10 stappen voor de perfecte kaasplank

Heb jij die indrukwekkende kaasplanken ook op social media zien voorbij komen? Super grote planken boordevol lekkers. Je zou er zo in willen duiken! :) Ik deel graag met jullie mijn 10 stappen hoe jij zo’n perfecte kaasplank kan maken thuis voor je volgende feest, datenight of borrelavond.

Ik maakte een plank voor 6-8 personen, maar uiteraard kan je de plank zo groot of klein maken als je zelf wil. Als je mijn tips volgt, wordt je kaasplank een topper. Hoe groot of klein hij ook is.

kaasplank

Stap 1. De perfecte ondergrond voor je kaasplank

Meestal start je met een houten plank. Hoe groter de plank, hoe meer lekkers je er op kan leggen. Zit je met z’n vieren? Dan kan je voor een ronde of vierkante plank gaan. Ben je met meer is een langwerpige plank gemakkelijker. Zo kan iedereen er beter aan.

Of ga voor een heel ‘low budget’ optie, zoals ik deed. Neem craft papier (bruin inpakpapier) en leg dit in het midden van de tafel zoals een tafelloper (doe twee lagen zodat vocht niet door het papier gaat lekken). Maak hier je kaasplank op. Of serveer de plank op het papier op je keukeneiland met daarnaast de drankjes; buffet-style.

kaasplank

Stap 2. De kaas

Zorg voor een goede variëteit van smaken, texturen en ook uitzicht (voor de presentatie). Wat wij vaak niet doen, maar wat wel meer dynamiek geeft aan je kaasplank is het voorsnijden van kazen. Zo kunnen je gasten niet alleen gemakkelijker een stuk nemen, het is ook uitnodigender om een stuk te nemen (vb. bij een borrelplank)! Snij sommige kaas in blokjes, andere in driehoekjes of snij al een paar ‘voorbeeld’ stukjes af van zachtere kazen. Haal ze een uurtje voor je gasten komen uit de koelkast. Kamertemperatuur smaakt het best.

Hoe kies je je kazen? Mix deze types (minimaal 4-5 verschillende kazen) en zorgt voor ongeveer 200g kaas per persoon als avondeten, de helft als apéro:

  • Romige zachte kaas zoals een Camembert, Brie, Chaumes …
  • Geitenkaas, eventueel met een smaakje bij zoals honing, kruiden, …
  • Harde milde kaas, zoals Comté, oud Brugse
  • Pittige harde kaas, zoals Pecorino, Parmezaan, …
  • Schimmelkaas, zoals Roquefort, Stilton, …
kaasplank

Stap 3. Denk aan de niet-zo-kaas-lovers

Niet iedereen is dol op kaas, maar dat hoeft je niet tegenhouden om deze kaasplank te serveren. Zorg voor een aantal niet-kaas alternatieven. Dan is iedereen tevreden! Neem wat vers gesneden salami en gedroogde ham samen met wat dips (zie hieronder). Leg het vlees niet rechtstreeks vanuit het pakje, maar haal de sneetjes uit elkaar en vouw ze bijvoorbeeld in driehoekjes of frommel ze op. Dat ziet er meteen veel feestelijker uit.

kaasplank

Stap 3. Schaaltjes – dips

Zoals je zag zette ik de schaaltjes al samen met de kaas op hun plaats. Zij bepalen mee hoe de je de kaasplank zal decoreren. Maar met wat je er in doet heb je volledig vrij spel. Kies voor een paar dips, zoals honing, confituur, chutney, mosterd of een hummus. Of voor wat hapjes zoals kappertjes, olijven, zongedroogde tomaatjes, zilveruitjes of augurkjes. Het potje naast de olijven is voor de pitjes, moest je het je afvragen. ;)

kaasplank

Stap 5. Fruit

Elke kaasplank heeft fruit nodig, maar beperk je gerust niet tot de klassieke druiven. Met fruit (en groenten) kan je een heleboel kleur in je kaasplank brengen. Dat is erg mooi om naar te kijken. Spoel je fruit ruim op voorhand zodat het goed droog is wanneer je het op je kaasplank legt. Zo blijft alles droog.

kaasplank

Stap 6. Groenten

Er worden vaak geen groenten geserveerd bij een kaasplank. Dat vind ik jammer!Kies je favoriete rauwe groentes en leg ze net zoals het fruit rond de kazen. Snij ze hapklaar, zodat mensen meteen aan het snacken kunnen. Rucola geeft ook een feestelijke toets en kan je gebruiken om grotere gaten in je plank op te vullen.

kaasplank

Stap 7. Label je kazen

Als je op mij lijkt, vergeet je meteen de exacte naam van de kazen die je kocht. Belangrijk dus om de naam er op één of andere manier bij te schrijven. Gebruik vlaggetjes, een cadeaulabel (mooi!) of schrijf het op het craft papier! Origineel en geeft een persoonlijke toets.

kaasplank

Stap 8. Brood, crackers en broodstengels

Serveer het brood aan de kant op een aparte plank of leg het rechtstreeks op de plank. Ga – hier ben ik weer – voor variatie. Stukjes voorgesneden stokbrood (zeker bij de borrel gemakkelijk), crackers, soepstengels of zelfs zadencrackers of slablaadjes. Voorzie naast witte varianten ook zeker een paar volkoren of multigranen.

kaasplank

Stap 9. Gedroogd fruit en noten

Je plank ligt normaal gesproken op dit moment goed vol. Vul de kleinere gaten met handjesvol noten, gedroogd fruit en zaden. Mijn favorieten? Amandelen, pecannoten, gedroogde mango, dadels, cranberries en pompoenpitten. Maar kies gerust naar eigen lust!

kaasplank

Stap 10. De finishing touches

Maak je plank af met de kaasmesjes (was ik nog vergeten!) en pimp eventueel wat kazen die er wat ‘saai’ uitzien. Verdeel er confituur over met gehakte noten of honing. Of zet de Camembert nog even in de oven. Serveer deze idealiter op een apart klein houten plankje dat je op de grote plank zet.

Smullen maar!

Ziezo! Je bent klaar en hebt je prachtige kaasplank met succes voltooid. :) Heb je nog tijd over? Maak dan nog wat extra lekkers voor erbij, zoals dit heerlijke plukbrood, een roomkaasdip met veenbessensaus of gebakken camembert met honing.

Smakelijk!

Nog goesting?

brunch plank
Planken

Indrukwekkende brunch plank met bagels

pannenkoeken plank lowres 1
Planken

Ontbijt pannenkoeken plank