Hartige hapjes
00:30

Hapje met brie, peer & mosterd

Ontbijt
01:10

Courgette cake als ontbijt

Zoete hapjes
01:05

Zelfgemaakte peperkoek