Kerstmenu: Hapje van peperkoek met ricotta en gebakken appeltjes

Hapje van peperkoek. Hoewel het op dit moment nog niet zeker is hoe de feestdagen er dit jaar precies zullen uitzien, ga ik er vanuit dat iedereen het wel eens is over het volgende: Kerst laten we niet zomaar voorbij gaan! Of het nu verplicht ‘in ons kot’ is, met een beperkte familiale kring of met een handvol vrienden, we moeten gewoonweg elke gelegenheid aangrijpen dit jaar om er een feestje van te maken.

DUS, hier bij Kokerellen hebben wij ons uiterste best gedaan om jullie ook dit jaar weer te voorzien van de allerlekkerste feestrecepten. En beginnen doen we dan uiteraard met een aantal heerlijke hapjes.

Hapje van peperkoek

Zoals je al in de titel van deze blogpost kan lezen, bestaat dit hapje niet uit een traditioneel stukje brood maar wel uit een heerlijk toastje van peperkoek. Ik ben dol op peperkoek! Het is voor mij iets nostalgisch (mijn oma had het altijd peperkoek met parelsuiker in huis), maar daarnaast door zijn kruidige smaak een perfecte snack voor donkere dagen. En wist je dat de peperkoek ook kan roosteren?

In dit recept gebruik ik de Vondelmolen klassieke peperkoek voorgesneden, lekker gemakkelijk! Ik snij voor dit hapje met peperkoek een stukje doormidden en rooster ze even in de broodrooster of in de oven. De buitenste laag van de peperkoek wordt zacht en karameliseert terwijl de binnenkant zacht wordt. Super lekker!

No waste appeltjes

Voor de toppings houden we het (zo ben je het van mij gewoon) simpel maar smaakvol. Ik besmeer de toastjes met ricotta en kruid af met peper en zout. Daarna leg ik er fijngesneden appelstukjes en rode ui bovenop die we traag gebakken hebben met wat (verse) tijm. Afwerken doen we met dungesneden appelschilletjes, je hoort het goed! De schil van de appel is zo lekker en kleurrijk dat ik ze de ster maak van dit receptje. En zoals je kan zien maken deze knalrode sliertjes dit hapje met peperkoek echt af.

Voorbereiding

Dit hapje smaakt heerlijk zowel warm als koud. Je kan alle onderdelen ook al op voorhand bereiden. Bak de ui en appeltjes al gaar, net zoals de appelschilletjes. Bewaar afgedekt in de koelkast tot je klaar bent om ze te serveren. Warm eventueel nog even op in een pannetje of in de microgolf en toast dan je peperkoek net voor het serveren. Dat kan je doen door ze een minuutje in de broodrooster te steken (hou je oog erop want door de suiker karameliseren de randjes snel) of rooster ze even onder de grill in je oven.

Hapje van peperkoek met ricotta, gekonfijte uitjes en gebakken fijne appelschilletjes

Porties: 8 toastjes

Ingrediënten

  • 4 sneetjes Vondelmolen peperkoek
  • 1 rode ui
  • Een paar takjes verse tijm
  • 1 kleine appel
  • 1 tl bruine suiker
  • 100 g ricotta

Instructies

  • Snij de ui in fijne ringen.
  • Doe wat olijfolie in een pan en voeg de ui toe.
  • Rits de tijm en voeg toe aan de pan. Kruid met peper en zout.
  • Bak de uiringen op laag vuur voor zo’n 6 minuten tot ze helemaal zacht en glazig zijn.
  • Schil ondertussen de appel en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Gooi de schil nog niet weg.
  • Doe de appelstukjes bij de ui en bak nog zo’n 2 minuten mee. Schep de appels en ui uit de pan en hou even aan de kant.
  • Snij de appelschillen in dunne reepjes en voeg toe aan de pan (voeg extra olie toe indien nodig) en laat op middelhoog vuur zo’n 2-3 minuten bakken.
  • Voeg de bruine suiker toe en laat een minuutje meebakken en zet de pan dan van het vuur.
  • Toast de peperkoek in een broodrooster of in de oven tot ze lichtbruin gekleurd zijn.
  • Bestrijk met de ricotta en kruid met peper en zout. Verdeel daarop de gebakken ui, appeltjes en werk af met de appelschilletjes. Werk af met eventueel wat verse tijm bovenop.

Eet smakelijk! X Ellen

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Vondelmolen. Voor meer informatie over betaalde opdrachten verwijs ik je graag door naar mijn disclaimer.

You may also like



2 thoughts on “Kerstmenu: Hapje van peperkoek met ricotta en gebakken appeltjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept